Panter Kaleci Malik'in heykeli yarın açılıyor

Atatürk’ün Karşıyaka Spor Kulübü armasına Ay Yıldız verildiği dönemin kalecisi Malik Yaylım’ın Karşıyaka Belediyesi tarafından Atakent Dönel Kavşağı’nda (Hasan Türker Futbol Sahası Yanı) yaptırılan heykeli 19.12 Dünya Karşıyakalılar Günü’nde (Yarın) saat 13.00’de açılıyor.

  • 0
  • 1.140
Panter Kaleci Malik'in heykeli yarın açılıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Atatürk’ün Karşıyaka Spor Kulübü armasına Ay Yıldız verildiği dönemin kalecisi Malik Yaylım’ın heykeli 19.12 Dünya Karşıyakalılar Günü’nde (Yarın) açılıyor.
Karşıyaka Belediyesi tarafından Atakent Dönel Kavşağı’nda (Hasan Türker Futbol Sahası Yanı) İzmirli ünlü Cazcı ve ressam Ayşegül Yeşilnil'in dedesi de olan Malik'in heykeli 19.12 Dünya Karşıyakalılar Günü’nde (Yarın) saat 13.00’de açılıyor.

Efsanevi "PANTER KALECİ MALİK" MALİK YAYLIM
12 Ağustos 1904 yılında Osmanlı Arnavutluk topraklarında İşkodra şehrinde dünyaya geldi. Annesi Arnavut asıllı Lütfiye Hanım, babası Boşnak asıllı Bekir Bey'dir. Sekiz kardeşin 4 dördüncüsü olup, 1911 yılında patlak veren 1. Dünya Savaşı'ndan kaçarak ailece İstanbul'a, bir sene sonra İzmir Alaybey'e yerleştiler.
Spora 17 yaşında kaleci olarak 1922 yılında Karşıyaka Spor kulübünde (KSK), Profesyonel müzik yaşamına Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi’nde başlayan Malik, doğaçlama Piyano çalarak "Sessiz Filmleri" müziği ile seslendirdi. 1924'te Bahriye hanım ile evlenip 4 çocuk sahibi oldu. Çok yönlü bir sporcu olan Malik Yaylım, yüzme, kürek, atletizm, voleybol, boks, bisikleti amatör olarak yaptı. Profesyonel kaleci olarak 1922-1928 yıllarında KSK de, 1928-1936 yıllarında, Beykoz kulübünde oynadı. İngiliz Arsenal takımı 1927 de 3 kez, resmen transfer teklifinde bulunmuşsa da, aile ve sıla hasreti nedeniyle kabul etmedi. 1938-1958 yıllarında Amatör ligde İnebolu ve Turgutlu İdmanyurdu kurucu üyesi ve antrenörlüğü yaptı ve başta kardeşleri Şevket'i İzmirspor solbekine , Mahmut'u Göztepe kalesine; Gega Cemal'i kendi yerine KSK kalesine kazandırdı. Milli oyuncular Gönen ve Nevzat' ı yetiştirmiştir.
KSK kalecisi Malik YAYLIM'ın en büyük başarısı 1925 1926 İzmir şampiyonluğunda Karşıyaka Spor kulübüne hiç gol yemeden hizmet etmiş olması yer alır. Bunun maddi ödüllendirilmesinin yanında, manevi olarak kazanmış olduğu en büyük ödül, Atatürk'ün bu başarıyı takımın arma ve formasında AY YILDIZ taşıması beraatını KSK' ye vermiş olmasıdır.
1928 yılında Eskişehir'de yapılan olimpiyat seçmelerinde yedek oyuncu olarak seçildi. 1925-1927 yılları arasında İzmir karması'nın yabancı kulüpler (Bulgaristan, Romanya, Rusya, Mısır) ve İstanbul karmaları ve takımları (Fenerbahçe, Vefa) ile yapılan çeşitli karşılaşmalarda asil/yedek kaleci olarak yer aldı. ATATÜRK'ün karşısında yaptığı vals ile dikkatini çekerek, veciz övgüsünü almıştır: "Ben Sporcunun Centilmen, Çevik, Ahlaklı Olanını Severim"
6 dili anlayıp konuşan Malik YAYLIM, 06.03.1987 de İzmir'de öldüğünde; spor, müzik, giyim/kuşam, aile kültürü adına örnek bir Karşıyakalı olarak, yaşamına dokunduğu tüm sevenlerinin omuzlarında Çiğli mezarlığına defnedildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir futboluna ‘bilimsel’ analiz

Ege’nin iki yakasını bir daha buluşturacak

Denizde Ekonomi rüzgarı

Şampiyonluk mücadelesi veren Karşıyaka’ya destek

Sporda Bayraklı farkı!

Medical Point Run, çocuklar için koştu!

Arşiv