Küçük bedenleri DEÜ Hastanesi’nde hayata tutundu

Nedeni bilinmeyen doğumsal safra kanalları gelişim bozukluğu ve doğumsal karaciğer yetmezliği nedenleriyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde son bir yıl içinde karaciğer nakli yapılan 1-5 yaş arasındaki Defne Aygün, Memiş Arda Bahar, Agadayı Nuriyev (Azerbaycanlı) ve Abdil Akkaş, başarılı geçen operasyonların ardından sağlıklarına kavuşarak ailelerinin yüzünü güldürdü.

  • 0
  • 1.083
Küçük bedenleri DEÜ Hastanesi’nde hayata tutundu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 Sağ kalım oranı en riskli olan 10 kilogram altındaki küçüklerin operasyonunu, DEÜ Hastanesi Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu önderliğindeki Karaciğer Nakli Ekibi ve başarılı bir multidisipliner çalışma sergileyen Anesteziyoloji, Gastroenteroloji, Çocuk Yoğun Bakım, Radyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları ekipleri gerçekleştirdi. Küçük bedenlerin yaşam mutluluğunu tüm ekip kutladı. 

İzmir’de yaşayan Aygün ailesinin kızı Defne Aygün’e; henüz 4 ay 10 günlükken, 05.011.2015 tarihinde, doğumsal safra kanalları gelişim bozukluğu (Konjenital biliyer atrezi) nedeniyle nakil yapıldı. Babasından alınan sol lob karaciğer grefti, ameliyat sırasında iki kez küçültülerek hastaya nakledildi. Ameliyat sırasında 6 kg olan Defne, şimdi 14 aylık ve ağırlığı 9 kg 100 grama ulaştı.

Memiş Arda Bahar; henüz 1 yaşındayken 18.02.2015 tarihinde, nedeni bilinmeyen doğumsal karaciğer yetmezliği nedeniyle nakil oldu. Babasından alınan sol lob karaciğer grefti, ameliyat sırasında küçültülerek hastaya nakledildi. Ameliyata girerken 7.5 kg olan Memiş Arda şu anda 18 aylık ve 10.5 kilogram.

Azerbaycan Bakü doğumlu olan Agadayı Nuriyev’e de 22.12.2015 tarihinde 4 yaşındayken nedeni bilinmeyen doğumsal karaciğer yetmezliği nedeniyle DEÜ Hastanesi’nde nakil yapıldı. Nuriyev’e, babaannesinden alınan sol lob karaciğer grefti ile karaciğer nakli yapıldı. Ameliyat sırasında 13 kg olan Agadayı Nuriyev şimdi 4 yaş 9 aylık ve 14 kilogram.

Abdil Akkaş; ilaç toksisitesine bağlı gelişen akut karaciğer yetmezliği nedeniyle 09.01.2016 tarihinde 3,5 yaşındayken DEÜ Hastanesi’nde acil operasyona alındı. Hastaya annesinden alınan sol lob karaciğer ile acil canlı vericili karaciğer nakli yapıldı. Ameliyata girerken 17 kilogram olan Abdil, şimdi 4 yaş 2 aylık… Dört küçük, baba ve annelerinden karaciğer nakli yapılarak yaşama sarılırken, vericilerin de sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürdüğü ifade edildi.

Türkiye’de ilk canlı vericiden sağ karaciğer naklini DEÜ Hastanesi’nde  (1999) gerçekleştiren ve yıllardır bu alanda çalışmalarını sürdüren DEÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, çocuk yaştaki organ nakilleri ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Çocuklarda en sık doğuştan safra yolları gelişmemiş olan hastalara ön ameliyatlarla kilo kazandırıp, 10 kiloyu bulduktan sonra nakil olma şansı verilmek isteniyor. Kilo artırma şansı verilemeyenlere de 6 – 6.5 kilogram civarında nakil yapılıyor. Çocuk hastalar içerisinde 10 kilo barajı çok önemli. 10 kilogramın altında ciddi komplikasyon ve mortalite (ölüm oranı) artıyor. Çocuk cerrahlarının bu işe el atmaları lazım ya da erişkin grubun içerisinde çocuk cerrahlarının ve çocuk yoğun bakımcılarının birlikte olması lazım. Bugün ülkemizde yılda 1200’ün üzerinde karaciğer nakli yapılıyor ve bunun yüzde 10’u çocuk nakilleri. Bu da yılda ortalama 150 kadar çocuk anlamına geliyor. 10 kilo altındaki nakilleri zor, 10-20 kilo arası orta derecede, 20 kilogramın üzeri ise daha avantajlı olarak ifade edebiliriz. Türkiye bu konuda iyi durumda, ancak kamu sektörü ve özel sektörde nakilleri gerçekleştirenler arasında gelir anlamında özel sektörde çalışanlar lehine ciddi bir dengesizlik olduğu için Kamu Hastanelerinde bir süre sonra nakiller iyice azalacak ve bu alandaki önemli bir eğitim kaynağı da yitirilmiş olacaktır.. Üniversite hastanelerinin nakil merkezleri, özel merkezler ile rekabet edemez duruma geldi. Yılda 100’ün üzerine çıkmayı hedeflediğimiz karaciğer nakilleri son 4-5 yıldır tüm kamu hastanelerinde ciddi oranda düştü. Dört yıldır, yılda yaklaşık 25 nakil yapabiliyoruz. Özetleyecek olursak; bugün yılda yapılan 1200’ün üzerindeki nakilin yüzde 75’i canlı verici kaynaklı ve yüzde 60’a yakını özel nakil merkezlerinde yapılıyor. Yüzde 9’u yabancı hastalar. Yabancı hastalara canlı verici kaynaklı nakil yapılıyor, kadavra sisteminden organ verilmiyor. Onlara, kendi vericilerinden aldığımız karaciğerler takılıyor. Bir başka özellik de; şu anda tüm nakillerin yüzde 40’ına yakını İstanbul’da yapılıyor. Bu nakillerin de yüzde 95’i özel nakil merkezlerinde yapılıyor.” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv