Lütfedilmiş değil, kazanılmış hakların peşine düşün!

  • 0
  • 540
Lütfedilmiş değil, kazanılmış hakların peşine düşün!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmirli kadınlar, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 81. yıldönümünü kutladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende kadınlara seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Sesinizi yükseltmek için sadece 8 Mart ve 5 Aralık'ları beklemeyin. Lütfedilmiş değil, kazanılmış hakların peşine düşün" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, tören sonrasındaki  yürüyüş etkinliğine de katılarak, Cumhuriyet Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar kadınlarla birlikte yürüdü.

Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 81. yıldönümü etkinlikleri kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda tören ve ardından yürüyüş düzenlendi. Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ve çok sayıda İzmirli kadın katıldı.

Hep birlikte mücadele etmeliyiz
Başkan Aziz Kocaoğlu burada yaptığı konuşmada, 5 Aralık'ın Türk kadınının en büyük bayramı olduğunu dile getirdi. Kadınların ağırlıkta olduğu bir meclis yapısında, siyasi üslubun da çok daha nazik, duyarlı ve yapıcı olacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, böyle bir tablonun tüm ülkeyi olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5 Aralık 1934’te, gelişmiş pek çok Avrupa ülkesinden daha önce, Türk kadınına siyasetin yolunu açan Mustafa Kemal Atatürk’ün neden böyle bir hamleye gerek duyduğunun iyi anlaşılması gerektiğini belirterek; "Meselenin özü şudur: Kadınların  siyasette “yeterli sayıda ve kendi kimlikleriyle” temsilini sağlayamadığımız müddetçe gerçek demokrasiden söz edemeyiz. Siyasette kaliteyi artırmak; nezaketi, sevgiyi, empatiyi, şefkati, merhameti, sadakati ve duyarlılığı kalıcı kılmak için de hep birlikte bu mücadeleyi vermeliyiz" diye konuştu.

Siyaset kalıplarını yerle bir etmenin zor olsa da imkansız olmadığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu şöyle devam etti: "Kadınların “erkekleşerek” siyaset yaptığı değil, siyasetin biraz “kadınlaştığı” bir yapının hepimize iyi geleceği kesin! Hep merak etmişimdir: Kadınlar sömürülmeye, baskılara, haksızlığa, zulme ve eşitsizliğe karşı seslerini yükseltmek için neden sadece 5 Aralık’ları, 8 Mart’ları bekler durur? Neden bu mücadelede sürekliliği sağlamazlar? Buradan kadınlarımıza iki tavsiyede bulunmak istiyorum: Sorunların başkasına havale edilerek çözülemeyeceğini sakın unutmayın! Ve daha da önemlisi; lütfedilmiş değil, kazanılmış hakların peşine düşün!"

"İzmir örnek olmalı"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ise kürsüye Arda ve Kaan adlarındaki iki erkek çocuğu ile birlikte çıktı. Kadınların hak arama mücadelesinin tüm toplumun mücadelesi olduğunu dile getiren Böke, kadına biçilen rol ve sorumlulukların siyasette var olmalarını engellememesi gerektiğini ifade etti.

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın da, 5 Aralık 1934'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin, Türkiye'de demokrasiye atılmış ilk adım olduğunu belirterek, "Ben bugünü aynı zamanda 'demokrasi günü' kabul ediyorum. Çünkü kadınların katılmadığı bir demokrasi gerçek bir demokrasi değildir" diye konuştu. İzmirli kadınlar olarak sosyal demokrat ve eşitlikçi bir belediye başkanına sahip oldukları için kendilerini şanslı hissettiklerini dile getiren Aydın, "Türkiye'de en çok kadın yönetici çalıştıran belediye bizim belediyemiz. İlçe belediye başkanlarımız da ne olur Büyükşehir Belediye Başkanımızı örnek alsın" dedi.

Tarihi kareler canlandırıldı
Cumhuriyet Meydanı'nda tören sırasında "Sokak Sanatları Atölyesi" sanatçıları ilgi çeken bir etkinliğe imza attı. Türkiye'nin ilk kadın milletvekillerinden Hatı Çırpan'ın meclis kürsüsündeki konuşma anı ve kadınların ilk kez oy kullandığı 1935 seçimlerini yansıtan fotoğraf kareleri sahnede canlandırıldı. Törenin ardından Cumhuriyet Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar yürüyen kadınlara Başkan Aziz Kocaoğlu da eşlik etti.
 

Gönüllülerden anlamlı destek
Düzenlenen tören ve yürüyüşe sosyal projelerde önemli görevler üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Gönüllü Takımı'nın üyeleri de katıldı. 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü nedeniyle bir araya gelen gönüllüler, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının yıldönümü etkinliğine de destek verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, özellikle Abla-Ağabey-Kardeş Projesi ile büyük izler bırakan gönüllü gençlere teşekkür etti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv