Rahat bir kış için sonbaharda önleminizi alın

  • 0
  • 660
Rahat bir kış için sonbaharda önleminizi alın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Tınaztepe Hastanesi ve Buca Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları bölümü uzmanı Dr. Hakan Koca, sonbaharın etkisini gösterdiği bu aylarda Kronik Solunum Yolu Hastalığı olan hastalara önemli uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Koca, kronik solunum yolu hastalığı olan kişilerin kontrol muayenelerini ve grip aşılarını yaptırmaları gerektiğini hatırlattı.
 
Sıcak yaz aylarını geride bırakan sonbahar, ani sıcaklık değişimleri nedeniyle vücudun savunma mekanizmasını zayıflatabiliyor. Sonbahar ayları özellikle astım, KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıkları olan kişileri daha çok etkiliyor. Özel Tınaztepe Hastanesi ve Buca Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları bölümü uzmanlarından Dr. Hakan Koca, bu dönemde kronik solunum yolu hastalıklarının daha kötüye gitmemesi için şu bilgileri verdi:
“Sonbahar astım, KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıkları olanlar için önemli bir dönemdir. Kısmen rahat geçirilen yaz mevsiminin ardından havanın soğumaya başlaması, gün içi sıcaklık farklılıkları, polenler, grip vb. faktörler nedeniyle bu hastalıkların alevlenmesi sık görülür. Bazı hastalar yaz dönemi rahatladıkları için önerilmese de ilaçlarını bırakmış olabiliyor, bu hastalıklar ataklar halinde gidebilen kronik hastalıklardır. Yani tamamen geçmeyen veya tümden iyileşmeyen anlamında. Bu nedenle de tedavinin kontrollü olarak sürekli devam ettirilmesi gerekmektedir, bu süreçte ilaç başlamaya, azaltmaya, arttırmaya veya bırakmaya hastanın kendisi değil, hekimi karar vermelidir. Aksi durumda genelde sonuç bellidir; hastalığın kötüleşmesi ve alevlenme dönemi (atak, kriz).”

KONTROL VE GRİP AŞISI YAPTIRILMALI
Kronik solunum yolu hastalarının gripten korunması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Koca, “Kronik solunum yolu hastalıklarında grip çok önemlidir, çünkü grip sonrasında genelde hastalık kötüleşir. Nefes darlığında öksürükte artışla birlikte atak, yani kriz dönemine girilebilir, zatürre geçirme riski artar. Ne kadar az grip geçirilirse hastalıkların seyri o kadar iyi gider. Bu nedenle her yıl grip aşısı yapılmalıdır, her yılın aşısı genelde Eylül ayı sonunda gelir” dedi.

Uzm. Dr. Koca, rahat geçirilecek bir kış için kronik solunum yolu hastalığı olan hastaların sonbaharda kontrol muayenelerini yaptırarak hastalıklarının durumu, ilaçlarının devamı, doz ayarlanması, grip aşısı ve alınacak diğer önlemler konusunda bilgi almalarını önerdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Diyabetik Retinopati Hastalığında Erken Tanı Önemli

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Arşiv