Mali Af paketine anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık uyarısı

  • 0
  • 637
Mali Af paketine anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık uyarısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip ÇelebiÜniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Keramettin Tezcan, yasalaşmasında son aşamaya gelinen “MaliAf Paketini”  değerlendirdi. 

 

“Yasalaşma SüreciUzadıkça Mükellefteki Beklentiler Artmaktadır”

 

Seçimlerin sonrasına bırakılan “mali af” yasasınınşekillenmeye başlamasıyla birlikte, yasanın başarılı olup, olmayacağına yönelikçeşitli görüşlerin ortaya çıktığını kaydeden Prof.Dr. Tezcan, aynı tür borcuolan vergi mükelleflerine aynı hakların tanınmasının Anayasa’nın temel ilkelerigereği olduğunu söyledi.

 

“Bazı hükümleranayasanın eşitlik ilkesine aykırı”

 

Bu çerçevede taksitlendirmelerde bir takım adaletsizlikleringöze çarptığını belirten Prof.Dr. Tezcan, bunun da anayasanın eşitlik ilkesineters düştüğünü açıkladı. Prof. Dr. Tezcan, “Bir kısım mükelleflere örneğin sporkulüplerine aynı kamu borcuna 48 ay taksit tanınırken; diğer mükelleflere 36 aytaksit imkânının tanındığını görmekteyiz. Bu da anayasamızın eşitlik ilkesineaykırıdır. Yasanın çıkmasıyla birlikte Anayasa’ya aykırılığın tartışılmamasıiçin bütün mükelleflere eşit hakların tanındığı bir düzenlemenin olması gerekmektedir.Bunun yanında söz konusu yasanın başarısı, geçmişte benzeri yasalarınbaşarısızlığı da dikkate alınarak gözden geçirilmelidir” dedi.

 

“Taksit sürelerimümkün olduğunca uzun tutulmalıdır”

 

Mali af paketinin gözden geçirilmesine, bazı düzenlemelerinrevize edilmesine vurgu yapan Prof.Dr. Tezcan, taksit sürelerinin mümkünolduğunca uzun tutulması gerektiğini kaydetti. Prof.Dr. Tezcan, şu önerilerdebulundu: Taksit süresi bütün mükellefler için 60 ay ve her ay ödemeliyapılmalıdır. Vergi aslına bağlı cezalar, ister yargı aşamasında olsun isterkesinleşmiş olsun “vergi asıllarının faizleri ile birlikte ödenmesi kaydıyla”kaldırılmalıdır. Vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları ve her türlü paracezaları ödeme şekline göre %20 - %50’sinin alınarak kalan kısmısilinmelidir.  Sahte belge düzenleyenler hariç; diğer vergikaçakçılığı suçları kapsamında yargılanan işadamlarının, bir daha yapmamalarıve bu kaçakçılık bağlı varsa vergi borçlarını ödemeleri kaydıyla cezalarınınkaldırılması sağlanabilir”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Emek ve dayanışma vurgusu

İzmir’in planlamasını İzmirli mimarlar yapacak

Urla’da Enginar bereketi

ESHOT’ta görev değişimi

Arşiv