Patentten çok “Ticari Sır” önemseniyor

  • 0
  • 581
Patentten çok “Ticari Sır” önemseniyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programının resmi uygulayıcısı Ege Üniversitesi, Bireysel Genç Girişimci BİGG-SEA Programı tanıtım toplantısı ve “Hızlı Başla” eğitimi EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi’nde devam ediyor. Toplantıda patentten çok “Ticari Sır” ın etkili olduğu belirtildi.
“İş Fikriniz Ne Kadar Özgün? Fikri Mülkiyet” konulu oturumda “Fikri Mülkiyette  Özgünlüğe Giriş”  konulu sunumu Patent Uzmanı Özgür Güvenenler yaptı.

Patent Uzman Güvenenler, “Gerçekleştirilen fikirden patente konulu eğitimde katılımcıların temel patent bilgisi ve patent araştırması konusunda bilgi sahibi olmaları hedefleniyor. Fikir-Buluş farkı, ticari potansiyelin nasıl tespit edileceğini araştırma yöntemleri, bir buluşun nasıl koruma altına alınabileceği, Fikri Mülkiyet hakları ve uygulamalı patent araştırması eğitimde detaylandırılan konular arasında ön plana çıkıyor. Katılımcılar eğitim sonrası iş fikirlerini Fikri Mülkiyet penceresinde değerlendirebiliyor. Veri tabanları üzerinden patent araştırması gerçekleştirebiliyor” diye konuştu.
        
“Kendi haklarımızı koruma ve kimsenin hakkına tecavüz etmemek için araştırma yapmalıyız, kimsenin işini tekrarlamamak adına veya taklit edilmemesi açısından Fikri Mülkiyet Hakkı ve patent alımı açısından dikkatli olmalıyız” diyen Patent Uzmanı Güvenenler, patent hakkı almanın ciddi bir serüven olduğunun altını çizdi.

Patent Uzmanı Güvenenler, “Patent başvurusu için coğrafi yerin durumu da önemlidir. Patentli bir ürünü koruma altına alınmamış bir ülkede pazara sunumu yapılabilinir. Bu yüzden araştırmaların ciddi anlamda detaylı şekilde yapılması gerekiyor. Yapılan buluşlarda ve fikirlerde patent almanın yanı sıra ticari sır olarak da korunma altına alınması olabilir. Her ne kadar patent güvenilir olsa da ticari sır olarak lisans altında tutulması pazardaki devamlılığı uzun yıllar kontrol altında tutmaktadır. Bunun nedeni ise patentte fikre dair içeriklerin paylaşılması zorunlu olduğundan, ticari sır olarak tutulması bu fikirlerin saklanıp korunması birçok firma açısından tercih edilmektedir” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv