“Mutluluk” heykel oldu

  • 0
  • 1.040
Yazı Boyutu:

İzmirBüyükşehir Belediyesi’nin ikinci kez düzenlediği Uluslararası HeykelÇalıştayı’na katılan sanatçılar, mermeri ince ince işleyerek “mutluluğunheykeli”ni yapıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin2 Eylül-2 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlediği “2. Uluslararası HeykelÇalıştayı”nda mermerler şekillenmeye, sanatçıların gözünden “mutluluk” şekilalmaya başladı.  
İnciraltı Rekreasyon Alanı’nda 2’si Türk, 6’sı yabancı olmak üzere 8heykeltraş, 2 Eylül tarihinden bu yana mutluluğun peşinde mermer yontuyor.Yaklaşık 33 metreküp Muğla mermerinin yontulduğu çalıştayda, sanatçılarmutluluğu kendi dilleri ile ifade ediyorlar. Çalıştay sonrası ortaya çıkanheykeller, İzmir’in farklı noktalarına konulacak.“Oyun” isimli heykeli ile çalıştayda yeralan sanatçı Güler Güçlü, İzmir’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Sanatçı, mutluluğu bir bebeğin ayaklarıyla, ilk oyunuyla ifade etmeyeçalıştığını söyledi.

K
olombiyalı Fernando Pinto, “Suyun Sırrı” isimli eseri ile çalışmayakatıldığını ifade etti. İzmir’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirenFernando Pinto, mutluluğun tek bir kavram olmadığını söyledi. Mutluluğu akıpgiden suyun değişiminde arayan sanatçı, “Benim için değişimin sembolü ‘su’dur.Su sürekli bir değişim, devinim halindedir” dedi.
Ç
alıştayın Türk sanatı için önemine değinen ve yer almaktan gururduyduğunu söyleyen sanatçı Okan Sabuncular, “Mışıl Mışıl” isimli eseriylebulutlar üzerinde uyuyan bir kadın heykeli yaptığını ifade etti. Sanatçı,“Genellikle düşlerimizde mutlu oluyoruz ya da mutluluğu düşlüyoruz bunu anlatanbir heykel yapmak istedim” diye konuştu.
U
krayna’dan gelerek çalıştaya katılan Mykola Lampeka ise çalışmasındamutluluğu “Yürüyüş”le ifade ediyor. “Büyükbaba, baba ve oğul”u mermere yontanMykola Lampeka eserinde kuşaklardan bu yana gelen uzun ve sevgi dolu yürüyüşegönderme yaptığını söyledi. 

Çoksayıda başvuru

İzmir Uluslararası Heykel Çalıştayı’na290’i yabancı, 52’i yerli olmak üzere toplam 342 sanatçı başvuruda bulunmuştu.Birbirinden seçkin çalışmaların arasından eleme yapmakta oldukça zorlanan jüri,2’si Türk, 6’si yabancı olmak üzere 8 heykeltraşın çalıştaya katılmasına kararvermişti. Çalıştayda, Badri Goguadze (Gürcistan), Butrint Morina (Kosova), YuCin Ciou (Taiwan), Kuang-hua Hsiang (Taiwan), Lee Zih-Cing (Taiwan), MykolaLampeka (Ukrayna), Güler Güçlü (Türkiye) ve Okan Sabuncular (Türkiye) mermerden“mutluluk” heykelleri yapıyorlar.  

Malzeme‘Muğla mermeri’
“2.Uluslararası Heykel Çalıştayı”na katılanheykeltraşlar için çalıştayın malzemesi ‘Muğla mermeri’ olarak belirlendi.Heykeltıraşlara ana yontu malzemesi olan mermer, Büyükşehir Belediyesitarafından verildi. Çalışmada 33 metreküp Muğla mermeri kullanıldı.Çalıştay sürecinde, Dokuz EylülÜniversitesi Heykel Bölümü öğrencileri sanatçılara asistanlık yaparaksanatçıların deneyimlerinden yararlanma imkanı buldular.  Çalıştay alanınaöğrenciler, gençler, bisikletçiler, yaşlılar ve engelliler gibi gruplar da dönemdönem ziyaretlerde bulunuyor.

İlkçalıştaya 150 heykeltraş katılmıştı

BüyükşehirBelediyesi’nin “Akdeniz” temasıyla düzenlediği ilk çalıştay, 13 Ekim - 2 Kasım2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. O dönem 150 heykeltraş çalıştaydayer almak için başvurmuş ve 7’si yabancı, 3’ü  yerli sanatçı,Kültürpark’ta Tarih ve Sanat Müzesi önündeki havuzun çevresine kurulan açıkhava işliklerinde heykellerini yaparak İzmirlilere hediye etmişti. İlk heykelçalıştayında, Aldo Shiroma (Peru), Amancio Gonzales Andres (İspanya), BettinoFrancini (İtalya), Chander Parkash (Hindistan), Hitoshi Tanaka (Japonya),Valentine Mitev (Bulgaristan), Volodymyr Khochmar (Ukrayna), Hakan Şengönül,Mert Taşkın Demir ve Levent Ayata (Türkiye)  yer almıştı. İlk çalıştaysonunda kestane ağacından yapılan eserler, halen Tarihi Havagazı Fabrikası’nınbahçesinde sergileniyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv