Mesleki Gölge programı ile geleceklerine yön veriyorlar

  • 0
  • 1.062
Yazı Boyutu:

Orion Vakfı Özel Karşıyaka Piri Reis Okulu’nun gelenekselleşen ve büyük takdir toplayan “Mesleki Gölge” projesi bu yıl da sekizinci sınıf öğrencilerini gelecekte düşledikleri mesleklerin çalışanları ile buluşturdu. Genetik Mühendisi olmak isteyen 7 öğrenci önceki gün Mesleki Gölge Programı kapsamında Ege Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalını ziyaret ederek Genetik Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Onay eşliğinde genetik laboratuvarlarını gezerek bilgi aldılar. 
 
Mesleki Gölge programı çerçevesinde Tıbbi Genetikten İnşaat Mühendisliğine, Tiyatro Oyunculuğundan İşletmeciliğe, Avukatlıktan Makine Mühendisliğine kadar her alandan meslek grupları ile buluşan öğrenciler merak ettikleri her şeyi uzmanlarına sorarak seçimlerine yön vermek konusunda fikir sahibi oluyorlar.
 
Özel Karşıyaka Piri Reis Okulu Psikolojik Danışmanı ve Müdür Yardımcısı Hale Akın Asyalı Mesleki Gölge Programının 12 yıldır her yıl uygulanan ve artık gelenekselleşen bir çalışma olduğunu söyledi. 8. Sınıfa gelen öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda onları yönlendirmek için ilk adımı attıklarını ifade eden Asyalı, “Böylelikle öğrencilerimize akademik benlik kavramı ölçeği uyguluyoruz. Doğru mesleği seçmek için hem bilgilerimizin hem de yeteneklerimizin örtüşmesi çok önemlidir. Bir mesleğe ilgimiz vardır ama yeteneğimiz yoksa bu bizi başarılı kılmaz. Veya yeteneğimiz var ama ilgi duymuyorsak bu bizi mutlu etmez. Bu sebeple çocukların önlerinde daha çok uzun zaman var. Daha çok fikir değiştireceklerdir ama sonraki kritere sahip olmaları birincil amacımız. Biz bu programla onlara yetenekleri ve ilgilerini ölçmeleri konusunda bir kapı açmış oluyoruz.  Böylece liseye geldiklerinde alan seçmesi gerektiğinde daha doğu alanı seçebiliyorlar” diye konuştu.
 
Asyalı programı uygularken Akademik Benlik Kavramı Ölçeği testi  uyguladıklarını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Test sonuçlarına göre öğrencinin sayısala mı yoksa sözele mi yeteneği var ona bakıyoruz. Onlar da ilgi duydukları meslekleri bize söylüyorlar. Karşımıza çok geniş bir yelpaze çıkıyor. Konsolosluktan aşçılığa çok çeşitli mesleklerle karşılaşıyoruz. Biz de Mesleki Gölge Programı çerçevesinde öğrencinin 1 gün boyunca seçtiği mesleği yapan kişi veya kişilerle birlikte olmalarını sağlıyoruz. Bütün bu kişileri seçerken alanlarında başarılı olmuş etkin kişiler olmasına dikkat ediyoruz. Böylece öğrencilerimiz kendilerini o mesleğin içinde buluyorlar. Bu çalışma aynı zamanda motivasyonlarını da artırıyor. Derslerine daha fazla zaman ayırıyorlar.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv