Prof. Dr. Aydınok “Kronik hastalığı olmayan herkes kök hücre bağışlayabilir”

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda “Kök Hücre Bağışı Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında “İyilik Hayat Kurtarır” konulu konferans gerçekleştirildi.

  • 0
  • 653
Prof. Dr. Aydınok “Kronik hastalığı olmayan herkes kök hücre bağışlayabilir”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda “Kök Hücre Bağışı Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında “İyilik Hayat Kurtarır” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Mine Saran ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kan Merkezi Müdürü, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Saran, Ege Üniversitesi Kök Hücre Bağışı Sosyal Sorumluluk Projesi hakkında bilgi verdi. Projenin amaçlarından, hedeflerinden ve gidişatından bahseden Prof. Dr. Saran, katılımcılardan projeye yönelik destek istedi.
         
Kök hücre bağışı konusunda detaylı bilgi veren Prof. Dr. Yeşim Aydınok “Her 10 dakikada bir bebek kalıtsal bir kan hastalığıyla ya da metabolik veya immünolojik bir hastalıkla doğmaktadır. Her 20 dakikada bir kişi lösemi, lenfoma veya myeloma gibi kan hücrelerinden köken alan bir kanser tanısı almaktadır. Bu hastalıklarda doğan bebekler veya yaşamının bir evresinde kanser tanısı alan çocuk ve erişkinler yaşamak için kök hücre nakline gerek duyabilir” dedi.
          
Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TürKök) hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aydınok, “TürKök, hastalara ve gönüllülere ait doku grubu antijeni bilgilerinin depolandığı Kemik İliği Bankası’nın kurulması ve kemik iliği ile ilgili merkezler arasında koordinasyonun sağlanması için kurulmuştur” dedi.
Kronik bir hastalığı olmayan herkesin bağış yapabileceğini söyleyen Prof. Dr. Aydınok, “Kök hücre bağışı sanılandan kolay. İki tip bağış var. Bu bağışlardan birinci tip periferik, ikinci tip ise kemik iliği yoluyla yapılıyor. Hastaların mücadelesi onurlu bir mücadeledir ve bu onurlu mücadeleye yapılacak her yardım kutsaldır” diye konuştu.
    
Etkinlik sonunda Prof. Dr. Yeşim Aydınok, kök hücre konusunda gelen soruları cevapladı.
Berdan Dinçer – Ozan Ekiz
İZMİR (Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv