Kültürel mirasın modern yaşamla birlikte uygun hale getirilmesi gerekiyor

  • 0
  • 823
Kültürel mirasın modern yaşamla birlikte uygun hale getirilmesi gerekiyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri ve Efes Antik Kenti UNESCO tarafından Dünya Kültür  Mirası listesine alındı.
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir, “UNESCO’nun Dünya Kültür  Mirası listesine girmiş olan antik kentler, ören yerleri, doğal sit alanları sorumluluk altına girmiş olur. Bu tarihi değerlere sahip olan ülkeler bu değerleri korumakla mükelleftir, korumadığı takdirde UNESCO miras listesinden çıkartabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Demir, “Dünya miras listesine giren kültürel varlıklar sadece kültürel özelliklerinden dolayı değil, çevreyle uyumundan dolayı da değerlendirilir. Hevsen Bahçeleri ekolojik çeşitlilik bakımından, Diyarbakır Surları tek bir kriter üzerinden, Efes ise üç kriter özelliği ile listeye alınmıştır. Böylelikle Türkiye’de miras listesine giren kültürel varlık sayısı 15’e yükselmiştir” dedi.

Listeye giren kültürel mirasların sayısından çok bunların korunması ve kültürel miras kimliğinin kazandırılmasının önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demir, “Kültürel mirasın modern yaşamla birlikte uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu mirası koruyup, iyi bir şekilde restorasyon ve konservasyon yaparak tanıtımını gerçekleştirilebiliriz. Bu aşamada yerel yönetimler, vakıflar ve korumakla asıl mükellef olan Kültür Bakanlığı devreye girmelidir” diye konuştu.

“FONLARLA DESTEKLENECEK”
Prof. Dr. Demir, “UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren kültürel varlıklar, UNESCO tarafından fonlarla desteklenmektedir. Bu sahip olunan mirası korumak adına önemli bir güvencedir. UNESCO’nun bizi listeye alması bir tebrik ve aynı zamanda bir mesajdır. Bu mesaj, sizi listeye aldık fakat aynı zamanda bu mirasları korumak adına büyük bir sorumluluk verdik anlamına gelmektedir. Özetlemek gerekirse son zamanlarda kültürel mirasımızı tanımak adına artan bilinçlenmenin böyle sürdürülmesi gereklidir. Eğer herkes görevini en iyi ve en dürüst şekilde yerine getirirse bu bilinç devam edecektir” diye konuştu.(İZMİR (Ege Ajans/Mehmet Karapınar-Uğur Şahin-Mehmet Usta)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Arşiv