Obezitede neşter mucizesi

  • 0
  • 844
Obezitede neşter mucizesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Onca “artık yeme, az ye” uyarılarına, uyguladıkları çeşit çeşit diyetlere, saatlerce yolları aşındırmalarına karşın kilo veremeyip “morbid obez” yaftasına mahkum olanların kaderi neşter mucizesiyle değişiyor. Tüp mide operasyonuyla 50-70 kilolardan kurtulan hastalar “kendimizi tanıyamayacak kadar değiştik, obezliğimiz sona erdi” sevinci yaşarken, Prof. Dr. Koray Tekin, “bu yöntem midemizin hacmini küçültme temeline dayanıyor. Kişi daha az yiyerek doyabiliyor. Bu da onun doğal olarak diyet yapmasını sağlıyor ve zayıflıyor” dedi.

İzmir Kent Hastanesi tarafından vücut kütle endeksi 40 ve üzeri yani “morbid obezite” düzeyinde çıkan, diyet ve egzersizlere rağmen kalıcı kilo veremeyip aşırı kiloları yüzünden günlük yaşamı kabusa dönenlere yönelik bir seminer düzenlendi. “Basküllerle dost sağlıklı hayata ilk adım” seminerine Kent’te Genel Cerrah Prof. Dr. Koray Tekin’in “tüp mide” ameliyatı yapıp, bu dertten kurtulan hastalar da katıldı. Hastalar morbid obez oldukları dönemi ve ameliyat sonrasını anlattı, yeni hastalarla deneyimlerini paylaştı. 

GENÇ KIZLIĞIMI YAŞIYAMIYORDUM, TEYZE MODUNDAYDIM
İzmirli Perihan Gürsoy (25) 3.5 yaşındayken yüz felcine bağlı kortizon tedavisiyle kilo almaya başladığını, büyüdükçe de mutluluğu yemekte bulduğunu söyledi. 1.62 metre boyundaki genç kız tartının ibresi 124’ü gösterdiğinde ameliyat olmaya karar verdiğini söyledi, yaşadıklarını şöyle anlattı:  “Hiç sosyal hayatım yoktu, eve kapalıydım, hiç dışarı çıkmıyordum,  insanların beni beğenmediklerini, küçümseyerek baktıklarını düşünüyordum. Genç kızlığımı yaşayamıyordum, bir teyze modundaydım, giydiğim hiçbir şey yakışmıyordu, çök kötüydü yani. Psikolojik olarak bittiğim dönemdi, bu son evrede artık kurtuluşun tüp mide ameliyatında olduğuna karar verdim. 18 Aralık 2013’te İzmir Kent Hastanesi’ne yattım, Prof. Dr. Koray Tekin’e ameliyat oldum. Boyum 1.62, ameliyata girdiğimde 112 kiloydum, şimdi  73 kiloyum, hedefim 57 kilo. Çok mutluyum. Hayatta en çok istediğim şey memur olmaktı. Bu ameliyat olduktan sonra boy kilo oranını tutturup devlette işe girebildim, posta dağıtıcısı oldum. Daha önce özel sektördeki çalışmalarımda bana ilk sordukları hızlı hareket edebiliyor musunuz, sorusuydu. Şişmanken, insanlar işe almak istemiyorlardı. Göze hitap etmeyen bir insan ne kadar çalışabilir ki gibi bakıyorlardı, şimdi o durum ortadan kalktı.  Kızım bekar mısın diye soruyorlar.”

115 KİLODA ANNE OLMAYI DÜŞÜNEMEDİM
Özel bir şirkette çalışan Deniz Çalışkan (26), söze “5 kilo doğmuşum, öyle olunca da suçu kendimde aramıyorum” diyerek başladı. Yaklaşık 3 ay önce tüp mide ameliyatı olup, 114.7 kilodan 89 kiloya düşen Çalışkan, şöyle konuştu:
“İştahı açık bir çocukmuşum. Verdikleri sürece yiyormuşum. Ergenlik çağına girince de zaten ip kopmuş. Hep yemek yemeği seven biri oldum. Spor yaptım, zayıflama ilacı aldım, hatırlamayacak kadar çeşitli ve sayısız diyet yaptım. O diyeti bu diyeti. Yapıyorsun, veriyorsun bir bakıyorsun geri almışsın. Ailem yeme dese olmuyor, kilo sana yakışıyor deseler yalan. Artık nefes alamadığımı hissettim, yürürken çabuk yoruluyordum, bayan olunca görsellik de önemli. 4 XL giymeye başladım. Aşırı şişmansan zorluğu kendin yaşıyorsun. O dönemlerde akıl veren çok oldu da denileni yapmak kolay mı?  Gencim, sağlıklı insan olmak istiyorum, ileride anne olmak isteyeceğim. Bu kiloda hamile kalırsam ne olur? Bütün hastalıklara gebesin. Bu kiloları isteyerek, iştahımdan aldım. Bir şey engel olsun artık yememeyim istedim.  Prof. Dr. Tekin, bana neden seni ameliyat edeyim, beni ikna et, dedi. Bu yaklaşımı kararımı kesinleştirdi. Ameliyata girdiğim kilo gördüğüm en yüksek kiloydu; 114.7. 23 Kasım 2014’te Kent’te ameliyat oldum.  En son tartıldığımda 89 kiloydum. Bu kiloyu gördüğümde lise sondaydım.  Buyum 1.76, hedef kilom 65. Eskiden fotoğraf çektirmezdim, artık objektiflerden kaçmıyorum. “

ÜNİVERSİTE HASTANESİNDEN “UYKUDA ÖLEBİLİR” RAPORU VERİLDİ
Emekli bankacı, bir çocuk annesi Gülçin Kurtman (50), evliliğinin bitmesinin nedenlerinden biri olan aşırı kiloları doğumdan sonra aldığını ve yıllarca nedeninin belirlenemediğini söyledi.  Tüp mide ameliyatından sonra yüzde 100 zayıfladığını belirten Kurtman da değişen yaşamıyla ilgili şunları anlattı:  “1990 yılında kızımı dünyaya getirdim. Hamileliğim başında 70 kiloydum, doğuma 78 kilo girdim. Ancak doğumdan sonra hızla kilo aldım, hem de 40-50 kilo. Doktorlara gittim, bu kilo alışın nedenini araştırmak için, bulunamadı. 10 yıl önce haşimato (kronik troid- troid bezinin kronik iltihabı) tanısı konuldu. Ve hastalık kronik olduğu için sadece ilaç verildi. Daha sonra tansiyon, şeker, uyku apnesi  eklendi hastalıklarıma. Bir üniversite hastanesinde apneye bağlı ‘uykuda ölebilir raporu” verilince bu ameliyatı olmaya karar verdim. Kendimi seven bir insandım. Sağlığımın dışında beni olumsuz etkileyen şey  eşimden ayrılmam oldu. Şekilci bir insandı, bu ayrılma nedenlerden biri oldu.  26 Nisan 2013’te Kent Hastanesi’nde Prof. Dr. Koray Tekin tüp mide ameliyatımı gerçekleştirdi.  Ameliyata 131 kilo girdim, şimdi 65 kiloyum. Yüzde 100 zayıfladım. Çok mutluyum, artık kızımın kıyafetlerini giyiyorum.”

DÜNE KADAR YEME DİYEN ANNEM, ARTIK YE DİYE ISRAR EDİYOR
İzmirli avukat 31 yaşındaki Gazi Balaban, mordbit obez olmasına düzensiz beslenmesinin neden olduğunu savunurken, zayıfladıktan sonra en yakınlarının bile kendisini tanımakta zorluk çektiğini söyledi. Aşırı kilolarının kendisinde çok ciddi sorunlar yaratmadığını belirtirken, “belki de yansıtmamaya çalışıyordum” diyen Balaban büyük değişimi için şunları söyledi:  “Düzensiz yemek yiyor, kilo alıyordum. Birkaç kez diyetisyene gittim. 10-15 kilo verdiğim zamanlar oldu, ama hepsini fazlasıyla geri aldım. Psikolojik olarak beni etkilemiyor desem de mutlaka etkiliyordu.  Belki de yansıtmıyordum. İki arkadaşım vardı, benim gibi aşırı kilolu. Koray Bey’e ameliyat olmuşlardı. Onlardaki ciddi değişimi görünce ani karar verip ameliyat oldum. Boyum 1.78,  8 Mart 2014 tarihinde ameliyat oldum, ameliyata girerken  138 kiloydum. Daha bir yıl olmadı, şimdi 83 kiloyum, hedefin altında kiloya ulaştım. Eskiden anne yeme derdi, şimdi ye diye ısrar ediyor. Sonuçtan çok memnunum, mutluyum.”

MİDELER KÜÇÜLÜYOR, AZ YİYİP DOYUYORLAR, ZAYIFLIYORLAR
Öte yandan  Genel Cerrah, Obezite ve Metabolizma Cerrahı Prof. Dr. Koray Tekin, tüp mide operasyonunu morbit obezite tedavisinde uyguladıklarını söyledi. Türkiye’de obezite cerrahisini başlatan ilk hekim olan Tekin, yöntemin midenin hacmini küçültme temeline dayandığını, kapalı yöntemle yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi:  “ Kişiyi karşı karşıya bıraktığı riskler neticesinde ölümcül problemler doğurabilen ve dolayısı ile yaşam süresini kısaltan düzeydeki obeziteye  morbid obezite diyoruz.  Tüp mide operasyonu,  mideyi adeta incecik uzun bir tüpe çevirdiğimiz bir laparoskopik girişim. Tıpta “sleeve gastrektomi” olarak biliniyor. Yaklaşık 60  dakika süren  bir girişim. Midenin çıkış bölümü korunması ve sindirim sistemindeki devamlılığın aynen sağlanması ameliyat sonrası bazı istenmeyen yan etkilerin daha az olmasını sağlıyor. Dolayısı ile son 8 yıldır ciddi biçimde gündeme gelmiş olan ve zamanımızda en çok uygulanılan bariatrik (obezite cerrahisi) bir yöntem tüp mide ameliyatı. Tüp mide ameliyatıyla mide küçültülüyor, dolayısıyla kişi daha az yiyerek doyabiliyor. Bu da onun doğal olarak diyet yapmasını sağlıyor ve zayıflıyor. Ameliyat sonrasında hastalarımızın özgüveninde mutlak bir artış oluyor. Çünkü dış görünüm önemli değil desek de önemli. Ve kişinin özgüvenin artması, sosyal tavırlarına, çevresine, arkadaşlarına ve ailesine de yansıyor. Daha üretken kişiler olabiliyorlar. Bazı meslekler gruplarına boy ve kilo sınırlamaları var. Birçok hasta işe alınmazken ameliyat sonrası işe girebildiler. Bunun gibi topluma üretken bir birey olarak dahil olabiliyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv