Manda Yuva yaptı okul bahçesine

“Üretim ve inovasyon okulu” sloganıyla eğitim ve öğretimini sürdüren Oğuzhan Özkaya Kurumları, Ege Bölgesi’nde Balıkesir’de sadece dört ailenin yetiştirdiği mandaları İzmir’e getirerek öğrencilere manda yetiştiriciliğini öğreterek, mandaların neslinin sürdürülmesini hedefliyor.

  • 0
  • 1.360
Manda Yuva yaptı okul bahçesine
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

“Üretim ve inovasyon okulu” sloganıyla eğitim ve öğretimini sürdüren Oğuzhan Özkaya Kurumları, Ege Bölgesi’nde Balıkesir’de sadece dört ailenin yetiştirdiği mandaları İzmir’e getirerek öğrencilere manda yetiştiriciliğini öğreterek, mandaların neslinin sürdürülmesini hedefliyor.


Okul bünyesinde kurulan çiftlikte inek, keçi, koyun, ördek, kaz, keklik, sülün, tavuk, arı, at yetiştiriciliği yapan Oğuzhan Özkaya, “”Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi üretmeye mecburuz. Çocuklarımıza akademik eğitim vermek zaten asli görevimiz. Biz bunun yanı sıra tarım ve hayvancılık alanında da eğitim veriyoruz. Çocuklarımız içinde bulunduğu dünyayı daha iyi tanımalı ve üretmeyi bilmeli” dedi. Oğuzhan Özkaya Eğitim Kurumlarının köy entitüsü modeli eğitimi benimsediğini vurgulayan Özkaya, şöyle devam etti:

“Köy Ensitütüsü anlayışı ile modern eğitimi harmanladığımız okulumuzda ekolojik tarım ve hayvancılık, mutfağın kimyası, dikiş nakış atölyesi , ahşap atölyesi, robotik kodlama, havacılık ve binicilik eğitimleri veriliyor. Ayrıca birebir çalışmaları, gece çalışmaları, soru çözüm dersleri , her hafta deneme sınavları ile de akademik eğitimin tüm gerekleri fazlasıyla yerine getiriliyor.”


Oğuzhan Özkaya, mandalardan birinin yakında doğum yapacağını bundan böyle yeni mandalarla zenginleşeceklerini kaydetti.


MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Okulda büyükbaş hayvan varlığını artırma çalışmaları sırasında küçükken köyünde gördüğü manda yetiştiriciliğini araştırdığını belirten Özkaya, “Öğrendim ki artık iklim şartları, bakımının zorlaşması gibi nedenlerle manda yetiştiriciliği bırakılmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi bölgemizde bazı ailelere manda vererek teşvik ediyor. Balıkesir’de sadece dört aile bu geleneği sürdürüyor, Ege bölgesinde manda kalmamış. Bu çok üzücü. Anadolu mandası ırkı son bulacak hale gelmiş. Hemen harekete geçtik. Tüm Ege Bölgesi’ni taradık ve anlaştığımız mandaları pandeminin ortasında gidip getirdik. Kaymağı, sütü ve yoğurdu altın değerindeki mandaların hem neslini koruyoruz hem de yetiştiriciliğini geliştiriyoruz. Öğrencilerimiz mandaları çok seviyor. Elleri ile besliyor. “

Okulun yanından geçen Çamlı çayının da mandalar için doğal havuz niteliğinde olmasının büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Özkaya, çevredeki diğer üreticilerin de yakında bu yetiştiricilik türüne geçiş yapacağına inandığını dile getirdi.


HAYATI ÖĞRENİYORLAR

Geçen yıl okulun çiftliğinde üretilen ürünleri semt pazarlarına götürüp sattıklarını anlatan Özkaya, şöyle konuştu: “Çocuklarımız semt pazarlarında akıldan para hesabı yapmasını, ticareti, sosyal ilişkileri, ticaret hayatını öğreniyor. Aynı zamanda elde ettikleri gelirin yarısını kendileri alırken diğer yarısı ile çevremizde ihtiyaç sahibi okullara bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, engelli sınıfı gibi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Geçen yıl 100 bin liralık bağışta bulundular. “

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv