MODA TASARIM YARIŞMASINDA FİNALİSTLER BELLİ OLDU

  • 0
  • 949
MODA TASARIM YARIŞMASINDA FİNALİSTLER BELLİ OLDU
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türk Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörüne genç ve yenilikçi tasarımcılar kazandırmak amacıyla Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl 10. kez düzenlenen “EİB Moda Tasarım Yarışması”nda finale kalan tasarımcılar belirlendi.

Her yıl, bir sonraki yılın dünya moda trendlerinin ipuçlarından yola çıkılarak belirlenen yarışmanın ana teması bu yıl “GİZ!” olarak tespit edilirken 133 tasarımcının dosya gönderdiği yarışmada finalistler iki turlu elemenin sonrasında belirlendi. İlk elemede dosya sayısı 20’ye inerken, ikinci aşamada jüri, 20 kişi ile yüz yüze görüşerek finale kalacak 10 ismi tespit etti.

Türkiye’de İstanbul’dan sonra, düzenlenen ilk moda tasarım yarışması olan “EİB Moda Tasarım Yarışması”nın 10 yıllık sürecin sonunda, moda tasarım yarışmaları arasında en bilinen ve popüler organizasyonlardan biri haline geldiğini kaydeden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EİB Moda Tasarım Yarışması Komite Başkanı Burak Sertbaş, 10. yıla yakışır güzellikle bir organizasyon için her detayı düşünerek hareket ettiklerini kaydetti.

     Ege Bölgesi’nde hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe tasarım kültürünün yerleştiğini, her firmanın tasarım ofisleri bulunduğunu, her firmanın kendi koleksiyonlarını hazırlar ve müşterilerine sunar konumda olduğunu anlatan Sertbaş, “Avrupa pazarına yakınlık avantajımızı tasarım ile birleştirdik ve Hazırgiyim Sektörü Ege Bölgesi’nde ihracatta birinci sektör konumunu güçlendirdi. 2014 yılı sonunda Ege Bölgesi’nden 2 milyar 637 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu başarıda “EİB Moda Tasarım Yarışması”nın yetiştirdiği ve sektöre kazandırdığı tasarımcıların katkısı hiç de az değil” şeklinde konuştu.

Kızılgüneşler: “Tasarım destek tebliği sektöre ilaç gibi gelecek”
Ekonomi Bakanlığı’nın Türkiye’de tasarım kültürünün yaygınlaştırılmasını amacıyla şirketlerin yurtdışı pazarlara yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek amacıyla yürütecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerine ilişkin giderleri yüzde 50 oranında destekleme kararı aldığı tebliğ ile sektörün tasarımcı istihdam etme oranının en az yüzde 100 oranında artacağını belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, tebliğin hazırgiyim sektörüne ilaç gibi geleceğini kaydetti.

Türkiye’nin Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet olanağının sınırlı olduğunu vurgulayan Kızılgüneşler, “Türk hazırgiyim sektörü, İtalya, İspanya, Portekiz gibi Avrupa’da hazırgiyim sektöründe öne çıkmış ülkelerle rekabet edebilecek desteklere kavuştuğu takdirde onlarca yıl Türkiye’nin ihracatta ve istihdamda lokomotif sektörü olma özelliğini sürdürecek. Hazırgiyim sektörü 2023 yılı için ortaya koyduğu 60 milyar dolar ihracat hedefine kolaylıkla ulaşabilecek” dedi.

Final Defilesi Mart sonunda

Finale kalan tasarımcıların “GİZ!” temasıyla oluşturdukları 2015-2016 Sonbahar Kış Kadın ve Erkek Hazır Giyim koleksiyonları Mart ayında Türkiye’nin ünlü mankenlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek “Final Gecesi Defilesi”nde yarışacak. Yarışmanın birincisi 15.000 TL, ikincisi 10.000 TL, üçüncüsü ise 5.000 TL para ödülünün yanı sıra Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin sunduğu projenin Ekonomi Bakanlığı’nca onaylanması halinde yurtdışına eğitim olanağı kazanabilecek.

Ekonomi Bakanlığı tasarım yarışmaları sonucunda yurtdışı eğitim hakkı kazanan finalistlerin özgeçmişlerini bir veri bankasında topluyor, bu tasarımcıların yurda dönüşlerinde sektör tarafından  istihdamı konusunda da özel çaba gösteriyor.

EİB X. Moda Tasarım Yarışması’nda finale kalan tasarımcılar şu isimler oldu; “Elif Akar, Emir Kırmızı, Aytül Akdoğan, Nadir Zadeoğulları, Havva Agu, Narçın Yalçın, Tuğçe Yavaş, Uğur Özmiş, Firdevs Tülin Gülhan, F. Roberto Enver.”

 
Fotolu: EİB IX. Moda Tasarım Yarışması’nın “Final Defilesi”nde; Ünlü Popçu Serdar Ortaç’ın eşi Chloe Loughnan, Merve Büyüksaraç, Irmak Atuk, Didem Soydan, Simge Tertemiz ve Biscolata reklamında oynayan Carlos Martin gibi ünlü mankenler sahne almıştı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Michelin Yıldızlı Şef Ferdinando Bernardi ile Unutulmaz Bir Özel Tadım Deneyimi Scappi’de!

Mor ve Ötesi Alaçatı’yı mest etti

Edis ile zirve

Kırşan, İEÜ Medical Point’te babalık serüvenini anlattı!

Derya Uluğ ile bayram coşkusu

Rukiye Bektaş gözünü zirveye dikti

Arşiv