Otizm ve Kene

  • 0
  • 1.603
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) işbirliğiyle, “Otizm ve Kene Kaynaklı Lyme Hastalığı İlişkisi” konulu konferans Sabancı Kültür Sarayı Hasan Tahsin Salonu’nda gerçekleştirildi. DEÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin’in gerçekleştireceği konferansta, otistik olarak bilinen birçok kişinin aslında Lyme hastası olduğuna dikkat çekti.
 
Konferansa DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, akademisyenler ile çok sayıda otistik çocuklara sahip aileler katıldı. 
Konferansta konuşan Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin,  yurt dışında değişik bölgelerde yapılan araştırmalar, bu bölgelerde yaşayan otizm tanısı almış çocukların yüzde 20 ile yüzde 50’sinin aslında Lyme hastası olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, “ Ülkemizin de Lyme hastalığıda endemik bir ülke olduğu ve Lyme hastalığının hep göz ardı edildiği gerçeği düşünüldüğünde, otizm teşhisi konmuş çocukların azımsanmayacak bir oranda Lyme hastası olma olasılığı ortadadır. ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör ile yaptığımız toplantının ardından özellikle anne veya babasında kene öyküsü olan Otistik çocuklara Lyme testi taraması kararı aldık. Seçilen bazı çocukların bir kısmının tahlil sonuçları aslında Lyme hastası olduklarını ortaya koydu. Bu sonuçlar da, benim ısrarla Türk kamuoyuna konferanslar ve medya aracılığıyla duyurmaya çabaladığım Lyme gerçeğinin yeni bir boyutunu ortaya koymuştur” dedi.
 
Otizm hakkındaki son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve yayınlarda otizm hastalarının ciddi bir oranının anneden aldıkları Lyme bakterisini taşıdıkları ve bazılarının antibiyotiklere olumlu cevap verdiğinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çetin, “Dünya’da LYME hastalığının yoğun olduğu coğrafi bölgelerin aynı zamanda Otizm’in de en yoğun olduğu bölgeler olması son araştırmalar ışığında hiç de şaşırtıcı değildir. Şaşırtıcı olan Otizm’in oldukça yaygın olduğu ülkemizde bu ihtimalin hep göz ardı edilmesi ve LYME hastalığı konusunda yıllardır yaptığım uyarılara rağmen ancak çok yeni girişimlerin başladığını görmemizdir” dedi. Konferansın ardından ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse ve Prof. Dr. Barbaros Çetin’e teşekkür plaketi takdim etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv