Mutsuz mühendisten mutlu müzisyene

  • 0
  • 701
Mutsuz mühendisten mutlu müzisyene
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de her yıl üniversite sınavına giren öğrencilerin yüzde 30’unun aile baskısı veya bilinçsiz tercih nedeniyle bölümünden memnun olmadıkları biliniyor. Onlardan biri de Kürşad Terci’ydi…

İzmir’de akademisyenlik yapan Kürşad Terci, aile baskısına karşı gelemediği için üniversitede mühendislik eğitimi almak zorunda kaldı. Ancak mezuniyet diplomasını aldığı gün ailesinin karşısına çıkarak ‘mühendis değil müzisyen’ olmak istediğini açıklayan Terci, bugün Türkiye’nin klasik gitar alanında sayılı isimleri arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyor. Kariyerine yurtiçi ve yurtdışı konserlerinin yanı sıra pek çok ödül sığdırarak çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini belirten Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kürşad Terci, ailelere seslendi: “Çocuğunuzun meslek seçerken öncelikli olarak nasıl para kazanacağını düşünmeyin. Zaten sevdiğiniz bir mesleği yapıyorsanız başarı da kazanç da beraberinde gelecektir.”    

ÜNLÜ İSİMLERİN ÖĞRENCİSİ OLDU
Henüz 5 yaşındayken notaları okumayı ve piyano çalmayı kendi kendine öğrenen Kürşad Terci, müzikteki ilk büyük ödülünü ortaokul öğrencisiyken kazandı. Eğitim gördüğü Uşak’ta ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen müzik yarışmasında çaldığı akordeonla birinci gelen Terci, matematik ve fen bilimleri derslerinde de gösterdiği üstün başarıyla dikkat çekti. Ancak müziğe olan ilgisi ve yeteneği her geçen yıl artan Terci, lise son sınıf öğrencisiyken büyük bir ikilem yaşadı. Konservatuar öğrencisi olarak eğitimine devam etmek isterken Uşak’ta yün iplik fabrikası sahibi babasının ve mühendis amcalarının yoğun baskısı üzerine üniversitede mühendislik eğitimi almayı seçti. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü dereceyle kazanan Kürşad Terci, üniversiteye girdiği ilk yıl içindeki müzik aşkını bastıramadığı için yakın çevresinin de tavsiyesini alarak ünlü müzik eğitimcisi Muammer Sun ile tanıştı. Sun ile tanışmasının ardından eline ilk kez aldığı klasik gitarı çalmayı 4 ay içerisinde öğrendi. Müzikteki hızlı ilerleyişi İstanbul Filarmoni Derneği yetkililerinin de dikkatini çekince sırasıyla ünlü İspanyol Gitarist Alirio Diaz ile Piyanist ve Besteci Timur Selçuk’un öğrencisi oldu.

BABASI FABRİKANIN BAŞINA GEÇMESİNİ İSTEDİ
Endüstri mühendisi olarak mezuniyet diplomasını aldığı gün ise yün ve iplik fabrikasının başına geçeceğini düşündüğü babasının ve annesinin karşısına çıkan Terci, büyük bir şaşkınlık yaşattı. Ailesine esas yapmak istediği işin müzisyenlik olduğunu söyleyen Terci, ikinci bir üniversite daha okuyacağını açıkladı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarından yüksek onur derecesi ile mezun olarak müziğe olan yeteneğini herkese kanıtlayan müzik adamı, 1987 yılında Soner Egesel ve Kağan Korad ile birlikte kurdukları Bilkent Gitar Üçlüsü ile adını duyurdu. Türkiye’nin her bölgesinde ilk defa düzenlenen “Klasik Gitar Konserleri” dizisi ile çocukluk hayalini gerçekleştiren Terci, neden müzisyen olmak isteğini anlattı.

ÖĞRENCİLER BAŞKALARININ DEĞİL KALPLERİNİN SESİNİ DİNLESİNLER
2008 yılından bu yana Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Başkanı olarak çalışmalarını sürdüren ve bölümde müzikte yetenekli otizmli öğrencilere de kapılarını açan Terci, “Aslında endüstri mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra işim hazırdı. Herkes babamın fabrikasının başına geçeceğimi düşünüyordu. Ancak bu işi yaparsam çok mutsuz olacağımı anlamıştım. Benim bu hayattaki en büyük şansım ikinci bir üniversiteyi okuyabilmek oldu. Ama maalesef Türkiye’de pek çok genç benim atladığım uçurumdan atlamaya cesaret edemiyor. Tabii bundan ailelerin ve toplumun baskısı da oldukça yüksek. Çocuğunuzun meslek seçerken öncelikli olarak nasıl para kazanacağını düşünmeyin. Zaten sevdiğiniz bir mesleği yapıyorsanız başarı da kazanç da beraberinde gelecektir. Bu yüzden gençler başkalarının değil kalplerinin sesini dinlesinler” dedi.   

PEK ÇOK ÖDÜLÜN SAHİBİ OLDU   
Yaşar Üniversitesi akademisyeni Kürşad Terci’nin gerçekleştirdiği çalışmalar ve bazı ödülleri şöyle:
“Güneydoğu Avrupa Gitaristler Birliği’nin (ASEG) kurucu üyesi olan Terci,  konser faaliyetlerinin yanı sıra, Türkiye’de birçok etkinliğe imza atan Klasik Gitar Derneği’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 2008 yılında Yunanistan’da 30’uncusu düzenlenen Naxos Gitar Festivali’nde Kağan Korad’la birlikte mesleki başarı ödülü alan, 2009 yılında Yıldız Üniversitesi tarafından ‘Yılın Gitaristi’ seçilen Kürşad Terci, Türkiye’deki hemen hemen tüm senfoni orkestraları ile solist olarak birçok konser verdi. 1987 yılında Soner Egesel ve Kağan Korad ile birlikte Bilkent Gitar Üçlüsü’nü kuran; 2000-2008 yılları arasında ise Terci-Korad Gitar İkilisi üyesi olarak yurtiçinde ve yurtdışında konserler veren ikili, ‘2002 Uluslararası Koblenz Müzik Festivali (Almanya)’, ‘2003 Uluslararası Volos Gitar Festivali (Yunanistan)’ ve ‘2004 Uluslararası Belgrat Guitarart Festivali’ne’ davet edilen ilk Türk sanatçılar oldular.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

Arşiv