Mesleki bayramlarımız çoktan geride kaldı

  • 0
  • 1.025
Mesleki bayramlarımız çoktan geride kaldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmirGazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atila Sertel, 24 Temmuz GazetecilerGünü ve Sansüre Direnişin 106. Yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Sertelaçıklamasında basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ağır baskı ortamında bayramdansöz edilemeyeceğini vurgularken, gazetecilik mesleğinin de güven erozyonu yaşadığınadikkati çekti.   
 
 
Geçen yıl, yüze yakın gazetecinin cezaevinde tutuklubulunduğunu bugün ise büyük çoğunluğunun özgürlüklerine kavuştuğunu anımsatanAtila Sertel, “Uzun yıllar haksız yere cezaevinde yatmış olsalar dameslektaşlarımızın bugün özgür olması bizim için sevindiricidir. Ancak buözgürlük fiziki bir özgürlüktür. Kalemler özgür olmalıdır. Sansür, otosansür veon binlerce dava dosyası basın emekçilerinin üzerinde Demoklesin Kılıcı gibidururken, özgürlükten söz edilemez. Hepimiz biliyoruz ki basını özgür olmayanbir ülkenin gazetecisi de özgür olamaz. Sen özgür değilsen, gazeteci özgürdeğilse, basın özgür değilse ülken de özgür değildir” diye konuştu.  

 

ZOR MESLEK

Günümüz Türkiye’sinde gazetecilik yapmanın her geçen günzorlaştığını ifade eden TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atila Sertel, “Eğer buülkede hiç kimseye yaranma kaygısı gütmeden, yalakalık yapmadan, mesleketiğinden taviz vermeden doğru, tarafsız, objektif gazetecilik yapmakistiyorsan, en zor ve yapılması güç bir mesleği seçmişsin demektir! O halde birdirektifle işten atılmayı, toplumsal olaylarda dayak yemeyi, yazdıklarınnedeniyle hapse girmeyi, eleştirdiğin için hedef gösterilmeyi, dokununcayanmayı göze almışsındır” dedi.

 

BAYRAM GERİDE KALDI

 24 Temmuzların bayram niteliğini uzun yıllar öncekaybettiğini belirten Sertel, şunları söyledi:

“Özellikle son yıllarda artan baskılar, TMY ve TCK maddelerinedeniyle hapis tehdidi, sosyal ve sendikal hakların yok olması, dolaylı sansürve otosansürün yaygınlaşması zor ve özveri gerektiren mesleğimizi daha dazorlaştırmıştır. Şayet yandaş değilsen, doğru, tarafsız, objektif habercilikpeşindeysen, daha fazla nemalanmak, yerini sağlamlaştırmak için meslek etik veahlakını hiçe saymıyorsan günümüz koşullarında zor ve yapılması güç bir mesleğiyapıyorsun demektir. O halde bir talimatla işten atılmayı, toplumsal olaylardadayak yemeyi, yazdıkların nedeniyle hapse girmeyi, eleştirdiğin için hedefgösterilmeyi, dokununca yanmayı göze almışsındır. Geçmişte imrenilerekgösterilen gazetecilik, bugün adeta ‘tukaka’ ilan ediliyor. Objektifliği,doğruluğu tartışılan haberlerle kamuoyu bilgi kirliliğine maruz bırakılıyor.Dolayısıyla mesleğimiz ciddi bir güven erozyonu içinde. Türk basınındaki sondurum böyle olunca gazeteciler olarak mesleki bayramlarımız, meslekimutluluklarımız da çoktan geride kaldı. Basını özgür olmayan bir ülkedebayramdan söz edilebilir mi? Bugünlerde kutlayacağımız bir bayram varsa o daRamazan Bayramı’dır. Bu vesile ile Sansüre Direnişin 106’ncı yılını veönümüzdeki Ramazan Bayramı’nı kutluyorum.”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv