ÖZTÜRK: DEVLET-SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİNİ SERGİLİYORUZ

  • 0
  • 998
Yazı Boyutu:

2010 yılını “Rekorlar Yılı” olarak geride bırakan Petkim, küresel krizin etkilerinin silinmeye devam ettiği 2011 yılında da istihdamını artırmayı sürdürüyor. Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) ve Ege Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen “İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Programı”nın üçüncüsü tamamlandı.  Petkim Kültür Merkezi’nde bugün düzenlenen törende, Petkim Ailesi’nin yeni fertleri işbaşı yaptı. Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Gürsoy, Aliağa Kaymakamı  İbrahim Keklik, Aliağa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Saka, Petkim yöneticileri, çalışanlar ve aileleri katıldı.

Törenin ev sahipliğini yapan Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, Türkiye’nin 2008 krizini başarıyla yönetip, büyümede tüm dünyada gıpta ile bakılan rakamlara ulaştığını hatırlatarak,  aynı başarının işsizlik ile mücadelede yaşanması için herkese görev düştüğünü söyledi. “İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Programı”nin ilk ikisinde 440 mavi yakalı personeli kadrolarına dahil ettiklerini vurgulayan Öztürk, SOCAR & TURCAS Grubu’nun 2015 ve 2023 yılları için belirlediği vizyon ve hedeflere ulaşmak için yüksek nitelikli işgücüne büyük ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Yapılan çalışmanın, Devlet-Özel Sektör-Üniversite işbirliğinin en güzel örneklerinden birini oluşturduğuna dikkat çeken Hayati Öztürk, bilgi ve teknoloji yoğun özelliği ile petrokimya sektörünün nitelikli işgücüne gereksinim duyduğunu kaydetti.

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, şöyle devam etti:  
“NÜFUSUN YARISI 29 YAŞIN ALTINDA,  BU İNSANLARA İŞ YARATMAK ZORUNDAYIZ”
“2008 krizi ile birlikte dünya yeni bir şekil aldı. Tüm ülkeler üretim sektörlerini yeniden ayağa kaldırmak için büyük uğraş veriyorlar.  Üretim altyapılarını güçlendirmek, kendi ülkelerinde istihdam yaratmak, katma değeri ülkelerinde tutmak adına ciddi politikalar geliştiriyorlar. Türkiye de bu yönde ciddi gayretler içinde. Önümüzdeki üç yıla baktığımızda Türkiye’nin büyümesi 5-5.5 düzeyinde olacak. Bu oran ülkemiz için yeterli bir düzey değil. Türkiye’nin verimlilik odaklı, rekabet gücünü iyileştiren ve gerçek istihdam yaratan bir yapıya kavuşması lazım.  Çünkü nüfusumuzun yarısı 29 yaşın altında. Bu insanlara iş yaratmak zorundayız. Sanayi olmadan sürdürülebilir istihdam yaratmak mümkün değil. Bugün için Türkiye’nin istihdamında sanayi sektörleri yüzde 19’luk bir paya sahip. Bu rakamı artırmak ve kompozisyonu sanayi lehine desteklemek zorundayız.  Rekabetçi bir yapıda verimlilik odaklı, katma değer yaratan ve gerçek istihdam sağlamamız için kimya sanayisine önemli bir rol düşüyor. Petkim ve SOCAR & TURCAS Grubu, belirlediği hedefleri gerçekleştirmek için büyük projeleri başlattı. Bu uzun bir yolculuk. Çünkü yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu, sermaye ve teknolojinin yoğun olduğu bir sektör. Rafineri-Petrokimya-Lojistik-Enerji değer zincirinde insan kaynağının; konusunda uzman, yetkin ve kendini geliştiren bir yapıda olması kesin bir zorunluluk. Bugünün dünyasında rekabette pozisyonunuzu belirleyen olmazsa olmaz faktörlerinden biri de işgücünüz. Türkiye’nin nitelikli ve genç işgücünü çok iyi değerlendirerek, stratejik üstünlüğünü lehine kullanması gerekiyor.

Petrokimyanın, dünyanın en rekabetçi sektörlerinin başında geldiğini hatırlatan Genel Müdür Öztürk, “Küresel rekabet ortamında Petkim’in rakibi kim diyebilirsiniz. Dünyada bu sektörde üretim yapan her şirket ve her ülke bizim rakibimizdir. Ne üretiyorsanız üretin, mutlaka rekabetçi üretmek zorundasınız. Bunu yapamazsanız gelip sizin elinizden pazarınızı alırlar. Bunu sayısız örneği var.” değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE’NİN İLK ÖZEL SEKTÖR RAFİNERİSİNİ YAPMAK  BİZE NASİP OLACAK
SOCAR & TURCAS Grup Şirketleri Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da, Petkim’in kamu yönetim tarihinde çok önemli bir başarı öyküsünün yazarı olduğunu belirterek, 2008 yılında tamamlanan özelleştirme sonrasında şirketin 2040 yılına kadar süren bir vizyonun ilk adımlarını attığına işaret etti. Kamu iktisadi teşebbüsleri arasında bugün mezarlıkta olan çok şirket bulunduğunu kaydeden Yavuz,  “Mezarlığa gidenlerin de, ayakta kalanların da akıbeti tesadüfi olmadı.  Mezara gidenler neden gittiler, ayakta kalanlar neden kaldılar? Hepsinin altında olumlu ya da olumsuz gayretler var. Petkim kamu yönetimindeyken de, rekabetçi ve dünya ile yarışan bir anlayışa sahip olunabileceğini ispatladı” dedi.

Petkim’in 2015 yılına kadar 300 milyon Dolar tutarında yatırım yapacağını, SOCAR & TURCAS Grubu’nun ise Petkim sahasında 4 milyar dolar tutarında rafineri yatırımını 2015 yılına kadar tamamlayacağını ifade eden Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Böylesine riski ve teknolojisi yüksek yatırımları yapmak yürek ister. Rafinerimizi tamamladıktan ve hammadde kaynağımızı güvence altına aldıktan sonra yeni petrokimya kompleksine açılımı gerçekleştirmiş olacağız.  Bugün işbaşı yapan genç arkadaşlarım emekli oluncaya kadar çalışacaklar. Ama bir şartla… Üretmek, işyeri disiplinine sahip çıkmak ve kendilerini geliştirerek yenilemek koşuluyla.  Anadolu kültüründe bize emanet edileni, kendi malımızdan daha değerli bilir ve gözümüzden sakınırız. İşte Petkim bize böyle bir emanettir. Bugün yıllık 530 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Planladığımız yatırımlarla birlikte Petkim Yarımadası’nda 2023 yılında 5 milyar Dolar ihracat yapacağız. Bugün ailemize dahil olan çalışanlarımız, aynı zamanda bu büyük başarı öyküsünün tanıkları da olacaklar.”

HER İŞSİZİN BİR İŞ DANIŞMANI OLACAK
Törende bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, Türkiye’de yüzde 11 seviyesinde olan işsizliği azaltmak için Bakanlık ve Türkiye İş Kurumu’nun çok önemli projeler üzerinde çalıştığını söyledi. Türkiye’de halen işsiz konumunda olan 3 milyon insanın yüzde 60’ının vasıfsız olduğuna dikkat çeken Aydemir, “Dolayısıyla Türkiye’de işsizlikten çok mesleksizlik sorunu var” dedi. Bu konumda olan vatandaşlara meslek kazandırma ve beceri edindirme yönünde her yıl artan sayıda kurs açtıkları bilgisini veren Aydemir;  şu bilgileri verdi: “Birkaç ay sonra uygulamaya geçilecek yeni proje ile her işsizin bir ‘İş ve Meslek Danışmanı’ olacak. Böylelikle doğru kişinin doğru kursa ve işe yönlendirilme sürecini kısaltmayı ve firmaların çalışan verimliliğine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Petkim’in ile başlattığımız İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Projesi benzeri örnekleri çoğaltıyoruz. “

Petkim’de 4.5 yıl süre Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığını ve kendisini her zaman Petkim ailesinin bir ferdi olarak gördüğünü kaydeden Birol Aydemir, SOCAR & TURCAS Grubu’nun yatırım hedeflerinin Aliağa, İzmir ve Türkiye ekonomisi için çok büyük önem taşıdığını vurguladı. 

PETKİM’İN İSTİHDAM POLİTİKASINDA SÜREÇLER NASIL İŞLİYOR? 
Petkim’in mavi ve beyaz yakalı personel ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlenen “İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Programı”nın duyurusu www.petkim.com.tr internet adresinden kamuoyuna açık şekilde yapıldı.  
Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen son programda Petkim’in web sayfasına yaklaşık 10 bin aday başvuruda bulundu.
Bu başvurulardan “Bilgi Temelli, Bilgisayar Destekli Seçme Sistemi”nden önseçimi yapılan ve aranılan kriterlere uygun 500 kursiyer adayı mülakata davet edildi.  Mülakat Komisyonları; Ege Üniversitesi’nden proje grubunda görev alan öğretim görevlileri ve Petkim yetkilileri  ile Türkiye İş Kurumu gözlemcilerinden oluştu.
Mülakatlarda başarılı olan 210 kursiyer 60 günlük eğitim sürecine alındı. Bu süre içinde kursiyerlere Çevre, Yangın ve Teknik Emniyet kursu ile; iş sağlığı ve güvenliği, fabrika ekipmanları tanıtımı, saha çalışma şartları  ve koruyucu malzeme kullanımı konularında eğitim verildi
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü gözetiminde yapılan kurs bitirme sınavlarında başarılı olan 210 kursiyer Petkim'de teknisyen olarak ilgili fabrika ve ünitelerde işe başlamaya hak kazandı.

RAKAMLARLA PETKİM
· 3 Nisan 1965 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kuruldu. Kocaeli'deki Yarımca Kompleksi'nde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı. Daha sonra diğer fabrikalar bunu takip etti.
· Petkim'in ikinci kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak 1985 yılında İzmir-Aliağa'da işletmeye açıldı.
· Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesi; blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci sonucunda, 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & TURCAS Petrokimya A.Ş'ye geçti.
· 50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayisinin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumunda olan Petkim'in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Petkim, ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi kolu için girdi üretiyor.
· Petkim 2010 yılında net kârını yüzde 14 artırarak 130 milyon TL’ye çıkardı. Şirket bir önceki yıl 114 milyon TL kar açıklamıştı.
· 2010 yılında ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 531 milyon dolar ile bugüne kadar ulaşılan en yüksek rakam yakalandı. Petkim’in 2009 yılı ihracatı 347 milyon dolar seviyesindeydi.
·  Geçen yıl üretim yüzde 10 artışla 3 milyon 240 bin ton; net satışlar yüzde 41 artışla 2 milyar 909 milyon TL oldu. Bu rakamlar, 2009 yılında sırasıyla 2 milyon 957 bin ton ve 2 milyar 57 milyon TL düzeyindeydi. Aliağa Kompleksi’ndeki 15 fabrikadan 7’si, kuruluş tarihlerinden bugüne en yüksek üretimi 2010 yılında gerçekleştirdi.
· Kapasite Kullanım Oranı 2010 yılında yüzde 99 seviyesine ulaştı. Bu rakam bir önceki yıl % 91 düzeyindeydi..
Petkim halen İstanbul Sanayi Odası'nın "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 14'üncü;  Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "En Çok İhracat Yapan 1000 Firma" sıralamasında 14'üncü; Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından açıklanan "Ege'nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında ise 4'üncü sırada yer alıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv