Ödüllü yöntem, ameliyatsız hayat kurtarıyor

  • 0
  • 645
Ödüllü yöntem, ameliyatsız hayat kurtarıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Akciğer ve kalbe pıhtı atma riski yüzünden hayati tehlike yaratan toplardamar tıkanıklığının ameliyatsız, girişimsel radyolojik yöntemle tedavisi Türk doktorlarına Avrupa’dan ödül getirdi. Uzm. Dr. Volkan çakır ile birlikte yaptıkları çalışmanın yayınlandığı dergi tarafından “en değerli makale” seçilen Girişimsel Radyoloji Profesörü Dr. Yiğit Göktay, “Bu girişimsel yöntem ehil ellerde uygulandığında hayati risk taşıyan bacak toplardamar tıkanması durumundan hastanın hızla kurtulmasını sağlıyor, sekelsiz iyileşmesini kolaylaştırıyor” dedi.
 
Bilimsel çalışmalarıyla yurt dışında ses getirip ödül kazanan hekimler zincirine İzmir’den yeni bir halka eklendi. İzmir Kent Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof.Dr. Yiğit Göktay’ın tez öğrencisi olarak Dokuz Eylül Üniversitesi’nde eğitim aldığı dönemde birlikte proje  hazırlayan Uzm. Dr. Volkan Çakır önemli bir başarıya imza attı. Geliştirdikleri ameliyatsız tedavi yönteminin hastalar açısından çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Göktay, şunları söyledi:
“Toplardamar tıkanıklığı akciğer ve kalbe pıhtı atma ihtimali taşıyan, hayati risk içeren bir hastalık. Son zamanlarda gelişmekte olan tedavi yöntemleri sayesinde toplardamar tıkanıklığının hızlı ve kalıcı iyileşme şansı hızla artıyor. Bizim çalışmamız da toplardamar tıkanıklığının ameliyatsız, girişimsel radyolojik yöntemle tedavisi üzerineydi. Bu girişimsel yöntem ehil ellerde uygulandığında hayati risk taşıyan bacak toplardamar tıkanması durumundan hastanın hızla kurtulmasını sağlıyor, sekelsiz iyileşmesini kolaylaştırıyor. Toplardamar tıkanıklıklarında girişimsel yöntemler ile tedavinin üstünlüğünü, vaka sonuçlarını karşılaştırmalı ve kontrollü olarak gösteren bu çalışmamızı makale haline getirdik. Tıbbın gözü kabul edilen radyoloji branşında ve gözbebeği Girişimsel Radyoloji alanında dünyadaki üst düzey bilimsel dergilerden CVIR’de (Cardiovascular and Interventional Radiology) yayınlandı ve ‘en değerli makale’ seçildi. Bu saygın derginin ‘Editör Madalyası’ ile değerlendirilen ve bacak toplardamar tıkanıklarında girişimsel tedavinin sonuçlarını irdeyen makalenin ödülü de kısa bir süre önce Lizbon’da düzenlenen, 6600 katılımcı ile gerçekleşen ‘Avrupa Girişimsel Radyoloji Derneği Yıllık Toplantısı’nda (CIRSE 2015) takdim edildi. İçeriği, yöntemi ve sonuçları ile en değerli makale ödülüne layık görülmek bizlere büyük onur yaşattı.”

DİYALİZ HASTALARINDAN TOPLARDAMAR TIKANIKLIĞINA
Öte yandan yöntemin girişimsel radyologlar tarafından uzun dönemdir tıkanmış diyaliz fistüllerini açmakta kullandığı “perkütan tromboaspirasyon” (ciltten pıhtı emilmesi) yöntemi olduğunu belirten Uzm. Dr. Volkan Çakır ise uygulama hakkında şu bilgileri verdi:  “Bu yöntem diyaliz hastalarının tıkanan fistüllerinin tedavisinde kullanılıyor. Bacak toplardamar tıkanıklığının tedavisi ise ilaçla yapılıyor ve tıkanıklığın ilaçla açılması için bekleniyor. Bir proje geliştirerek bu yöntemi toplardamar tıkanıklıkları üzerine kurguladık. Özellikle akut dönemde (ilk 14 gün içinde) olan vakalara bu yöntemi uyguladık. 42 hastamız oldu, ilaçla tedavi olanlarla karşılaştırmalı klinik bir çalışma gerçekleştirdik. Teknik özel kataterler aracılığı ile pıhtının damar içerisinden emilmesine dayanıyor. Sonuç çok başarılı oldu. Çalışma klinik değerlendirmede karşılaştırmalı çalışmaların sınırlı olduğu bu alanda bilimsel niteliği yüksek bir çalışma olduğu için ödüle layık bulundu.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv