Palyatif Bakım 3 Yaşında...

  • 0
  • 827
Palyatif Bakım 3 Yaşında...
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi “İzmir ve Türkiye de Palyatif Bakım Uygulamaları”nın üçüncü kuruluş yıldönümünü çalıştay eşliğinde kutladı…

“Palyatif Bakım Uygulamaları Değerlendirme Çalıştayı” SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda gerçekleşti. Çalıştay’a İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay,  Tepecik EAH Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut,  Ege Üniversitesi İç Hastalıkları ABD ve Geriatri BD Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, üniversite ve kamu hastanelerinden akademisyenler, uzmanlar, doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı.

Değerlendirme oturumunda Tepecik EAH Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut “İzmir’de oluşan işbirliği ve projeler umut verici oldu. Kısa zamanda önemli adımlar atılmasına rağmen bu alanda daha yapılması gereken çalışmalar bulunmaktadır. İzmir’de oluşturduğumuz işbirliği ve ekip ruhu sayesinde eksikleri ve sorunları kısa sürede aşacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Palyatif Bakımın tedavi yaklaşımlarının bittiği, tedaviden bir yarar beklenmediği zaman başlayan bir süreç olmadığını belirten Çalıştay Eş Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek “Palyatif Bakım daha önce başlayan tedavi edici diğer tüm unsurlara entegre olmuş bir yaklaşım biçimidir. Ayrıca ilk olarak özellikle kanser hastalarının ve onların ailelerinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak için gelişen bir kavramdır. Fakat uygulamanın başarılı bir şekilde gelişimiyle artık yalnızca kanser hastaları ile sınırlı olmaktan çıktı. Kronik ve ilerleyici tüm durumlar için geçerli hale geldi. 10 yıl önceki uygulamalar ile şimdiki uygulamalar arasındaki en önemli fark, ilgi alanının giderek yaşlılara doğru kaymasıdır. Bu durum gelecek 10 yılda kendisini daha belirgin olarak hissettirecektir.” dedi.

Bugün Palyatif bakımda gelinen noktaya değinen İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu ise “3 yıl önce küçük adımlarla başlayan çalışmalar bugün artık sahada net bir şekilde pratiğe dönüştü. Bu çok gurur verici bir tablo. Biz İzmir Kuzey Sekreterliği olarak bu çalışmalara mevcut 3 bin yatağımızın içinde mütevazi yataklarla başladık. Bugün itibariyle toplam 75 adet palyatif yatağımız mevcut. 2015 yılı içerisinde yaklaşık 2200 civarında hasta yatarak tedavi gördü. Bu çalışmlalarla hem hastalar hem hasta yakınları için birçok şeyi değiştirdiğimizi düşünüyorum.” dedi.

Son olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay da kısa sürede palyatif bakım uygulamaları konusunda çok yol alındığını belirterek “Başarılı sonuçların yanında kamu adına da altını çizmemiz gereken bir nokta, palyatif bakım hizmetlerini sunarken birçok kuruluş çok hızlı bir şekilde bir araya geldi. Çok önemli işbirlikleri oluştu ve bu süreç içerisinde işbirlikleri verimli ve hızlı bir şekilde ilerledi. Bugüne kadar palyatif bakım hizmetlerine emek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Değerlendirme Çalıştayı’nda gün boyu gerçekleştirilen 2 panel ve 3 oturumda “İzmir’de Palyatif Bakım Uygulamaları Konusunda Yapılanlar, Yapılamayanlar ve Hedefler”,“Türkiye’de ve Dünyada Palyatif Bakım Uygulamaları”, “Palyatif Uygulamaları Konusunda Sorunlar, Çözüm Önerileri, Hedefler, Genel Değerlendirme ve Konsensus Raporları”tartışıldı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv