Nobel ödüllü Fizik Profesörü İzmir Üniversitesi’ne konuk olacak

  • 0
  • 855
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi’nin desteği ile düzenlenen 18. MalzemeYüzeylerinin İyon Işınları ile Modifikasyonu Konferansı’na katılmak üzereKuşadası’na gelecek olan Nobel ödüllü Fizik Profesörü Andre Geim, 20 Eylül’deİzmir Üniversitesi’nde söyleşiye katılacak.

 

Sağlık, otomotiv, uçak ve imalat sanayi, enerji, tekstil veendüstriyel uygulamaları için büyük önem taşıyan 18. Malzeme Yüzeylerinin İyonIşınları (Plasma esaslı teknolojileri) ile Modifikasyonu Konferansı, İzmirÜniversitesi’nin desteği ile Kuşadası’nda, 15-20 Eylül 2013 tarihleri arasındadüzenlenecek. Konferansın seçili konuşmasını yapmak üzere Türkiye’ye gelecekolan İngiltere Manchester Üniversitesi’nden, 2010 Nobel Ödüllü FizikProfesörü Andre Geim, 20 Eylül’de İzmir Üniversitesi’nde düzenlenecek olansöyleşiye katılacak. Geim’in katılacağı Kuşadası’ndaki konferans, yurt dışındanyaklaşık 300, yurt içinden 200 akademisyen ve iş dünyası temsilcilerini biraraya getirecek. 

Prof. Andre Geim kimdir?
Hem Nobel hem de IgNobel ödüllerini alan tek kişi olan Prof.Andre Geim, Thomson-Reuters Enstitüsü tarafından sürekli olarak “Dünyanın enaktif 10 araştırmacısı” arasında gösteriliyor. 2010 Nobel Fizik Ödülü aldığıtek katmanlı grafen karbon atomuna ilişkin çalışmasıyla çığır açan Geim,Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi ve Kraliyet Topluluğu madalyaları dahilolmak üzere pek çok uluslararası ödül ve unvan kazanmış, Delft Üniversitesi veZürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nden fahri doktora almıştır.

Ortopedide kullanılan kalça ve diz protez yüzeylerinin,sürtünmelerini azaltarak aşınma ve korozyon dirençlerinin artırılarak, stentlerinve implantların antibakteriyelliğinden uzun ömürlülüğüne, otomotiv sanayisindekullanılan kaplamalara ve kendini yenileyen ve temizleyen nano teknolojiliboyalardan leke tutmayan tekstil ürünlerine, genetik yapıların ilaçsızdeğiştirilmesinden canlı bilgisayar yapımına kadar pek çok alanda önemliçalışmalara yer verilecek konferansın başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Öztarhanyaparken, İzmir Üniversitesinden Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata,Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş YerelDanışmanlık Komitesi içinde, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr.Gülnur Erciyeş de Organizasyon Komitesi içinde yer alıyor.

Dünya çapında isimleri ağılayacak
Yüzey sertleştirmenin, aşınma ve korozyona karşı direncin,dayanıklılığın ve uzun ömürlülüğün çok büyük önem taşıdığı özellikler ile biyouyumluluk, antibakteriyellik, doku rejerasyonu, hidrofobluk veya hidrofillikgibi özelliklerin ele alınacağı konferans, dünya çapında isimleri ağırlayacak.Bu isimler arasında 2010 Nobel Ödüllü Prof. Andre Geim’in yanı sıra, AmerikaNEC Firmasından Dr.Greg Norton

hızlandırıcıların endüstriyel kullanımı ve yeni gelişmelerinyanı sıra eczalıkta kullanımından, Amerikan SPIRE Corp. İş Geliştirme veYönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Nader Kalkhoran yeni geliştirdikleristentlerden ve biyomedikal ürünlerden, Japonya’dan Tokyo Rosai HastanesiNörocerrahi Bölüm Başkanı Prof. Hiroshi Ujiie ve Prof. Ryosuke Ikeguchi, kalpve damar cerrahisinde ve ortopedide de kullanılan ve ihtiyaç duyulan malzemelerden,ülkemizin gururu ve dünyaca ünlü cerrahlarımızdan Prof. Yaman Tokat isekaraciğer naklinde malzeme açısından karşılaşılan zorluklarlardan bahsedecek.Ayrıca konferans sırasında yurt içinden ve yurt dışından tıp doktorlarının vemedikal alanda hizmet veren sanayicilerin ve uzmanların katılacağı, sağlık lailgili sunum, soru/ cevap şeklinde 1.5 saatlik bir panel olacak. 

El ısısı ile cep telefonu şarj edilebilir mi?
Ayrıca dünyaca ünlü Çinli Prof. Zengliang Yu tahılların vediğer canlıların iyon ışınlama ile mutasyona uğratılmaları, eko-sisteminkararlı hale getirilmesi ile ilgili sunum yaparken, Japonya’dan Prof. HiroshiTsuji doku rejerasyonu, Amerika’dan Prof. Floyd Del McDaniel nano sistem vemalzemelerden, İspanyadan Prof. Iñigo Braceras iyon ışınlamanın dişçiliktekullanılan implantlar üzerindeki öneminden bahsedecek. Amerika South-WestResearch Institute Araştırma ve Program Müdürü Prof. Ronghua Wei veDanimarka’dan CemeCon Scandinavia şirketi Ceo’su su Prof. Christen Straedeplasma esaslı teknolojilerin otomotiv, savunma ve imalat sanayiindeuygulamalarını sunarken, konu ile ilgili 1.5 saatlik panel düzenlenecek.Bunlara ek olarak Rusya High Current Electronics Institute Plazma Grup BaşkanıProf. Efim Oks’un da konuşmacılar arasında yer alacağı konferansta Amerikan FayetvilleState Üniversitesi öğretim üyelerinden ve araştırma heyeti başkan yardımcısıProf. Daryush Ila, elin sıcaklığı ile elektrik enerjisi üreterek ceptelefonlarının yüklenmesi ile HongKong’dan Prof. Paul Chu biyomedikal alandayapılan yeniliklerden bahsedecek.

EXPO 2020’ye destek
40 yıllık bir geçmişe sahip ve Türkiye’de daha önce sadece2005 yılında yapılan konferans için Türkiye, Japonya, Hindistan ve Çinarasından seçilmiş, TÜBİTAK destekli teknolojik araştırmaların ve çalışmalarındünyaca duyulması, bu konferans ile mümkün olmuştu. 2013 yılında konferansınProf. Öztarhan başkanlığında, bugüne kadar düzenlendiği Amerika, İngiltere,Japonya, İtalya, Çin, Fransa gibi pek çok teknolojide ileri ülkenin ardındanyeniden Türkiye’de düzenlenmesine uluslararası bilim komitesi tarafından kararverilmiştir. Etkinlikleri ile Türk kültürünü dünyaya tanıtacak ve İzmir’in EXPO2020 adaylık faaliyetlerine büyük katkısı bulunacak konferans, Efes Celciuskütüphanesinde verilen davet ile açılacak, Mevlana ve semazen gösterileri ilerenklenecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

418 projeye Tübitak desteği

Prag’dan İzmir Ekonomi’ye önemli konuk

Çip üretiminde AB desteği

Arşiv