Okula uyumda gorev ailenin

2016 – 2017 egitim – ogretim yılına hazırlanırken, okula ilk kez adım atacak ogrencilerin uyum sorunu yasamaması icin ailelere buyuk gorev dustugu vurgulanıyor.

  • 0
  • 1.592
Okula uyumda gorev ailenin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 
2016 – 2017 egitim – ogretim yılına hazırlanırken, okula ilk kez adım atacak ogrencilerin uyum sorunu yasamaması icin ailelere buyuk gorev dustugu vurgulanıyor. İzmir Ekonomi Universitesi Saglık Hizmetleri Meslek Yuksekokulu Cocuk Gelisim Programı Ogretim Gorevlisi Betul Ozkul Cura, cocukların belirsizlik, ayrılma kaygısı yasayabilecegine dikkat cekerek, cocuklara okullarını tanıtmanın kaygıyı azaltacagını soyledi.

Erken cocukluk doneminde cocugun okul hayatına adım atmasının gelisimsel anlamda bircok beceriyi beraberinde getirecegini aktaran Ozkulcura, “Cocugun aileden bagımsız bir ortamda sosyallesebilmesi ve kendini rahatca ifade edebilmesi icin uyum surecinin olumlu bir sekilde gecmesi cok onemlidir. Saglıklı bir uyum surecinde ebeveynlere buyuk rol dusuyor. Anaokuluna yeni baslayan cocukta baslangıcta belirsizlik, ayrılma kaygısı sık gozlemlenen durumlar arasında. Bunun yanı sıra ailelerin cocuklarından ayrıldıkları icin kendilerini suclu hissetme, kaygı gibi duygular yasaması cocugun okul korkusunu artırıyor. Bu nedenle cocuk anaokuluna baslarken ebeveynin de duygusal anlamda hazır olması gerekli. Cocugun okula baslama evresinde annenin uzuntu ve kaygısını hissetmesi uyum surecini zorlastırıyor” dedi.

Anaokulunun cocuga yeni bir dunyanın kapılarını araladıgını, ebeveynin sergileyecegi sakin ve net tutumların cocuk icin daha rahatlatıcı olacagını vurgulayan Cura, cocuklara okulları tanıtmanın ayrılık kaygısını azaltmaya yardım edecegini soyledi. Cura, sunları soyledi:
 “Cocuk okuldan eve dondugunde gunun degerlendirmesini yapmak, olumlu gelismeleri takdir etmek okula uyum surecini kolaylastırır. Okulun ilk haftalarında yasanan aglama, ayrılma korkusu, okula gitmek istememe gibi davranıslar gostermesi normaldir. Henuz yeni olan bu duruma alısması icin cocuga zaman verilmelidir. Bu zamanı onlara tanırken, ebeveynlerin cocuklarına yakından destek olmaları dogrudur. Bu durum, cocuga guvende oldugunu hissettirecektir. Fakat surekli cocukla okulda bulunmak, her an yanında olmaya calısmak cocugun kendine olan guvenini azaltır. Onları okulda yalnız bırakmamaları, onların anne babaya bagımlı bireyler olarak yetismesine sebep olacagından bu davranıstan uzak durulmalıdır. Ve unutulmamalıdır ki her cocugun okula uyum sureci farklıdır. Cocuk asla baska cocuklarla kıyaslanmamalıdır.”
Uyum surecinde cocuga anlayıslı ve sabırlı davranılmasını oneren Cura, zorlama, yogun kaygı ve uzuntu gibi davranısların cocugun duygusal gelisimine zarar verebilecegini, ileriki okul yıllarında da aynı sorunları yasanmasına yol acabilecegini aktardı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv