Meyve tüketimine, uzman önerisi

  • 0
  • 790
Yazı Boyutu:

Endokrinoloji Profesörü Mitat Bahçeci, birkaç kiraz, kayısı,şeftali, erik, birer dilim kavun karpuzla hazırlanmış “meyve tabağı ya dasalatası” şeklinde meyve tüketimini hem glisemik indeks ayarlaması hem devitamin kaybı yönünden önermediklerini söyledi. Her meyvenin farklı glisemikindeksi olduğunu, “hepsinden birer parça” olarak yendiğinde porsiyonun hesabıyapmanın mümkün olmadığı gibi normalden fazla yendiğini belirten Prof. Dr.Bahçeci, “Meyveler kesilip parçalandığında da vitamin kaybı çok oluyor, örneğinportakaldaki c vitaminin yüzde 40’ı kesilince kaybediliyor” dedi.
 
 
Rengarenk yaz meyveleri sofraları süsleyip, damaklara ayrıayrı tatlar bırakırken, İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr.Mitat Bahçeci, ölçülü tüketildiğinde “sağlık” aşılayan, başta kanser olmaküzere pek çok hastalıktan korunmada önemli işlevleri olan meyvelerle ilgilibilgi verdi. Yazın besin çeşitliliği açısından zengin bir mevsim olduğunubelirten Prof. Dr. Bahçeci, “Farklı renk ve tatlardaki meyveler yaz mevsimininen güzel habercisi. Örnek; kavun, karpuz, incir, kiraz, vişne, nektarin,şeftali, kayısı, dut, böğürtlen, ahududu. Her birinin besinsel değeridiğerinden farklı bir yapbozun parçaları gibi. Farklı renkteki her meyve farklıvitamin ve yararlı bileşikler içeriyor” diyerek şunları söyledi:   “Örneğin kırmızı dut, böğürtlen, ahududu, kiraz, çilek veüzüm antosiyaninden zengin ve antioksidan kapasitesi yüksek bileşikler içeriyor.Kanserden korunmada önemli işlevleri var. Kayısı ve şeftali önemli potasyumkaynakları. Bu iki meyvede bulunan A vitamini gözün görme fonksiyonunda önemli rolüvar. 1 orta boy (130 gr) şeftali veya 4 kayısı 1 porsiyon meyve yerine geçiyor.Karpuzun içerisinde bulunan ve karpuza kırmızı rengini veren likopen bileşiğikarotene benzemesine rağmen A vitamini aktivitesi göstermiyor. Büyük bir bölümüsu olan karpuz tüketilirken içerdiği şeker oranından dolayı glisemik indekseözellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Glisemik indeks; referans besin olan beyazekmek veya çay şekerine göre diğer besinlerin kan şekerini yükseltme oranıdır. Karpuz,kavun, incir, üzüm gibi yaz meyveleri içerlerinde bulunan yararlı bileşikler vevitaminler sayesinde insan sağlığına yararlı katkı sağlamasına rağmen; doğruporsiyon ölçüsünde tüketilmediğinde bel çevresinde yağlanmaya ve kilo alımınaneden olabilir. Bu yüzden kan şekerini ve insülin düzeyini normal seviyedetutmak, bel çevresindeki yağlanmayı azaltırken yaza daha formda girmemizisağlayacaktır.”
 
 
Prof. Dr. Bahçeci, aşırı meyve tüketiminin kandatrigliseridi arttırdığını söyledi. Yüksek glisemik indeksli meyvelerin aşırıtüketiminin insülin direnci ve metabolik sendromu da tetiklediğini kaydedenProf. Dr. Bahçeci, her çeşitten meyvenin bir parça ya da birkaç tane şeklindebir arada tüketilmesinin de doğru olmadığını söyledi. “Meyveler meyve tabağıyapılarak yenmemeli,  mümkünse farklırenklerde meyveler her öğünde bir çeşit olacak şekilde tüketilmeli” dedi vesözlerini şöyle sürdürdü:    “Meyve tabağının albenisi çok ama sıkıntısı da büyük. Çünküporsiyonu belirlemek mümkün değil, normalden fazla meyve yenmesine yol açar.Meyveler parçalandığı için oksijenle temas eder, bu da vitamin kaybına yolaçar. Örneğin portakalın kesilerek yenmesi halinde C vitamini kaybı yüzde 40oranında. Dilimlenerek yendiğinde bir kayıp olmaz.  Portakal suyunu ise hiç önermiyoruz, çünkü enaz iki-üç portakal tüketimi demek. Meyve tabağına glisemik indeksi farklı olanmeyveler giriyor. Karpuzun glisemik indeksiyle kirazın ki bir değil.Dolayısıyla bu açıdan bir hesap yapmayı zorlaştırıyor. Bir öğünde karpuz, biröğünde kiraz, üçüncü öğünde portakal ya da başka bir meyve yemek, bir birinekarışmadığı için daha çok yararlı olur.”
 

Meyveler  glisemikindekse göre  (55’in altı), orta (70’ekadar) ve yüksek (70’in üzeri) olarak sınıflandırıldığında;

Düşük Gİ (55’in altı):

Orta boy elma: 38,

Orta boy portakal:44,

Kiraz: 22,

Greyfurt: 25,

Orta boy armut: 38

Erik: 39

Üzüm 46-49

 

Kiwi 47-58

 

Şeftali 28-56

 

Armut 33-42

 

Çilek 40

 

Orta Gİ (55-70):

Çok olgun Muz: 55, Az olgun muz: 30

Kavun: 65,

Mango: 55

Ananas:66.

Kayısı - 57

Konserve kayısı – 64

Mısır: 37-62

Kuru üzüm  64

 

Yüksek Gİ (70’in üzeri):

Kuru hurma:103

Konserve meyve kokteyli: 79

Karpuz   72


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv