Küçük Şeyler, ‘Mavi Dünya’da!..

  • 0
  • 543
Küçük Şeyler, ‘Mavi Dünya’da!..
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bornova Küçük Şeyler Anaokulu’nun öğrencileri okulda öğrendiklerini, özel yaşamda dinlediklerini, izlediklerini kültür gezileri ile pekiştiriyorlar. Öğrenciler “Arkas Deniz Tarihi Merkezi”ne düzenlenen gezide ‘Mavi Dünya’nın insanlarca keşfedilmesinde büyük rol oynayan gemilerin maketlerini, gemilerde kullanılan aygıtları ve gemi antikaları ve tablolarını görme fırsatı elde ettiler. Kendilerine rehberlik yapan görevliyi soru yağmuruna tutan öğrenciler zaman zaman kendi dağarcıklarında olan bilgileri de aktardılar. Bandırma Vapuru, Savanora Yatı gibi Türk gemileri hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrenciler en çok Kristof Kolomb’un kaşif gemilerinin, Titanik’in ve Jules Verne'nin eserlerinde geçen hayali denizaltı Nautilus'un maketi önünde dikkat kesildiler. Öğrencilerin en çok ilgisini çeken ise navigasyonda kullanılan aygıtlar oldu.

Okul Müdürü Selami Korkmaz, “Düzenlediğimiz kültür gezileri içinde müzelerin ayrı bir yeri bulunuyor. Eski eserlerin yer aldığı müzeler çocuklarımıza geçmiş yaşamlar konusunda bir fikir verirken, bunların bilgi ve sanatla bütünleşmesini de izliyorlar. Gelecekte yapacakları açısından yeni ufuklar da görüyorlar. Gezi sonrası sınıflarında yaptıkları değerlendirmeler de bizleri umutlandırıyor” dedi.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi
Bornova’da 1800’lü yıllarda yapılmış ve Arkas ailesinin bir dönem yaşadığı ev Arkas Deniz Tarihi Merkezi olarak, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın 30 yılı aşkın süredir titizlikle biraraya getirdiği gemi maketleri, tablolar ve gemi antikalarından oluşan koleksiyonunun bir bölümüne ev sahipliği yapıyor.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi'nde 89 gemi maketi, 126 parça gemi antikası, 67 tablo bulunuyor. Üç kattan oluşan merkezin birinci katında konukları dev miyar pusulalı dümen dolabı karşılıyor. Bandırma Vapuru, Savanarona Yatı gibi Türk gemilerinin yanı sıra Kristof Kolomb'un kaşif gemileri bu katta yer alıyor. Merkezde ünlü yazar Jules Verne'nin eserlerinde geçen hayali denizaltı Nautilus'un da bir maketi var. İkinci katta 17. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan gemi maketleri bulunuyor. Gemi maketlerine ise Dixon, Moslsted, Roux ve Sami Yetik gibi ünlü deniz ressamlarının tabloları eşlik ediyor. Merkezin zemin katında gemi antikaları odası, gemicilik mesleğinin zorluklarını gösteriyor. Bu katta savaş gemileri için özel bölüm bulunuyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Fotoğrafçılığın püf noktaları “genç gözlerle” ele alındı

Yükseköğretimin Oscar’ı İzmir Ekonomi’de

Bedia Akartürk kulakların pasını sildi

“Doğu Türkistan’da Asimilasyon ve Soykırım” anlatıldı

Mutfakta Başarı Tesadüf Değil

Doğa Dedektifleri İş Başında

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg