Medya barış dili kullanmalı, Türkiye barışı savunmalıdır

  • 0
  • 922
Yazı Boyutu:

Türkiye GazetecilerFederasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) BaşkanıAtilla Sertel, “Savaş çığırtkanlarına karşı ısrarla barışı savunmalıyız. Yurttasulh cihanda sulh diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden ayrılmamalıyız” dedi.

TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, 1 EylülDünya Barış Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Barış gününde savaşıkonuşmanın üzüntü verici olduğunu belirten Sertel, açıklamasında şunlarısöyledi:  “Son 10 yılda çeşitlibahanelerle üretilen savaşlarda kadın, erkek, çocuk milyonlarca insan öldü.Suriye’de 2.5 yıldır devam eden iç savaşta 100 binin üzerinde kişi hayatınıkaybetti. Bu da yetmemiş olacak ki bugünlerde Suriye’ye karşı bir savaşhazırlığına girişildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı birçok miraslabirlikte ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ ilkesinin de çiğnendiği, yok edildiğiülkemiz, bu savaşın en büyük destekçisi oldu! Şimdi savaş çığırtkanlığıyapanlar Irak’ı unutmasın! Kim bizi nereye sürüklemeye çalışırsa çalışsın, herkim bizi kanlı emellerine alet etmeye çalışırsa çalışsın; Türkiye savaşa karşıbarışı savunmalıdır. Meclisin atacağı adımların hepsi bu yönde olmalıdır.”

BARIŞ GAZETECİLİĞİ
Medyanın bu süreçte kullandığı dile özellikle dikkat etmesi gerektiğini ve“barış” dilini kullanması gerektiğini dile getiren TGF Genel Başkanı ve İGCBaşkanı Atilla Sertel, şöyle devam etti: “Suriye’ye yapılacak olası bir müdahalenin tartışıldığı şu günlerde neyazık ki bir kısım medya ve bazı gazetecilerin savaşı haklı gerekçeleredayandırmak, birilerine yaranmak adına olası bir savaşa adeta çanak tuttuğunaşahit oluyoruz. En kötü barış, en iyi savaştan daha iyidir. Kamuoyunu doğrubilgilendirmek gibi çok önemli bir misyonu olan medya, savaş çağırtkanlarınaçanak tutmak yerine barış dilini kullanmalı, savaşçı, militer, popülist bir dilkullanmaktan özenle kaçınmalıdır. Barış gazeteciliği, barışı temel amaç olarakalan ve bu amacı gözden uzak tutmaksızın gerçekleri dile getirengazeteciliktir. Barış gazeteciliği barıştan, taraflar söz konusuysagerçeklerden yana olmak, konunun derinlemesine incelenmesine ve gerçeklerininsanlara duyurulmasına hizmet etmektir. İçeride ve dışarıda son derece hassasbir süreçten geçtiğimiz bu dönemde, medyamız da barış dilini kullanmaya herzamankinden fazla özen göstermelidir ve iktidarından muhalefetine toplumununtüm kesimleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün,‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi etrafında birleşmelidir. TürkiyeGazeteciler Federasyonu’na bağlı Cemiyetler ve 20 bini aşkın üyemiz adınabizler; savaşa karşı barışı, emperyalizme karşı bağımsızlığı, bölünmeye karşıbirlik ve beraberliği ve inadına kardeşliği, dostluğu, dayanışmayı savunmayadevam edeceğiz. Bu duygularla tüm insanlığın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nükutluyorum.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çocuklarımız milletimizin umut çiçekleri

EGİAD’dan 23 Nisan Mesajı

Karşıyaka’yı 23 Nisan coşkusu saracak!

23 Nisan’da Belediye Başkanı Kaan Bağçivan oldu

Eskinazi'den 23 Nisan mesajı

Seferihisar’da 23 Nisan coşkusu

Arşiv