Niğde Müziği yavaş yavaş yok oluyor…

  • 0
  • 580
Niğde Müziği yavaş yavaş yok oluyor…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Orta Anadolu müziğinin özellikle de Niğde müziğinin yavaş yavaş yok oluşunu anlatan belgesel Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sunumunu ve tanıtımını yapan Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar  Bölümü Okutmanı Hüseyin Koçak, Orta Anadolu müziğinin yok olmaması, başka müzik akımlarının etkisinde kalmaması gerektiğini vurguladı. Bu müzik  kültürünün varlığını sürdürebilmesi ve ülkeye tanıtılması için yönetmenliğini Ahmet  Gülümser’in yaptığı  belgesel gösterime sunuldu. Belgesele Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Yönetimi ve öğrencilerinin yanı sıra birçok sanatsever ilgi gösterdi.
                
“AŞIKLARIN YOKLUĞU  MÜZİKTE HİSSEDİLİYOR”
İstanbul Teknik Üniversitesi  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Parlak, “ Orta Anadolu’nun bazı kesimleri kendi müziklerini korurken, bazı şehirler ise zamanla daha güçlü seslerin etkisinde kalarak yozlaşmış ve yok olmaya başlamıştır. Niğde müziğinin yok olmaya yüz tutmasının sebeplerinden biri de ; bölgede aşıkların olmayışından kaynaklanmaktadır. Aşıkların olmayışı  bölge müziğinde kendini olumsuz bir şekilde hissettirmektedir”  dedi.
                    
“NEŞET ERTAŞ BİR EKOLDÜR
”Kültür Bakanlığı Korosu Şefi Dr. Halil Atılgan ise  “Niğdeli sanatçıların  başında  gelen Ali Ercan  yöreye en uygun  biçimde müzik  seslendiren  kişilerden biridir. Ancak  bu  söyleyiş biçiminin  aktarılamaması yöre müziğinin  gelişimini engellemiştir. Kırşehir müziği ise Neşet Ertaş’tan etkilenmiş, onu bir ekol olarak  görmeye başlamıştır. Neşet  Ertaş adeta  bir etiket konumundadır.  Bu yüzden günümüzde yetişen gençler, Neşet  Ertaş geleneğini taklitçi biçiminde sürdürmektedir” diye konuştu.

 “DESTEK GÖRMEDİK”
Niğde müzikleri başkaları tarafından kendi yörelerine uygun biçimde söylendikçe özünü kaybetti.  Bu durumu engellemeye yönelik  bir derneğin olmadığını belirten  Mahalli sanatçılarından Şinasi Yıldız, bu konudan dert yakınarak, daha önce bir derneğin açıldığını fakat resmi makamlardan gereken desteği görmediğini ve bu yüzden kapandığını belirtti.

TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE  MÜZİK  SİSTEMİ DEĞİŞTİ
Mahalli sanatçılarından İbrahim Kaya ise “Saz sesi bazı ortamlarda yetersiz gelmeye başladı. Bu yüzden cümbüş, keman, klarnet ve ud gibi müzik aletleriyle ses daha iyi çıkıyor. O dönemin orkestrası buydu. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte bunların yerini elektronik müzik aletleri aldı ve bununla birlikte sanatçılar  unutulmaya başlandı” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv