Maden çocukları yalnız değil!

  • 0
  • 1.218
Yazı Boyutu:

Somafaciasında 14 şehit veren Köseler Köyü’ndeki madenci çocuklarının sessizçığlığını işiten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede çok önemli bir sosyalproje yürütüyor. Hem de sessiz sedasız… Kısa süre içinde köye bir anaokulukuran ve sağlık taramaları başlatan Büyükşehir Belediyesi, küçük yüreklerikaranlıktan aydınlığa çıkarıyor. Şimdi sırada çocuklar ve kadınlara yönelikeğitim ve sosyal etkinlik programı var. Benzer bir program, 11 madencinin şehitolduğu Elmadere köyünde de uygulanacak.  

Soma’daki madene 80kilometre uzaklıktaki 387 nüfuslu Köseler Köyü, 13 Mayıssabahı Türkiye’yi yasa boğan maden faciasında en çok şehit veren köylerden birioldu. Köyde 14 ocağa ateş düştü, geride gözü yaşlı analar, kadınlar ve yetimçocuklar acılarıyla baş başa kaldı. Türkiye bu acıyı dindirmek için seferberoldu, ailelere destek olmak için pek çok yardım kampanyaları düzenlendi. Ama bukaos içinde çok önemli bir şey daha vardı. Acının tam ortasına düşen ve buacıyla nasıl baş edeceğini bilemeyen çocuklar… Küçük yüreklerin sessizçığlığına İzmir Büyükşehir Belediyesi yetişti. Yılların anaokulu tecrübesiniköye taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN şirketi, Köseler Köyü İlkokulu’ndakısa süre içinde bir anaokulu ortamı oluşturarak, madenci çocuklarına okulöncesi eğitim vermeye başladı. Sessizce yürütülen çalışmalar kapsamında yineİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eşrefpaşa Hastanesi imkanları da seferberedilerek köyde sağlık taraması gerçekleştirildi. Çocukları ev ortamındanuzaklaştırarak yaralarını sarmak ve ilerde oluşabilecek travmaları önlemekamacıyla görevlendirilen 3 anaokulu öğretmeni, kısa sürede çocukların sevgilisioldu. Soma faciasının izlerini oyunlar oynayarak, şarkılar söyleyerek, elişleri yaparak atmaya çalışan çocuklar hayata yeniden sarıldı. Yüreklerdeki acıdinmedi belki ama şimdi geleceğe daha umutlu, daha istekli koştukları kesin.. 

Psikolog desteği
0 – 6 yaş grubu 22 çocuk ileilkokula giden 35 çocuğun yararlandığı eğitim programında ilkokul çocuklarıiçin de etüt hizmeti veriliyor. Etüt öğretmeni, çocukların derslerine yardımcıoluyor, yabancı dil öğretmeni ise İngilizce eğitim veriyor. Eşrefpaşa Hastanesidoktorları da çocukları göz muayenesi ile ağız ve diş taramasından geçirdi; dişfırçası ve macun dağıttı. Bu haftadan itibaren de Eşrefpaşa Hastanesi’ndengörevli uzman bir doktor, haftada bir gün çocuklarla bir araya gelerek yaşananfacia sonrası oluşabilecek travma sonrası stres bozuklukları, kaygı tepkileri,şiddetli üzüntü, yas, depresyon ve diğer duygu durum bozukluklarını azaltmayaçalışacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı dabölgedeki çocuklara ve kadınlara yönelik eğitim ve sosyal etkinlik programıbaşlatacak. Benzer program 11 madencinin şehit düştüğü Kınık’ın ElmadereKöyü’nde de  uygulanacak.  

Ne kadar kalmamız gerekiyorsa kalacağız
13 Mayıs’ta yaşanan madenkazasının ardından en çok şehit verilen köylerde “ne yapabiliriz?’diyedüşündüklerini ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nuntalimatıyla çocuklara öncelik verdiklerini belirten İZELMAN Genel MüdürüHüseyin Kırmızı, “Yapabildiğimizin en iyisini yapalım dedik. İZELMAN  şirketi olarak 8 ana okulumuz, 600’e yakınöğrencimiz var. Bu tecrübemizle yola çıktık. Yaşanan travmalar özellikle 0 – 6yaş grubu çocukların hayatında şu an fark edilmese bile ileriki yaşlarda büyüketkilere neden oluyor. Bir hafta gibi kısa bir sürede Milli Eğitim Müdürlüğü veilçe kaymakamlığından destek alarak köyün okulunda bir sınıfı düzenledik. Tümeğitici malzemelerimizi, öğretmenlerimizle birlikte buraya taşıdık.Çocuklarımızı stres ortamından uzak tutuyoruz, ilkokul birinci sınıfahazırlıyoruz. İleride bir çocuğumuzu yaşadığı travmadan kurtarmış olursak,bundan büyük gurur duyarız” diye konuştu.

Köy çocukları ile ailelerinin çokkısa sürede okula uyum sağladığını söyleyen Kırmızı sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımız burada çokmutlu. Aileler gönül rahatlığı ile sabah saatlerinden itibaren çocuklarını bizeemanet ediyorlar. Bir ay sonra onlardaki gelişimi görecek ve daha mutluolacaklar. Çocuklarımızla birlikte olacak psikologun görüşleri doğrultusunda,ne kadar kalmamız gerekiyorsa o kadar kalacağız.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

19 Mayıs 1919 Bir Milletin Yeniden Doğuşunu Simgeler

Türkan Saylan, şiir ve müzik dinletisiyle anıldı

Medical Point'te 19 Mayıs Coşkusu!

Kadrolu işçilerde toplu iş sözleşmesinde imzalar atıldı

​​​​​​​19 Mayıs, Bir Meydan Okuyuştur

Başkan Kınay Gülsima için koşacak

Arşiv