Neştersiz miyom tedavisi

  • 0
  • 1.127
Yazı Boyutu:

Neştersiz,ameliyatsız tedavi edilebilen hastalıklar arasına kadınlarda sık görülen vebaşta ağrılı adet, kanamaların artması, adet düzeninin bozulması gibişikayetlere yol açan rahim miyomları da girdi. Prof. Dr. Yiğit Göktay,ameliyatsız miyom tedavisine daha çok yöntemi bilen doktor, hemşiresağlıkçıların başvurduğunu belirterek, “Uygulama, kalp anjiyosu gibi, sonuçlarçok iyi” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Girişimsel Radyoloji Profesörü Dr. Yiğit Göktay, özellikleAmerika’da 15 yıldır yaygın olarak kullanılan, Türkiye’de de sayılı merkezlerdeuygulanabilen “Rahim miyom embolizasyonu”nun hasta açısından avantajlarınadikkat çekti. Miyom embolizasyonun rahimde yerleşmiş miyomların ameliyatsızolarak iyileştirilmesi için yapılan tedavi olduğunu belirten Prof. Dr. Göktay,“ Sadece damar içerisinden yapılan ve cerrahi hiçbir girişim gerektirmeyen butedavi sırasında rahim korunur ve sadece miyomun ortadan kalkması sağlanır”diyerek şunları söyledi: “Fibroid tümör olarak da bilinen rahim miyomları,hanımlarda sıklıkla karşılaşılan ve rahmin kas içeren duvarından oluşmuş iyihuylu kitlelerdir. Rahim miyomları genellikle adet kanamalarının artması, adetdüzeninin bozulması, ağrılı adet görme, kasık ve karın alt kısmında ağrı,sancı, mesane ya da bağırsağa baskı nedeniyle sık idrara çıkma ya da kabızlıkgibi şikayetlere yol açar. Bu hastalığın klasik tedavisi ülkemizde de sıklıklauygulandığı gibi cerrahi olarak rahmin ya da nadiren miyomların alınması ameliyatıdır.Ancak son yıllarda özellikle batı ülkelerinde ameliyatsız miyom tedavisi olarakkabul edilen miyom embolizasyonu yöntemi de yaygınlaşmıştır ve uygun hastalardahastanın tercihine göre yapılmaktadır. Ülkemizde ise ileri tanı ve tedavimerkezlerinde Girişimsel Radyoloji ünitelerinde bu tedavi başarı ileuygulanmaktadır. Miyom embolizasyonu işleminde, anjiyografi eşliğinde kasıkdamarından sadece bir iğne ile girilerek ince kateterler aracılığıyla rahim vebunun devamında miyomu besleyen atardamara ulaşılır, ardından çok özel cihazlarile bu damarlar içeriden tıkanarak miyomun kurutulması tedavisi yapılır. Uzundönem sonuçları bilinen bu tedavide yüzde 90’ın üzerindeki hasta grubundaşikayetler tamamen ortadan kalkar. Biz de ise bu yöntemi tercih edenlerinbaşında doktor, hemşire gibi kadın sağlık çalışanları var. Hastalarımızarasında Kadın Doğum Uzmanı da var. Hem meslekleri gereği hem de internettenaraştırarak yöntem hakkında bilgi sahibi olup başvuruyorlar. Kent Hastanesi’ndede jinekologlarımız bu yönteme uygun hastaları yönlendiriyorlar.”

YÖNTEMİN AVANTAJLARI
Prof. Dr. Göktay, uygulamanın lokal anestezi altındayapıldığı için ameliyatla yapılan miyom ameliyatlarına ya da tüm rahminalındığı (histerektomi) operasyonlarına göre hastayı çok daha az etkileyen birişlem olduğunu vurguladı. Genel anestezi yapılmadığı için yoğun bakım süreciolmadığını,  herhangi bir cerrahi kesi yada dikiş gerekmediğini kaydeden Göktay, işlem sırasında kan kaybınınolmadığını, organ bütünlüğünün tamamen korunduğunu ifade etti. Göktay,hastaların işlem sonrası günlük normal hayatlarına kısa sürede döndüklerini,birden çok miyom olması halinde tümünün aynı anda tedavi edildiğini söyledi.Göktay, deneyimli bir Girişimsel Radyolog tarafından yapılması halinde miyomembolizasyonu girişiminin normal bir anjiyografi işlemindeki klinik açıdan çokönemli olmayan riskler haricinde belirgin bir riski olmadığını da kaydetti.Göktay, “Miyom embolizasyonu sonrasında çocuk sahibi olabilmek konusunda netbir sonuç ortaya konulamamıştır. Literatürde de bizim hasta grubumuzda da miyomembolizasyonu sonrasında doğum yapan hastalar mevcuttur ancak bunun her hastaiçin geçerli olması beklenmemektedir” dedi.

KİMLERE UYGULANMAZ
Prof. Dr. Göktay, miyom embolizasyonunun klinik olarak miyomabağlı şikayeti olmayan hastalarda uygulanmadığını söyledi. Aynı şekildeiltihabi bir rahatsızlığı olan hastalarda ya da kanser ihtimali olması halindemiyom embolizasyonunun yapılamayacağını ifade eden Göktay, “Gebelik ihtimaliolması durumunda yapılmaz. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda ve iyotalerjisi bilinen hastalarda ise ancak zorunlu olunan durumlarda özel önlemlerile yapılabilir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv