Müzik ve yapay zekayı birleştiren proje Danimarka yolcusu

Türkiye’nin yaratıcı endüstrilerdeki gücünü uluslararası alana taşımak ve gençleri yeni projeler yapmaya teşvik etmek amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye Yaratıcı İş Kupası” (Creative Business Cup) yarışması sonuçlandı. İzmir’deki bir yazılım geliştirme şirketinde çalışan 3 kişinin hazırladığı, müzik endüstrisi ile yapay zekayı birleştiren ‘Cevelyn’ adlı özel yazılım, 53 proje arasından finale çıkan 11 ekip içerisinde birinci oldu.

  • 0
  • 3.759
Müzik ve yapay zekayı birleştiren proje Danimarka yolcusu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin yaratıcı endüstrilerdeki gücünü uluslararası alana taşımak ve gençleri yeni projeler yapmaya teşvik etmek amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye Yaratıcı İş Kupası” (Creative Business Cup) yarışması sonuçlandı. İzmir’deki bir yazılım geliştirme şirketinde çalışan 3 kişinin hazırladığı, müzik endüstrisi ile yapay zekayı birleştiren ‘Cevelyn’ adlı özel yazılım, 53 proje arasından finale çıkan 11 ekip içerisinde birinci oldu. İEÜ Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çevrim içi gerçekleştirdiği ve farklı illerden de katılımın olduğu yarışmada, 8 kişilik jüri tarafından birinci seçilen ‘Cevelyn’, temmuzda Danimarka’da yapılacak “Creative Business Cup Global Final-BRIGHT” (Yaratıcı İş Kupası Dünya Finalleri) adlı uluslararası organizasyonda ülkemizi temsil edecek.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İEÜ+KREA) Müdürü Dr.Sevay İpek Aydın, 2021’in dünya genelinde yaratıcı endüstriler yılı olarak seçildiğini söyledi.
4 AYLIK HAZIRLIK SÜRECİ
Yaratıcılığı temel alan proje ve çalışmaların önemini giderek artırdığını belirten Aydın, bu ivmenin 2030’a kadar devam edeceğini aktardı. İEÜ+KREA olarak, dünya çapında tanınırlığı olan Yaratıcı İş Ağı’nın (Creative Business Network) ulusal temsilcisi olduklarını dile getiren Aydın, “Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz Yaratıcı İş Kupası üzerine 4 ay süren kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Türkiye’deki önemli isimlerin yanı sıra Güney Afrika ve Guatemala’dan da jüriye katılım oldu. Yaratıcılığın; teknolojik, sosyo-ekonomik, sanatsal ve bilimsel olarak 4 aşaması var. İstanbul, Ankara, Balıkesir, Bursa ve Denizli gibi farklı illerden birçok sıra dışı proje yarışmamıza başvurdu. Katılımın yoğunluğu ve oldukça nitelikli projelerin yer alması, benim de içinde bulunduğum jüriyi hem mutlu etti hem seçim yapma noktasında zorladı. Danimarka’da ülkemizi temsil edecek yaratıcı girişimcilerimiz, birinci olmaları halinde projenin hayata geçmesi için fon desteği de kazanacak” dedi.
 
İZMİR BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP
Ülke ve şehirlerin gelişimi, ekonomik yönden büyümesi noktasında yaratıcı endüstrilerin büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Sevay İpek Aydın, “İzmir, 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca her daim öncü bir kent olmayı başardı. Türkiye’nin de dışa açılan kapısı, itici gücü oldu. İzmir’de, yaratıcılık adına ortaya konan her fikrin, geliştirilen her projenin, şehrin marka değerine de büyük katkı sağladığının bilincindeyiz. İzmir, hem ülkemizin hem de dünyanın yaratıcılık merkezi olabilecek potansiyele sahip. Yaşanabilir, insan ve teknoloji dostu bir şehir olan İzmir’i, yaratıcı fikirlerin çekim merkezi haline getirebiliriz. Hayata geçirdiğimiz etkinliğin de tüm bu hedefler için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

HER İÇERİĞE UYGUN ÖZGÜN MELODİLER
Cevelyn isimli yazılımı geliştiren Aysun Demirdöğen, Yiğitcan Şener ve Yiğit Eygi ise, projenin üzerinde 3 yıldır çalıştıklarını belirterek, “Hayata geçirdiğimiz yazılım; oyun, podcast, film ve video gibi uygulamaların arka planında, istenen müziğin ya da duygu temelli melodilerin üretilmesini sağlıyor. Yapay zeka yardımıyla geliştirdiğimiz Cevelyn isimli yazılım, özgün ses üreten bir program gibi de algılanabilir. Örneğin; bir oyun ya da kısa video hazırladınız. Ancak arka planda, buna uygun duyguda melodiyi bulamıyorsunuz. İşte bu yazılım, artık bu konuyu sorun olmaktan çıkarıyor. Mutluluk ya da endişe gibi duygu tanımlamaları yaparak da istediğiniz müziği bulabilirsiniz. Cevelyn ile telif hakkına takılmadan internette videolar yayınlamak, içeriğe göre özgün melodiler yaratmak mümkün” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv