Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu dünyada meme kanserinin görülme sıklığının giderek arttığını söyledi. Meme kanserinin bir kadında yaşam süresince gelişme olasılığı yüzde 10, meme kanserinden ölüm olasılığının ise yüzde 3 olarak hesaplandığını belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, dünyada her yıl 1 milyon yeni meme kanseri görüldüğünü söyledi.
Kadınların meme kanseri konusunda tamamen çaresiz olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Haydaroğlu, Meme kanserinden bir ölçüde korunmanın yolları vardır. Bu korunma yöntemlerini tüm kadınlara tavsiye edeceğimiz genel yaşam tarzını ve beslenmeyi içeren öneriler ve çok riskli kadınlara yapacağımız medikal öneriler olarak iki grupta ele alabiliriz. 40 yaşından sonra muntazam meme kontrolleri başlamalı, yılda bir mamografi çekilmeli, sigara ve alkolden uzak durmalı, yağdan fakir, liften zengin beslenme yapılmalıdır. Haftada 4 saat veya daha çok egzersiz meme kanseri riskini yüzde 60 azaltmaktadır. Uzun süre emzirme, doğurganlık kadınları meme kanserinden koruyabilmektedir. Menopoza giren kadınların hormon yerine koyma tedavileri meme kanseri riskini arttırmaktadır. Mümkün olduğu kadar vücudun hormonal durumuna müdahale etmekten kaçınmak lazımdır diye konuştu.
AİLESEL YATKINLIĞI OLANLARDA MEME KANSERİNE DAHA SIK RASTLANIYOR
Meme kanserine ailesel yatkınlığı olanlarda daha sık rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Haydaroğlu, risk taşıyan kadınlara ise şu önerilerde bulundu; Eğer bir kadının birinci derece akrabaları içinde menopoz öncesi gelişmiş meme kanseri varsa kendisinin de yakalanması olasılığı 3 misli artar. Eğer iki taraflı meme kanseri varsa 5 misli risk artar. Böyle durumlarda önerilen tamoksifen ve raloksifen gibi koruyucu ilaç yöntemleri vardır. Bu ilaçların koruyuculuğu çok merkezli randomize çalışmalarla kanıtlanmıştır. Anti-östrojenik etki göstererek östrojene bağımlı meme tümör hücrelerinin büyümesini durduran Tamoksifen menopoz öncesi kadınlarda, Raloksifen ise menopoz sonrası kadınlarda önerilmektedir. Cerrahi yöntemler ise yalnız genetik yatkınlığı saptanan kadınlara önerilmektedir. BRCA 1ve BRCA 2 gen mutasyonlarını taşıyan kadınlarda meme kanseri %80-85 gibi yüksek oranlarda görülmektedir. Böyle bir genetik yatkınlık varsa koruyucu mastektomi yapılması önerilmektedir. Meme cildini koruyarak, meme içinin boşaltılması ve meme içi protez takılması kadının görünümünde hiçbir değişiklik olmadan meme kanserini önlemektedir.(