Marina yatırımlarına hız verilmesi gerekiyor

  • 0
  • 967
Yazı Boyutu:

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk,son yıllarda kamu ve özel sektör girişimlerinin de katkısıyla yat limanlarıyatırımlarının canlanmaya başladığını söyledi.

Öztürk, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nınverilerine göre 43 marina ve çekek yerinde 17 bin 500 yat bağlama kapasitesineulaşan ülkede marinalarda doluluk oranının yüzde 90’a ulaşmasını ‘sektörünbaşarısı’ olarak nitelendirdi.

Türkiye’nin yat turizminde varolan potansiyelini daha fazlaartırmak için yeni marina yatırımlarına hız verilmesi gerektiğini vurgulayanÖztürk, özel sektör marina yatırımlarının tekrar önünün açılması gerektiğiniifade ederek, yatçılık ve yat limanı işletmeciliğinin tüm dünyada hızla büyüyensektörlerin başında geldiğini anlattı.

İzmir için Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınınİzmir Körfezi içinde Bayraklı, Karşıyaka ve Çeşmealtı mevkilerinde üç ayrı yatlimanı projesi, Izmir Ticaret Odasının Pasaport mevkindeki marina projesiüzerinde çalışması olduğunu aktaran Öztürk, “Ege Bölgesi’ndeki yat limanlarınınkara ve deniz kapasitesinin toplamı 2.700 yat olup bunun 2.085 adedi İzmir veilçelerinde bulunmaktadır. Ortalama bir tahminle 2030 yılında bölgede 12 binyat bulunacaktır. Bu talebin karşılanabilmesi için 20 adet yeni yat limanınınyapılması gerekmektedir. Ancak, Ege sahillerinde yoğun yapılaşma nedeniyle yatlimanı yapılabilecek yer bulmakta sıkıntı yaşanabilir. Bunun içinkent içi yat limanlarının yapılması faydalı olacaktır. Bu tür marinalar ilketapta barınma ve kışlama açısından kullanılabilir. Ayrıca, maliyetleridüşüktür ve yatçılara makul ücretler karşılığında hizmet verebilmektedir” diyekonuştu.

İZMİR YAT LİMANLARI
 

Yat Limanı

Kapasite (Deniz+Kara)

Mevcut Durum

Setur Altınyunus Yat Limanı

90+60

Faaliyette

Levet Marina

70+60

Faaliyette

Dalyanköy Yat Yanaşma Yeri

400+60

Faaliyette

Eski Foça Yat Yanaşma Yeri

75

Faaliyette

Çeşme Yat Limanı

400+100

Faaliyette

Sığacık (Teos) Yat Limanı

400+50

Faaliyette

Alaçatı Yat Limanı

250+70

Faaliyette


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv