OLIVTECH VE EKOLOJİ’DE ORTAK AKIL

  • 0
  • 707
OLIVTECH VE EKOLOJİ’DE ORTAK AKIL
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Olivtech – 6. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı ile Ekoloji İzmir - 7. İzmir Organik Ürünler Fuarı’nda düzenlenen panel ve sempozyumlarla katılımcı ve ziyaretçiler verimli bir fuar dönemi geçirdi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 27-30 Nisan tarihleri arasında Fuar İzmir’de gerçekleştirilen Ekoloji İzmir ve Olivtech kapsamında 6 sempozyum, 2 çalıştay, 4 panel ve 3 interaktif panel düzenlendi. Sektöre ışık tutan etkinliklerde 60 uzman isim konuşmacı olarak yer aldı. Zeytinyağı tadım atölyelerinde yapılan uygulamalı tadım eğitimlerinde ise 100’ü aşkın kişiye teşekkür belgesi verildi. Öte yandan ödüllü zeytinyağından aromatik tatlara kadar birçok çeşidin yer aldığı OIL BAR’da, ziyaretçiler tadım yaparak damak lezzetine uygun zeytinyağını bulma fırsatı yakaladı.

254’ü Olivtech, 113’ü Ekoloji İzmir olmak üzere toplam 367 katılımcının yer aldığı fuarlar, bu yıl da hem etkinlikleri hem de katılımcı firmalarıyla sağlıklı yaşamı tercih edenlerin vazgeçilmez adresi oldu.

Organikte Buluştular
Fuar süresince organik ve zeytin ile zeytinyağı konulu panel ve sempozyumlar da büyük ilgi gördü. “Akdeniz Ülkelerinde Organik Tarım Yönetimi: Pazar Gelişiminde Başarı Faktörleri” başlıklı sempozyumda organik tarımın önemi, stratejileri ve pazarlama yöntemleri işlendi. Panelin ilk gününde “Tarım Stratejileri”, “Pazarlama Çözümleri” ve “En İyi Uygulamalar” konularına yer verildi. Pazarlamayı etkileyen başlıca faktörlerin tüketicinin alım gücü, alışkanlıkları ve duygusal tepkileri olduğunu belirten katılımcılar, organik ürün pazarının sosyal medya ile desteklendiğinde güçlendiğini ifade etti. Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FIBL) İsviçre Pazar Gelişimi ve Market Zinciri Yönetimi Bölümü’nden Dr. Thomas Bernet “Türkiye ile Almanya’nın kişi başına düşen milli geliri arasındaki fark 3 kat olmasına rağmen, organik ürün tüketimi arasındaki fark 100 kat. Bunun en büyük nedeni Türkiye’deki tüketicinin organik beslenmeyi bir hayat tarzı olarak henüz benimseyememiş olmasıdır. Organik ürünün faydalarını ne kadar anlatırsanız anlatın, görsel pazarlama desteği ile bu bilinci vermezseniz başarılı olamazsınız” dedi.

Panel programının ikinci gününde ise “Eğitim ve Yayım” konusuna değinildi. Bilinçli organik tarım uygulamaları hakkında bilgiler veren panelde çiftçilerin organik tarımda daha bilinçli olduğu vurgulandı.

İthalatçı, ihracatçı, alıcı ve üreticinin aynı amaç doğrultusunda çalışmasının kaliteyi belirleyici etken olduğunu söyleyen “En İyi Uygulamalar” paneli
katılımcıları, iletişimin de kalite kadar önemli olduğunu belirtti. Panelde ayrıca organik tarım ve ürün pazarlama üzerine en başarılı girişimcilere plaket verildi.

Ayrıca Ekoloji İzmir Fuarı’na özel bu yıl, organik sektörünün yükselen yıldızı tekstile yönelik “Tekstilde Sürdürülebilirlik: Türk İş Dünyası Liderliğe Nasıl Oynayacak?” konulu bir çalıştay da organize edildi. Öte yandan “Organik Tarıma Nasıl Başlanır” ve “Organik Tarımda Kontrol Ve Sertifikasyon” konusu interaktif bir panelle ele alındı.

Tarih Kadar Tarih: “Zeytin”
Olivtech’in ilk gününde gerçekleştirilen “Ölümsüz Z” belgeseli ile izleyenler, zeytin ve zeytinyağının tarihsel hikayesiyle buluştu. Yapımcılığını Nilgün Yanık Emiroğlu’nun, yönetmenliğini Ramazan Emiroğlu’nun üstlendiği, ünlü oyuncu Macit Sonkan’ın anlatımıyla hayat bulan belgeselde, varlığı MÖ. 6. Yüzyıla dayanan zeytinin, anavatanının Anadolu olduğu vurgulandı. Tarihin en eski zeytinyağı fabrikasından, zeytin ağacı tarihinin yaşatıldığı zeytin müzesine, üreticilerle yapılan sıcacık röportajlardan, uzman görüşlerinin yer aldığı belgesel izleyenlerin kalbine dokundu.

Olivtech’te Zeytin Paneli
Olivtech Fuarı kapsamında Ege Bölgesi İran İşbirliği Derneği ile İran Zeytin Derneği katılımıyla Türk-İran İşadamları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda her iki ülkedeki zeytin ve zeytinyağına yönelik yatırımlar ele alındı. Toplantıda konuşma yapan Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, ulusal ve uluslararası katılımlarla yapılan ortak akıl ve güç birliği toplantılarının sektöre güç kattığını belirtti. Butik üreticilere her zaman destek verdiklerini belirten Tatlı, zeytin sektörünü her zaman canlı tutmaya çalıştıklarını ve bunun için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Zeytinin coğrafi önemi, tarihteki yeri, tarımsal ve ekonomik gücünün tartışıldığı paneller ise “Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Ekonomisi”, “Zeytin ve İnsan”, “Zeytin Tarımı” ile “Zeytinyağı, Sofralık Zeytin ve Kalite” konu başlıklarıyla görüşüldü. Panellerde, dünyadaki 1200 zeytin çeşidinden 90 çeşidinin Türkiye’de yetiştiği ve Türkiye’nin İspanya’dan sonra en büyük zeytin üreticisi olduğu vurgulandı. Türk zeytininin Türk Patent Enstitüsü kapsamında doğal ürün niteliği taşıdığı ve kalite kontrolünün yapılarak tescillendiği anlatıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Arşiv