Obezite ölümcül olabilir

  • 0
  • 1.134
Yazı Boyutu:

Bir çok hastalığın kaynağı olan obezitenin belirli bir aşamada ölümcül olabileceği ifade edildi.Etkinliğe Prof. Dr. Füsun Saygılı, Prof. Dr. Serhat Bor,
Prof. Dr. Hayriye Elbi, Prof. Dr. Rasih Yılmaz, Doç. Dr. Özgür Fırat, Dr. Ayşe Candan ve Diyet Uzmanı Selda Seçkiner konuşmacı olarak katıldı.
Vücutta aşırı yağ artımıyla (kilo alımı) ortaya çıkan, çevresel etkilerle tetiklenen genetik zeminli kronik bir hastalık olan obezite günümüzün ölümcül hastalıklarından bir tanesi. Obezite hastalığının 2000’li yıllarda %40 arttığını belirten Prof. Dr. Füsun Saygılı, Beden Kitle İndeksi (BKİ) 30 üstü olanların obez, 40 üstü olanların ölümcül obez olduğunu söyledi. Bel çevresi kalınlığı ise erkeklerde 102 cm kadınlarda 88 cm üstü obezitenin göstergesi sayılıyor.
Obezite yaşam kalitesini düşürdüğü gibi bir çok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Hipertansiyondan safra kesesi hastalıklarına, karaciğer yağlanmasından tip 2 diyabet hastalığına kadar birçok hastalığa sebep olduğunu söyleyen Prof. Dr. Saygılı en fazla ABD’de daha sonra Türkiye’nin de içinde bulunduğu Eski Kıta ülkelerinde görüldüğünü belirtti.
 
“BASİT KARBONHİDRATTAN UZAK DURALIM!”
Diyet Uzmanı Selda Seçkiner obeziteyle savaşta yeterli ve dengeli beslenmenin ve yeterli ve düzenli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı. Obezite hastalığının artmasını; rafine karbonhidrat üretiminin artmasına ve porsiyonların büyümesine bağlayan Seçkiner sağlıklı kilo vermek için günlük enerji gereksiniminden 500 kalori azaltmanın yeterli olacağını vurguladı. Seçkiner: “Basit karbonhidrattan uzak duralım, kompleks karbonhidratları tercih edelim ve posalı yiyecekler tüketelim” diyerek obezite hastalığını engellemenin bu üç temel kurala bağlı olduğunu vurguladı.
Renkli kişiliğiyle konukları kahkahalara boğan Prof.Dr. Serhat Bor, obezite hastalığının tedavisinde yardımcı olan Balon uygulaması hakkında bilgiler verdi. Son çare olarak bu tedaviyi uyguladıklarını belirterek “Balon tedavisini çok özel durumlar haricinde kullanmıyoruz. Bireyler sağlıklı beslenme ve düzenli spor ile bu hastalıkla savaşabilir.” Dedi. Balon uygulaması yapıldıktan sonra hastayı çok zor ve meşakatli bir sürecin beklediğini ve bulantı, kusma, kramp gibi birçok yan etkisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bor “Hasta beslenmesine dikkat ederse etkili bir tedavidir.” dedi.
Doç. Dr. Özgür Fırat Gastrik Bypass tedavisi hakkında bilgi vererek, günümüzde obeziteyle savaşta en çok kullanılan yöntem olduğunu söyledi. Bu tedavi yönteminin ise diğer yöntemleri deneyen ve BKİ 40’ın üzerinde olan hastalara uygulanabilir olduğunu söyledi.
Konferansın sonunda obezite hastalığıyla savaşmış konuklar tedavi olma süreçlerinden bahsetti. Daha sonra hastaların sorularına cevaplar verildi ve proğram sonlandırıldı. İZMİR(Ege Ajans/ Mehmet Tayyar – Göksel Özkan Hekimoğlu - Esma Çelik)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv