Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen okulöncesi eğitim için çok sayıda nitelikli öğretmen ve öğretmen yardımcısına duyulan ihtiyacı, Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları karşılayacak.
Lisans Yerleştirme Sınavının sonuçlanması ile birlikte üniversite tercihi yapmaya çalışan adayları üniversiteler kadar, mezuniyet sonrası iş bulabilme olanakları da ilgilendiriyor. Her yıl iş dünyasının ihtiyaçları değişirken, daima uzmana ihtiyaç duyulan meslekler ise öne çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) zorunlu hale getirdiği Okulöncesi Eğitim de, üniversitelerin Çocuk Gelişimi bölümlerini daha da cazip hale getiriyor. Meslek Yüksekokulu bünyesinde Çocuk Gelişimi ön lisans eğitimi verilecek olan İzmir Üniversitesi, üniversite adaylarının tercihleri arasında yer alıyor.
Çocuk Gelişimi Programında istihdam potansiyeli çok yüksek
MEB verilerine göre 2010-2011 eğitim öğretim yılında 27 bin 606 okulda, 46 bin 336 derslikte, 1 milyon 115 bin 818 öğrenciye, 48 bin 330 öğretmen okul öncesi eğitim verildi. Rakamlara göre Çocuk Gelişiminin geleceğin mesleği olduğunu gösterdiğini ifade eden İzmir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Çocuk Gelişimi Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, konu hakkında şu bilgileri verdi: MEB tarafından 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında, 32 ilde zorunlu eğitime geçiş pilot çalışması başlatılmış, 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında ise bu sayıya 25 il daha eklenmiştir. MEB, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 5 yaş grubunun okullaşma oranını yüzde 100e çıkararak zorunlu okulöncesi eğitimi Türkiye geneline yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Çocuk Gelişimi Programı ülkemizde en büyük istihdam potansiyeli olan alanlardan biridir.
Avrupa Birliğinin desteklediği program
Avrupa Birliği tarafından da finanse edilen, YÖK ve MEB ortak projesi İKMEP (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi) Çocuk Gelişimi Programı ile nitelikli ara eleman yetiştirilmesinin hedeflendiği bilgisini veren Koçer, Üniversite adayları ders programları İKMEP doğrultusunda hazırlanan İzmir Üniversitesi MYO Çocuk Gelişimi Programına yerleşerek, okul öncesinde öğretmen asistanı/özel eğitimde öğretmen asistanı olabilirler dedi. Koçer mezunların, MEBe bağlı kız teknik ve meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmî ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı gibi Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında, Rehabilitasyon Merkezleri, çocuk kulüpleri, özel eğitim kurumları ve kaynaştırma eğitimi yapılan sınıflarda istihdam edilebileceklerini, diğer alanlara yönelmek isteyen program mezunlarının ise ilgili vakıf ve derneklerde ve çocuk yayıncılığı alanında da çalışabileceklerini söyledi.
Öğretmen olma şansları da var
Çocuk Gelişimi Programını başarı ile tamamlayan mezunların ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde Okul Öncesi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği gibi 4 yıllık lisans programlarından birine dikey geçiş yapma hakları da bulunuyor. İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programına ilk kez bu yıl öğrenci alacaklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer ve Dr. Elif Ozturk, tüm hazırlıkların tamamlandığı program için öğrenci kapasitesinin 60 kişi olarak belirlendiğini ifade etti. Dr. Ozturk, İzmir Üniversitesi MYO Çocuk Gelişimi programı da dahil olmak üzere MYO öğrencilerine, yüzde 50 ve yüzde 100 burs oranları ile eğitim olanağı sağlandığını söyledi.
Okulöncesi eğitim sınıfları Çocuk Gelişimi bölümü mezunlarını bekliyor
- - Düzenleyen: Mehmet Kurt- 0
- 855