Mustafa Kemal, Petank’ta Türkiye ikincisi

  • 0
  • 2.618
Yazı Boyutu:

İzmir Bayraklı Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Petank(BOCCE’ninbir kategorisi) Takımı, Mersinde yapılan Türkiye Okullararası Genç Kızlar Kategorisi’ndeTürkiye ikincisi oldu. Finalde karşılaştığı Ankara Gülnaz İbrahimGüngör Tara Kız Teknik ve Meslek Lisesi Takımıyla mücadele edenMustafa Kemal Anadolu Lisesi Takımı, kıl payıyla birinciliği kaçırdı veturnuvadan ikinci olarak ayrıldı. Turnuvada  Adıyaman Ertuğrul Gazi AnadoluLisesi üçüncü, Ankara Akıncı Anadolu Lises Takımı ise dördüncü oldu.

Kupayı getirdikleri okulda Müdür Musa Fatih Başar  ve öğrenci arkadaşlarının sevgigösterileriyle karşılanan Mustafa Kemal’li Petankcılar, önümüzdekikarşılaşmalarda hedeflerinin Türkiye Kupası olduklarını ifade etti.
Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Emine Azkara,  öğrencilerinin 3 yıl gibi kısa bir sürede ödülkazanacak potansiyele gelmelerinde gayretlerinin yanısıra  haftanın 5 günü ortalama 2’şer saatçalışmalarının olduğunu söylerken, Okul Müdürü Musa Fatih Başar ise kupayı İzmir’e ve okullarına getirenöğrencileriyle gurur duyduklarını belirtti.

PETANK:
Avrupa'nın en popüler açık hava oyunlarından biri olan Petank, özel bir atletikyapı gerektirmeyen, basit kuralları olan, sohbet ve diyaloğa dayalı, sosyal biroyun.
Dünyanın birçok ülkesinde milli ve uluslararası federasyonları ile AkdenizOyunları'ndaki resmi branşlarından biri olan Petank, iki takım arasında oynanırve takımlar, bir, iki ve üçer kişiden oluşabilir. Takımları oluşturan kişisayılarına göre, oyuncuların elindeki bilye sayıları değişir: bir oyuncudanoluşan ekiplerde (tete-a-tete) her bir oyuncunun elindeki bilye sayısı 3olurken, iki oyuncudan oluşan ekiplerde (doublette) her bir oyuncunun elindekibilye sayısı 3, üç oyuncudan oluşan ekiplerde (tripllette) ise  her bir oyuncunun elindeki bilye sayısı 2 oluyor.

Ölçüme yarayacak bir mezro veya bir dal parçası, minik hedefcochonnet ve bilyelerin yeterli olduğu oyun eğimi çok fazla olmayan toprak, kum, çakıl, çim gibi kolaycabulunabilen boş alanlarda oynanır.

 
NASIL OYNANIR
Oyuna başlayacak ekip yazı/tura ile belirlenir.  Başlangıcı yapacak takımın oyuncusu, zemineçapı  40-50 santim kadar bir çember çizerve hedef minik bilye cochonnet'yi 6 ila 10 metre arası bir uzaklığa fırlatır.Tüm bilyeler, ayaklar bu çemberin içindeyken oynanır.  Hedef olacak cochonnet gerekli uzaklığayollandıktan sonra yine ilk takımın oyuncusu elindeki bilyeyi cochonnet'nin enyakınına kondurmaya çalışır.
 
Başlangıcı yapan takım ilk bilyesini oynadıktansonra sıra ikinci takıma geçer. Bu sefer, bu takım oyuncuları bilyelerini diğertakıma nazaran daha yakına kondurmaya çalışırlar. Bilyeleri daha yakında olantakım (tek bilye dahi olsa) sırayı diğer takıma devreder. Eldeki bilyelerbitince puanlar sayılır.
 
Cochonnetnin en yakınına kendi bilyelerini kondurmuş olan takım seti kazanmışolur. En yakındaki toplam bilye sayısı kadar puan alır ve diğer sete geçilir. Oyunlarsonrasında puanı 13'e ulaşan takım partiyi kazanmış olur.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bostanlıspor'un futboldaki hedefi; futbolcu yetiştirmek...

Urla hedef büyüttü

Pamukşeker Selin Urla' nın gururu

TSYD İzmir Şubesi, Göztepe Kulübü'nü ziyaret etti

2. Ayak kupaları sahiplerini buldu

Başarılı sporculardan Başkan Günel'e ziyaret

Arşiv