Piyanonun “Küçük Prensi” büyüledi

  • 0
  • 697
Piyanonun “Küçük Prensi” büyüledi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği ve geleceğin Fazıl Say’ı olarak nitelendirilen genç piyano sanatçısı Can Çakmur, Bucalı sanatseverlere unutulmaz bir akşam yaşattı. Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki muhteşem resitali izlemeye gelen Bucalı sanatseverler salonlara sığmadı. Mozart, Chopin ve Liszt eserlerini yorumlayan Can Çakmur performansıyla büyüledi.

İzmir’in yeni sanat merkezlerinden Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi (BBKSM) yeteneğiyle klasik müziğin yükselen yıldızları arasında yer almayı başaran piyano sanatçısı Can Çakmur’u ağırladı. 17 yaşında adını “geleceğin virtüözleri” arasına yazdıran Can Çakmur Bucalı sanatseverlerle buluştuğu resitalde adeta klasik müzik ziyafeti sundu.

Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’ne akın eden sanatseverler salonu kısa sürede doldururken, dışarıda kalanlar ise alt salona kurulan perde ile Can Çakmur’u dinleme fırsatı buldu. Mozart, Chopin ve Liszt’den eserler yorumlayan Can Çakmur, yeteneği ve performansıyla sanatında geldiği haklı noktayı gözler önüne serdi.

CAN ÇAKMUR
5 Aralık 1997 tarihinde Ankara'da doğdu. Piyanoya Leyla Bekensir ve Ayşe Kaptan ile başlayan Can Çakmur, 2009’dan bu yana Türkiye’deki çalışmalarını Emre Şen ile sürdürüyor. 2010 yılında Belçika’da düzenlenen“ X. Les Recontres Internationales des Jeunes Pianistes “ piyano yarışmasında finale kalmasının ardından EPTA-Wallonie başkanı Prof. Diane Andersen tarafından Musica Aeterna’nın ustalık sınıflarına davet edildi.
2010’dan itibaren pek çok uluslararası akademide yer aldı. Aralarında Prof. Ewa Kupiec, Prof. Arie Vardi ve Prof. Alan Weiss gibi isimlerin bulunduğu saygın müzisyenler ile çalışma imkanı buldu. 2012’de XXII. Uluslararası Roma Yarışması’da birincilik ödülü kazandı.
Çakmur, 2012’den itibaren Ankara’da Belçika ve Lüksemburg Büyükelçilikleri, İstanbul’da Almanya Başkonsolosluğu ve Viyana’da Türkiye’nin Avusturya Büyükelçiliği’nde resitaller verdi. Antalya Piyano Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Notti Romana al Teatro di Marcello, Bodrum D-Marin Festivali gibi uluslararası sanat festivallerine resitalleriyle katıldı.

2013’de Güher & Süher Pekinel “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesine kabul edildi. 2014’de Almanya - Pianale Akademi ve Yarışması’nda kazandığı birincilik ödülü sonucunda 2014 ve 2015 akdemileri için burs ödülünün yanı sıra EMCY-Ödülü’ne (European Music Competitions for Youth) layık görüldü. Aynı yıl, Ender Sakpınar yönetiminde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Sezon Açılış Konseri’nde solist olan Çakmur, Weimar’da düzenlenen 4. Franz Liszt Genç Piyanistler yarışmasında üçüncülük ödülü ve Bartok özel ödülü kazandı. Aynı yıl, 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Çıkış Yapan Müzisyeni (18 Yaş altı)” ödülüne layık görüldü.
2015’de, Sascha Goetzel yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile 43. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde solist olarak yer aldı. Bugüne kadarki gelişim sürecinde müzisyen olarak kişiliğinin oluşmasında Prof. Marcella Crudeli ve Prof. Jun Kanno’nun desteğini gören Çakmur, lisans eğitimine Almanya-Weimar’da “Franz Liszt Hochschule für Musik”de Prof. Grigory Gruzman ile sürdürmekte ve Belçika’da Prof. Diane Andersen ile çalışmalarına devam etmektedir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv