Kötü kokuyu hapsetti!

  • 0
  • 651
Kötü kokuyu hapsetti!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi’nden Uğur Kemiklioğlu, restoran ve yemek fabrikalarından yayılan istenmeyen kokular için buluş yaptı, koku sızdırmayan bacasız endüstriyel davlumbaz geliştirdi. Örneği olmayan teknolojiyle kötü kokular yoğuşturarak depolanacak, baca borularının çirkin görüntüsü ve havanın kirletilmesi de son bulacak. Sektörde büyük ilgi uyandıran buluş, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilecek...

Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Uğur Kemiklioğlu, danışman hocası Prof. Dr. Onur Sayman’la birlikte buluşa imza attı. Kemiklioğlu, yemek fabrikaları, lokanta ve restoranlardan yayılan istenmeyen kokular için “Bacasız ve Koku Sızdırmayan Endüstriyel Davlumbaz (BAKOSED)” geliştirdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı desteğiyle 1 yıl içinde kullanıma sunulacak proje, büyük ilgi uyandırdı, gıda sektöründen yoğun talep aldı.

Genç bilim adamı, BAKOSED’in istenmeyen yemek kokularını yoğuşturarak sıvılaştırıp bir depoda topladığını açıkladı. Uğur Kemikliğlu, böylece hem havaya kötü koku salınmasının önüne geçileceğini ve zehirli gazların neden olduğu kirliliğin sona ereceğini hem de binaların dış cephelerindeki baca borularının yol açtığı kötü görüntülerin ortadan kalkacağını dile getirdi, şunları söyledi:   “Mevcut davlumbazlarda çevreye kötü koku salınmasına rağmen bu sorun tamamen giderilemiyor, koku mekanda kalmaya devam ediyor. Ayrıca bacaların kurumlanması yüzünden sık sık çeşitli problemler de yaşanıyor. Geliştirdiğimiz teknoloji, ortamdaki kokuyu sıvılaştırarak emiyor, sahip olduğu bu özelliklerle başka bir örneği bulunmuyor.”

Yangını da önleyecek
Gediz Üniversitesi araştırmacılarından Kemiklioğlu, BAKOSED’in yemek pişirilen işyerlerindeki davlumbazdan kaynaklı yangın riskine de son vereceğine dikkat çekti, “Davlumbazlarda ve tahliye borularında biriken yağlar tutuşarak yangınlara neden olabiliyor. Bu yeni teknolojide ise yağları emerek sıvılaştırdığımız için böyle bir risk söz konusu değil. Ayrıca depolayacağımız bu yağların geri dönüşümü de mümkün, proje ekibinde yer alan destek personeli Aykut Asar ve Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Çağatay Artık’la beraber bunun üzerine de çalışıyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv