Mucitten ekolojik ulaşım

  • 0
  • 2.487
Yazı Boyutu:

Yaşar Üniversitesi öğrencisi, elektrikle çalışan otomobillerin otoyolda hareket halindeyken, rüzgar ve güneş enerjisiyle şarj edilmesini öngören projesiyle, ulusal başarı ödülü aldı. Tüm dünyaya örnek oluşturacak ve ekolojik ulaşımda devrim niteliği taşıyan proje uygulamaya geçtikten sonra, elektrik ile çalışan araçlar, trafikte seyir halindeyken bile şarj edilebilecek.

Dünyaca ünlü Alman elektronik devi Bosch, “Yaşam için teknoloji” ismiyle mühendislik bölümü öğrencilerine yönelik alternatif / yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji tasarrufunu ön gören bir yarışma düzenledi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli, mühendislik alanında yaratıcı beyinleri keşfetmenin yanı sıra, ekolojik sorunlara çözüm getirmek amacıyla gerçekleştirilen yarışmaya, çeşitli üniversitelerden çok sayıda öğrenci başvurdu. Projeleri yenilik boyutu, sağladığı tasarruf miktarı, sürdürülebilirlik, uygulama alanı ve yaygınlaştırılabilirlik özellikleriyle tek tek inceleyen jüri, ekolojik yaşam ve çevre için en etkin çözümler sunan projeleri belirledi.

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Aslıgül Pala, tasarladığı “Alternatif / yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji tasarrufu” temalı projesiyle, yarışmaya damgasını vurdu. Elektrik ile çalışan hibrid otomobillerin kısa şarj ömrü nedeniyle uzun yollarda kullanılamamasından yola çıkan öğrenci, araçları yolda hareket halindeyken şarj etmeyi öngören projesiyle yarışmanın üçüncüsü seçildi.

Çeşme Otoyolu’nda elektrikli ulaşım
Rüzgar ve güneş gibi doğal kaynaklarını 4 mevsim barındıran dünyaca ünlü tatil beldesi Çeşme, öğrenci projesinin de modeli oldu. Yaşar’ın genç mucidinin projesine göre, ilk olarak Çeşme Otoyolu’nun yan bölümüne bu doğal enerjiyi depolayan panel ve pervaneler yerleştirildi. Bu alandan elde edilen enerji ise, kablolar aracılığıyla, elektrik ile çalışan otomobiller için ayrılan otoyoldaki şeride iletildi. Bu özel şeritte seyir halinde olan hibrid otomobiller ise yalıtkan dış katmanı bulunan özel tekerlekleri sayesinde doğal enerji ile şarj olur hale geldi.

Tüm dünyada uygulanabilir
Günümüzde elektrik ile çalışan araçların ortalama 150 kilometre menzili bulunması nedeniyle uzun yol gidemediğinin altını çizen Yaşar Üniversitesi öğrencisi Pala, bu kusurdan yola çıkarak projeyi tasarladığını söyledi. İzmir’den Ankara’ya hibrid otomobillerle yapılan bir yolculuğun bu sorun nedeniyle 3-4 gün sürdüğünü belirten öğrenci, aracı seyir halindeyken şarj etmenin yollarını düşünürken bu projeyi tasarladığını söyledi. Tasarının tüm dünyada uygulanabilir olmasının önemine de değinen Pala, şehirlerarası ve otoyolların yanı sıra şehir içi ve bisiklet yollarında da projenin kolaylıkla uygulanabileceği kaydetti. Projenin dünyanın petrole olan bağımlılığının da önüne geçtiğini belirten Pala, “Rüzgar ve güneş gibi alternatif, doğal enerji kaynakları tüm dünyada kullanılıyor. Ülkemizdeki her mevsim güneş ve rüzgar alan yaşadığım kent olan İzmir’den yola çıkarak projeyi geliştirdim. Bu iklim koşullarına sahip her ülkede proje uygulanabilir” dedi.

Ödül genel müdürün elinden
Yarışmada, mühendislik bursunun yanı sıra mansiyon ve bitirme tezini Bosch’ta gerçekleştirme ödülü de kazanan Pala, ödülünü Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü ve Bosch Grubu Türkiye temsilcisi Hermann Butz’un elinden aldı. Bir hayli mutlu olduğu gözlemlenen genç mucit, emeği geçen herkese teşekkür etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Arşiv