Ne yapıyorsak çocuklarımız için..

  • 0
  • 690
Ne yapıyorsak çocuklarımız için..
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  çevre yatırımları konusunda kapsamlı bilgiler verdi. Başkan Kocaoğlu, “Gelecek kuşaklara bugünkünden daha iyi bir çevre bırakmak, ana ilkemiz ve prensibimiz. O nedenle çevre yatırımlarına çok büyük kaynak aktarıyoruz. Ne yapıyorsak çocuklarımız için” diye konuştu.

“Çevre Ödülleri 2014” başlıklı toplantı ve ödül töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, özellikle arıtma yatırımlarında Türkiye’nin öncü kenti olduklarını hatırlatarak şunları söyledi:  “İleri biyolojik arıtma konusunda da, diğer çevre yatırımlarında da açık ara öndeyiz. Hatta Avrupa'nın bir çok büyük kentiyle bu konuda yarışacak düzeydeyiz. Atıksu arıtma çamurunu güneş enerjisi  ile kurutuyoruz. Çiğli arıtmasının çıkan günlük 600 ton çamuru  çürütme ve kurutma prosesinden geçirerek metan gazı elde ediyor ve bunu da enerji olarak hem ciddi bir tasarruf sağlıyoruz hem de çevreyi koruyoruz. Tabii sadece bunları yapmakla olmuyor. Karbon salımını azaltmak için ulaşımda raylı sisteme çok büyük önem veriyoruz. İki sene içinde  11 kilometrelik raylı sistemi 180 kilometreye çıkarmış olacağız. Akıllı trafik sistemi ile kavşaklarda beklemeyi azaltarak yine yakıt tasarrufu sağlayacağız. Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz ve kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.”

A’dan Z’ye örnek kent hedefi
Çevre yatırımlarındaki nihai hedeflerinin “yüzülebilir körfez” olduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “TCDD ile birlikte yürüttüğümüz; 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ile 9 senedir çalıştığımız ‘Büyük Körfez’ projemiz var. Yeni Kale liman aksının derinleştirilmesi, genişletilmesi ve İzmir limanın 3. nesil gemilere açılmasını içeriyor. Çok kısa zamanda bu projeye başlamazsak, kruvaziyer limanı yapılsa da yolcu gemilerinin körfeze girememesi gibi bir tehlike ile karşı karşıya kalacağız. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kuzeyde yapacağımız sirkülasyon kanalı ile körfezin sürdürülebilirliğini sağlamak  istiyoruz. İşin sonuna kadar geldik. Bu proje için ÇED onayını alabilirsek, çok önemli bir çevre yatırımını gerçekleştirmiş olacağız” dedi. Başkan Kocaoğlu, katı atık bertaraf tesislerinin yapımı için yer arama çalışmalarının sonuçlanmasıyla, çevre yatırımlarında A'dan Z'ye örnek bir kent olacaklarını da sözlerine ekledi.

Müsteşar Öztürk Büyükşehir’i örnek gösterdi
T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de ödül  töreninde yaptığı konuşmada, yeşil binaların yaşama geçirilmesi, bisiklet yollarının kent merkezlerinde ulaşıma entegre edilmesi,  yeni arıtma tesisleri, ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve enerjinin verimli kullanılması gibi konulardaki Bakanlık çalışmalarını anlattı. Müsteşar Öztürk, sanayi atıklarının işlenerek  sektörde kullanılacak hammadde haline dönüştürülmesi konusunda da İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni örnek gösterdi. Öztürk, “İzmir Büyükşehir Belediyemiz, İzmir'de demir-çelik cürufunu yol alt yapı malzemesi olarak kullanma konusunda bir çalışma yapıyor. Bu oldukça sevindirici” şeklinde konuştu.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi de birer konuşma yaparak,  çevre ödüllerinin sanayiciler açısından oluşturduğu motivasyona dikkat çekti.

EBSO’nun 2014 yılı Çevre Ödülleri, iki kategoride verildi. 250 kişinin altında çalışanların bulunduğu kategoride Sepiciler Deri, 250 kişinin üstünde çalışanların bulunduğu kategoride ise Tüpraş birinci oldu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv