Nasıl bir gelecek?

  • 0
  • 1.395
Yazı Boyutu:

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam, 2015 sonrası kalkınma gündemi sürecini anlattığı üniversiteler turuna Ege Üniversitesi ile devam etti. ‘‘2015 Sonrası Kalkınma Gündemine Doğru: Nasıl Bir Gelecek İstiyorsunuz?’’ başlıklı sunum ile 2015 sonrası kalkınma gündemi süreci küresel ve ulusal düzeyde ele alındı.
 
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili moderatörlüğünde başlayan konferans, yine Pirili’nin konuşması ile devam etti. Genel hatlarıyla sunum hakkında bilgiler veren Pirili daha sonra sözü Shahid Najam’a bıraktı.
UNDP’nin Türkiye’de 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiğini belirten Najam, yoğunlaşılan temaların; demokratik yönetişim, yoksullukla mücadele, iş dünyasında kadınların konumu ve enformasyon gibi konular olduğunu vurguladı. Programın ana konusu olan ‘‘ Bin Yıl Kalkınma Hedeflerini’’ anlatan Najam, bu hedeflerin ulaştığı son durum ve 2015 sonrası kalkınma gündeminin oluşturulma sürecindeki küresel istişareler ile seçilen dokuz tematik alanda hedeflerin nasıl saptanacağını anlattı. Bu hedeflerin yanı sıra Türkiye içerisindeki çalışmalar ve yerel yönetimlerle olan bağlantılara değinen Najam, Türkiye için 2023 vizyonu oluşturulduğundan söz etti. Çalışmalarda karşılarına çıkan sorunlardan da bahseden BM Temsilcisi, ‘‘Kapitalist yönetimlerin davranışları kalkınma ve çevre planlarıyla uyuşmuyor’’ dedi. Shahid Najam’ın konuşmasının ardından soru-cevap bölümüyle konferans sona erdi. Konferansın ardından Shahid Najam adına bir kokteyl düzenlendi.
 
 
 
BİN YIL KALKINMA HEDEFİ (2000-2015) NEDİR?
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından oluşturulmuş, “Bin yıl kalkınma hedefi küresel anlamda kalkınmayı sağlamak amaçlı hedefler bütünü. Program 8 maddeden oluşuyor;
1-    Aşırı yoksulluğu ve açlığı ortadan kaldırmak
2-    Herkes için evrensel ilköğretim sağlamak
3-    Cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesini sağlamak
4-    Çocuk ölümlerini azaltmak
5-    Anne sağlığını iyileştirmek
6-    Hastalıklarla mücadele
7-    Çevresel sürdürülebilirliği sağlama
8-    Kalkınma için küresel bir ortaklık kurmak
İZMİR(Ege Ajans/ Tolga Dağdelen)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv