Okullar açılıyor dikkat!

  • 0
  • 800
Yazı Boyutu:

Yeni ders yılının başlaması nedeniyle Herkes İçin AcilSağlık Derneği başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu bir basın açıklaması yaptı.
Rodoplu’nun basın açıklaması şöyle:
Önümüzdeki günlerde yeni ders yılı başlayacak. Okullarımızın açılmasıylabirlikte, okul bahçesi, okul binası, koridorlar ve dershanelerde bazı yaralanmave hastalıklar görülmeye başlayacak.

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği olarak bizler en sıkkarşılaşılabilecek yaralanma olgularını ve ilkyardım girişimlerini kısacaaktarmak istedik:

Bu olguları şöyle sıralayabiliriz:

Yaralanmalar

Kesikler

Burun kanamaları

Baş yaralanmalar

Burkulma ve ezikler

Kırık ve çıkıklar

Yanıklar

Bayılma

 

Yaralanmalar

Yaralanmalarda öncelikle kanama varsa üzerine temiz birbezle bastırarak kanamayı durdurmak gerekir. Yaranın çevresi temizlenmeli vetemiz bir bez ile kapatılmalıdır.

 

Kesikler:

Kesilen bölge temiz akarsu ile yıkanıp temizlendikten sonrakanayan yere 10 dakika süre ile tampon yapılmalıdır. Kanama bu bası iledurdurulamıyorsa en yakın Acil Servis’e götürülmelidir.

 

Burun kanamaları:

Burun kanamalarında, bilinen ve uygulananın aksine kanıngenzine dolmaması için, kanaması olan yavrumuz oturtulduktan sonra başı önedoğru eğilmelidir. Daha sonra burun kanatları 10 dakika süreyle sıkılıtutulmalıdır. Kanama böyle durmuyorsa en yakın Acil Servis’e götürülmelidir.Burun deliklerinden içeri herhangi bir bez, kâğıt mendil, pamuk benzeri maddesokulmamalıdır.

 

 

 

Baş yaralanmaları:

Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizakarsu ile temizlendikten sonra yaranın üzerine yine temiz bir bez konarak birsüre baskı uygulanır.

Kafa travmalarında; bilinç kaybı, baş ağrısı ya da dönmesi,bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı/gözlenmelidir. Bubelirtilerden biri ya da birkaçı varsa yavrumuz zaman yitirmeden en yakın AcilServis’e götürülmelidir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da hasar olabileceğigöz önünde bulundurulmalı ve Acil Servis’e gidene kadar boyunluk takılmalıdır.

 

Burkulma ve ezikler:

Burkulma belirtilerine göz atalım:

Şişme, morarma, hareketle artan ağrı.

Burkulma ve eziklerde ilkyardım:

Hasarlı yere, temiz bir beze sarılı buz uygulaması yapılır

 

Kırık ve çıkıklar:

 

Kırık / çıkık belirtileri:

Kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı

Şiş ve/veya morarma

Kırığın olduğu bölgede hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğu

Kırığın olduğu bölgede, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı yada dönme

 

Kırık ve çıkıklardailkyardım:

Kırığın ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonudeğiştirilmemelidir

Açık yara var ise, üzeri kapatılmalıdır

Acil Servise gitmeden önce kırık bir atel, tahta ya damukavva ile sabitlenmeli ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulanmalıdır

Çıkık ise ve askıya alınabilecek bir bölgede ise askıyaalınmalıdır.

 

Yanıklar:

Sıcak su ya da alevle oluşan yanıklarda, yanığa maruz kalanbölge el ayak gibi küçük alanlar ise derhal soğuk suya tutulmalıdır. Böylecekızarıklık, acı ve şişliği geriler. Hızla saat, yüzük, bilezik gibi takılarçıkarılmalıdır.

Daha derin katların yanmasına neden olan 2. ve 3. dereceyanıklarda,  cilt yüzeyinde sukabarcıkları da oluşmuşsa, yanığın üzeri temiz ve nemli bir  bez ile hafifçe kapatılıp en yakın AcilServis’e götürülmelidir.

Su kabarcıkları patlatılmadan korunmalıdır.  

 

Bayılma:

Sınav stresi ya da aşırı heyecan bayılmaya neden olabilir.

Bu noktada uyarmak istediğimiz en önemli konu, baygınlıksebebinin sadece psikolojik olmayabileceği; tansiyon, kalp atım bozuklukları,sara, beyin kanaması, kan şekeri düşmesi gibi çok daha ciddi hastalıkların sözkonusu olabileceğidir.

Baygın yavrumuz hemen yerden kaldırılmamalı, düz bir şekildesırtüstü yatırılmalı ve eğer kusma hali varsa yan çevrilmelidir.

Vücudunda kasılmalar oluyorsa, yakınında bulunan eşyalarhastaya zarar vermemesi için uzaklaştırılmalı ve kesinlikle ağzına bir şeykonulmamalıdır.

Hasta yavrumuz ayıldıktan sonra en yakın Acil Servis’egötürülmelidir.

 

Korunma

Sevgili yavrularımız, unutmayalım ki en basit, ucuz ve etkintedavi korunmadır. Yani alacağımız bazı basit tedbirler ile bizleri üzecek,hastaneye gidip/yatıp okulumuzdan arkadaşlarımızdan uzak tutacak buyaralanmaları en aza indirebilir hatta önleyebiliriz. Şöyle ki;

Sabah mutlaka kahvaltımızı evde yaparak okula gidelim,

Servis aracı bekletilmez, beklenir. O nedenle eğer okulaservis ile gidiyorsak zamanından önce kapıda hazır olalım, yoksa acele edeceğimiziçin merdivenlerde ayağımızı burkabilir veya yaralayabiliriz,

Eğer okula servis ile gidiyorsak arabaya biner binmezemniyet kemerimizi takalım, açık pencerelerden basımızı, elimizi dışarıçıkarmayalım,

Okul kantininden alacağımız yiyeceklere dikkat edelim. Şişeiçinde içecek aldığımız zaman elimizde onlarla koşmayalım. Düşersek kırılan camparçaları bizleri yaralayabilir,

Okul çevresindeki seyyar satıcılardan yiyecek maddesialmayalım,

Okul içinde temizlik yapılan ıslak zeminlerde koşmayalım.

 

“Herkes İçin Acil Sağlık Derneği” olarak siz yavrularımızave çok değerli öğretmenlerimize sağlıklı, başarılı eğitim yılları dileriz.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv