Pekinel ve Genç Yetenekleri kaçırılmaz

  • 0
  • 2.362
Yazı Boyutu:

1948 Harika Çocuklar yasasının son on beş yıl içinde işlerliğini yitirmesi, bu yasanın sağladığı desteğe ihtiyaç duyan yetenekli çocukların yetiştirilmesini önemli ölçüde engelledi. Bu nedenle, G&S Pekinel ile proje sponsoru Onduline Avrasya ülkemizdeki yetenekleri keşfederek, onların gereksindikleri desteği sağlamak üzere harekete geçtiler.
Bu seçmelerde başarılı olan Genç Yetenekler 2010 yılında Avrupa ve Türkiye’de tanınmış pedagog ve sanatçıları tarafından eğitim görmek üzere kabul edildiler ve kısa zamanda büyük başarı sağladılar. Önümüzdeki yıl içinde de önemli uluslararası yarışma ve usta sınıflara katılmaya ve konser vermeye devam edecekler.

Bu gün DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda İzmirli sanatseverler ile buluşacak olan Pekineller ve yıldızlar topluluğunun 20.30'da başlayacak olan konserde ünlü bestecilerden Sarasate, Tartini, Mendelssohn, Schumann, Lutoslawski ve Mozart'ın eserlerini seslendirilecek.

Güher & Süher PEKİNEL
Güher ve Süher Pekinel piyano ikilisi, uluslararası müzik dünyasında olağanüstü bir ilgi odağı olmanın yanı sıra, kendi alanlarında günümüzün önder sanatçıları arasında yer almaktadır. Sergiledikleri müzikalite, klavye hâkimiyeti, stil ve kişiliklerine özgü yorumları muhteşem olarak değerlendirilmektedir. Pekineller, kendi “müzikal nefes derinliklerine” odaklanabilmek için göz temasında bulunmadan çalan dünyanın tek ikilisidir.

İlk kez 6 yaşında dinleyici karşısına çıkan Pekineller, 9 yaşında, Ankara Filarmoni Orkestrası eşliğinde canlı olarak yayınlanan ilk konserlerini verdiler. Paris Konservatuarı ve Frankfurter Musikhochschule’deki eğitimlerinin ardından, çağımızın en önemli piyanistlerinden Rudolf Serkin’in daveti üzerine Philadelphia Curtis Institute of Music’te, daha sonra da New York’ta Claudio Arrau ve Leon Fleischer gibi piyano efsaneleri ile çalıştılar. 1978’de Juilliard School ve Frankfurter Musikhochschule’de yaptıkları eş zamanlı master’lerini üstün başarıyla bitirdiler. Vienna Philharmonic, Berlin Philharmonic, New York Philharmonic, London Philarmonia, Israel Philharmonic, Concertgebouw Amsterdam, Philadelphia Orchestra, Leipzig Gewandhaus gibi dünyanın önde gelen orkestralarıyla verdikleri konserlerin yanı sıra, Almanya’yı temsilen katıldıkları UNESCO Dünya Müzik Yarışması dahil, Pekineller Almanya, ABD ve İtalya’da uluslararası yarışmalarda ikili ve solo olarak birçok birincilik ödülüne sahiptirler.

1984 yılında Herbert von Karajan tarafından Salzburg Festivali’ne davet edilen ve hemen ardından ünlü orkestralarla dünya çapındaki müzik kariyerlerine başlayan Pekineller, Maestro tarafından bizzat desteklenmişlerdir. Leonard Bernstein, Jacques Loussier ve Bob James’in kendileri için özel olarak yazdıkları eser ve uyarlamaları en önemli CD firmaları ; DDG, CBS, Warner Brothers, Chandos kayıtlarına taşıyan Devlet Sanatçısı ve Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora unvanlarına sahip Pekineller bu plaklar ile önemli ödüller kazanmışlardır. Son olarak Jacques Loussier Trio’su ve Sir Colin Davis ile yaptıkları canlı yayınları içeren ikinci DVD’leri Türkiye ve dünya piyasalarında satışa sunulmuş ve çok iyi eleştiriler almıştır.

ÜÇ KOLDAN EĞİTİM
Pekineller başarılı konser kariyerlerinin yanı sıra tamamen gönüllü olarak yürüttükleri ve madden ve manen destekledikleri üç önemli sosyal sorumluluk projesine de imza atmışlardır. İlk pilot projelerini Türkiye'nin her yöresinden seçilmiş üstün yetenekli çocukların okuduğu "TEVİTÖL" özel yatılı lisesinde "G&S Pekinel Müzik Bölümü"nü kurarak başlatmışlar ve beş yıllık başarılı çalışmaların sonucunda müzik dersi müfredata dahil edilmiştir. Projenin amacı bu sistemin tüm Türkiye'deki okullarda uygulanmasıdır. Bu proje kapsamında 200 öğrenci 3.5 yılda konser verebilecek düzeyde enstrüman çalmayı öğrenmiştir.

Pekineller’in ikinci projesi olan "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler" genç yeteneklerin uluslararası düzeyde eğitim görmesini amaçlamaktadır. Bu düşünceyle değişik konservatuarlardan seçilen on bir genç yeteneğin Onduline Avrasya sponsorluğunda dünyanın önde gelen müzisyen ve pedagoglarıyla eğitimlerini Avrupa'da sürdürerek önemli uluslararası yarışmalarda yer almalarını sağlamaktadırlar.

Pekineller'in üçüncü projesinin amacı, anaokulu ve ilkokullardaki çocuklara analitik düşünce, yaratıcılık ve özgüven aşılayan dünyaca tanınmış "Orff-Schulwerk Müzik Eğitimi" sisteminin programa alınmasını ve müzik öğretmenlerinin bu doğrultuda eğitilerek müzik eğitimi vermelerini sağlamaktır. Eylül 2010'dan bu yana, "Milli Eğitim Bakanlığı" ve "Orff Schulwerk Türkiye"- Avusturya-Almanya ile ortak bir protokol dahilinde bu önemli projenin başarısı için çalışmaktadırlar. Birinci yılın sonunda 20.000 çocuğa ulaşılmış olup, projenin zamanla ülkenin tüm okullarını kapsayacak şekilde ilerlemesi amacıyla, bu eğitimin üniversitelerin Müzik Ana Bilim Dalı bölümleri tarafından verilebilmesi için son çalışmalarını yürütmektedirler.

 Eren AYDOĞAN - Piyano

 1988 İstanbul doğumlu olan Eren Aydoğan, lisans eğitimini 2005 yılında İÜ Devlet Konservatuarında  Oya Sünder’in öğrencisi olarak tamamladıktan sonra, eğitimine Trinity College of Music Londra’da Yonty Solomon ve Douglas Finch ile devam etti. 2008 yılında TCM Scarlatti Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanan Eren Aydoğan, yurt içi ve dışında çeşitli resitaller ve önemli orkestralarla konserler verdi. 2010 yılında Genç Yetenekler bursiyerleri arasına katılan Aydoğan,  “Internationale Goslar Meisterkurse für Klavier und Kammermusik”te Prof. Arie Vardi ile yaptığı çalışmanın ardından, Tel Aviv’de Mehta-Buchanan Müzik Okulu giriş sınavlarını kazanmış olup, yüksek lisans eğitimine Prof. Vardi ile bu okulda devam ediyor.  Aydoğan  27-28 Mayıs ve 3 Haziran 2011 tarihlerinde Tel Aviv’in önemli üç kültür merkezinde şef Dr. Sam Zebba ve Emeritus Chamber Orchestra eşliğinde Mozart’ın do minör 24 no.lu konçertosunu çalmak üzere seçildi ve çok başarılısıyla geniş çevrelerde büyük yankı uyandırdı. 

  Dorukhan DORUK - Viyolonsel

1991 İstanbul doğumlu Dorukhan Doruk viyolonsel eğitimine 2000 yılında M.S.Ü. Devlet Konservatuarı’nda Dilbağ Tokay ile başladı ve halen  Hochschule für Musik Köln’de Prof. Claus Kanngiesser ile devam etmekte. Çalışmalarını 2010 yılında kendisine tahsis edilen 18. yüzyıl Amati yapımı bir çello ile sürdürmekte olan Doruk,  Ağustos 2010'da  destansı viyolonselci M. Rostopovitch’in asistanı David Geringas’ın Usta Kursuna kabul edilerek, kapanış konserinde de yer aldı. Doruk, Nisan 2010’da Avusturya Liezen Uluslararası Viyolonsel Yarışmasında birinci oldu ve Ekim 2010’da Hırvatistan 8. Uluslararası Antonio Janigro Viyolonsel Yarışmasında birincilik ödülünün yanı sıra üç özel ödüle de layık görüldü. 2011 yılında bir de Donizetti ödülü alan Doruk, önümüzdeki aylarda Schleswig-Holstein, Zagreb, Riga, İstanbul, Ankara ve Rusya’da çeşitli konserlerde çalacak.

 

 

 

Veriko  TCHUMBURİDZE - Keman

1996 Adana doğumlu Veriko Tschumburidze, eğitimine 4 yaşında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Selahattin Yunkuş’un öğrencisi olarak başladı. 2004 yılında Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması’nda ve 2006’da Gürcistan Ulusal Yarışması’nda birincilik ödüllerini kazandı. Eskişehir Senfoni Orkestrası, MEÜ Akademik Oda Orkestrası, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası konserlerine solist olarak katıldı. Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda  9. sınıfta Lili Tchumubridze’nin öğrencisi olan Veriko Tchumburidze,  kazandığı Genç Yetenekler bursu ile “Hochschule für Musik Wien”de öğrenimine Prof. Dora Schwarzberg ile devam etmektedir.

 

 

 

 

Elvin HOXHA - Keman

1997’de Ankara’da doğan Elvin Hoxha, iki yaşında müziğe olan üstün yeteneğinin keşfedilmesinin ardından müzik öğrenimine altı yaşında Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu Keman Sanat Dalı’nda başladı. Yedi yaşında katıldığı ustalık kursunda ünlü Rus kemancı Viktor Pikayzen’in dikkatini çekti ve Vivaldi’nin İki Keman için Konçertosu’nu birlikte seslendirdiler. Elvin, Moskova’da Mart 2006’da gerçekleştirilen Uluslararası “Klasik Kültür Mirası” Yarışması’nda birincilik aldı ve “Küçük Virtüöz” olarak nitelendirildi. Birçok tanınmış uluslararası festival ve konser serilerinde yer alan Elvin, Polonya’da düzenlenen Uluslararası 11. Lipinski-Wieniawski Genç Kemancı Yarışması’nda dünya ikincisi oldu. Elvin Hoxha, eğitimini bir yandan Bilkent Ü. Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu’nda Elena Postnova ile sürdürürken, diğer yandan da kazandığı Genç Yetenek bursu ile de “Zürich Hochschule für Musik”te Prof Zakhar Bron’la çalışmaktadır. Hoxha ayrıca 2010 İKSV İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde de Borusan Filarmoni Orkestrası eşliğinde solist olarak başarılı bir konser vermiştir.

  Yunus TUNCALI - Piyano

1992 Ankara doğumlu Yunus Tuncalı, müzik eğitimine 7 yaşında Oğuz Onaran’dan aldığı piyano dersleri ile başladı. 2003-2006 yılları arasında Bilkent Ü. Müzik Hazırlık Okulu’nda piyano çalışmalarını Sevinç Keser ile sürdürdü. Tuncalı, Oxana Yablonskaya, Dmitri Bashkirov ve Frank Wibaut ile Usta Kurslarına katılmanın yanı sıra 2009’da Belçika’da gerçekleştirilen “Musica Mundi Chamber Music Course and Festival” organizasyonuna davet edildi. Aynı yıl Anadolu Üniversitesi Konservatuarı Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü kazanan Yunus Tuncalı, Bilkent Ü. Müzik Lisesi’nde Prof. Dr. Ersin Onay Piyano Sınıfı’ndan mezun oldu. “Musica Mundi” 2010 yaz kursuna katılan Tuncalı, eğitimine kazandığı Genç Yetenekler bursu kapsamında Prof. Aleksandar Madžar ile Belçika “Koninklijk Conservatorium Brussel” da devam etmektedir.

 

 

Kıvanç TİRE - Keman


1989 Aydın doğumlu Kıvanç Tire, keman eğitimine 11 yaşında Ankara Hacettepe Ü. Devlet Konservatuarı’nda Prof. Murat Tamer ile çalışmalarına başladı. 2003 yılında Fazıl Say’ın “Metin Altıok Oratoryosu”nda çocuk solosunu yorumladı. 2010 senesinde Genç Yetenekler projesine dahil oldu. Kıvanç Tire, Gustav Mahler Gençlik Orkestrası’nın giriş sınavına kabul edilerek 2010 yılı kadrosuna seçildi. Tire ayrıca Şubat 2010 yılı Türkiye Yamaha Enstrümantal Yarışması’nda birincilik ödülünü aldı. Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nda grup şefi olarak yer almakta olan Tire, Haziran 2010’da Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuar’ından mezun olmuş olup, yüksek lisans eğitimine Aitzol Iturriagagoitia ile “Bartholdy Hochschule für Musik und Theater Leipzig”te devam etmektedir.

  Yusuf ÇELİK - Viyolonsel

 1991 Mersin doğumlu Yusuf Çelik, viyolonsel öğrenimine Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda 2000 yılında Ayşe Pelin Coşkun ile başladı. 2004 yılından itibaren MEÜ Devlet Konservatuarı’nın İlköğretim Oda Orkestrası’nda çalmaya başlayan Yusuf Çelik, 2006’dan itibaren Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın seçmelerini kazanarak, 2011 yazında bu orkestranın grup şefliğine getirildi ve eğitimci olmak üzere davet edildi. Yusuf Çelik, Claus Kanngiesser, Alexander Baillie gibi dünyanın önde gelen çellistleri ile Usta Kursları çalışmalarının yanı sıra, Mersin Ulusal Çello Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. Genç Yetenekler bursu kapsamında bu yıl İngiltere’de “Bryston Uluslararası Çello Kursu”na katılan Yusuf Çelik, eğitimine “Hochschule für Musik Bremen’’de Prof. Alexander Baillie’nin öğrencisi olarak devam etmektedir.

Ege BANAZ - Klarinet

1991 İzmir doğumlu Ege Banaz, klarinet eğitimine 15 yaşında İzmir Dokuz Eylül Ü. Devlet Konservatuarı’nda başladı. Aynı yıl kabul edildiği Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın 2009 yılına kadar üyesi olup, 2010’da solist olarak Eskişehir ve İzmir Devlet Senfoni Orkestraları ile konserler verdi ve University of Minnesota ve Twinports Wind Ensemble’larının konserlerinde de yer aldı. Kazandığı Genç Yetenekler bursu kapsamında Gustav Mahler Gençlik Orkestrası giriş sınavlarına hazırlanan Ege Banaz, Temmuz 2010’da Fransa'nın Bordeaux kentinde "Rencontres Internationales de Musique des Graves" festivali kapsamında düzenlenen Prof. Yves Sévère’in Usta Kursunu başarıyla tamamladı ve "Marsyas International Clarinet Competiton"da birinci oldu. İstanbul’da Prof. Nicolas Baldeyrou’nun ve İzmir’de Prof. Guy Dangain’in Usta Kurslarına katılan Ege Banaz, bu sene İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Ender Gülenler’in öğrencisi olarak sürdürdüğü eğitimini başarı ile tamamlayarak, mezun olmuş, ve Prof. Nicolas Baldeyrou ile çalışmak üzere Paris’teki Conservatoire Édgar Varése’e kabul edilmiştir.

 

 

Yağızcan KESKİN - Klarinet

1993 İzmir doğumlu Yağızcan Keskin, klarinet eğitimine 2007-2008 döneminde İzmir Dokuz Eylül Ü. Devlet Konservatuarı’nda Ender Gülenler ile başladı. 2009 yılında Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası üyesi oldu. 2010 yılında kazandığı Genç Yetenekler bursu kapsamında Prof. Guy Dangain’in Usta Kursuna katıldı. Bunu takiben hocası tarafından, kendisiyle çalışmak üzere Paris’e davet edildi.  Yağızcan Keskin, geçtiğimiz yaz "Marsyas International Clarinet Competiton"da üçüncülük ödülünü aldı.

 

Efdal ALTUN – Konuk Sanatçı

1992 yılında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuarı Viyola Bölümü'nden Prof. Koral Çalgan'ın öğrencisi olarak pekiyi derece ile mezun oldu. 1990-2007 yılları arasında çok sayıda önemli orkestrada üye veya grup şefi olarak yer aldı. Ayrıca çok sayıda yerli ve yabancı orkestra eşliğinde solist olarak konser verdi. 2007 yılında Sanatta Yeterlik Diploması alan Efdal Altun, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nda Solo Viyola olarak görev yapmakta, oda müziği çalışmalarına ise sürekli çalıştırıcılığını Alban Berg Kuartet üyesi olan Gerhard Schulz'un yaptığı Borusan Quartet ile devam etmektedir.

Borusan Kültür ve Sanat Merkezi tarafından kendisine verilen 1725 Testore Viyola ile çalmakta olan Efdal Altun, Onduline Avrasya sponsorluğunda uygulanmakta olan  „G&S Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler“  burs programına katkıda bulunmak amacıyla, konserde yer alan Genç Yeteneklere eşlik etmek nezaketini gösteriyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv