‘Robot’la Paris yolcusu

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) görev yapan Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim, 3 öğrencisi ile birlikte kurduğu ‘Advoard Robotics' adlı teknoloji şirketiyle Türkiye’deki en başarılı 5 kadın girişimci arasında gösterildi.

  • 0
  • 456
‘Robot’la Paris yolcusu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) görev yapan Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim, 3 öğrencisi ile birlikte kurduğu ‘Advoard Robotics' adlı teknoloji şirketiyle Türkiye’deki en başarılı 5 kadın girişimci arasında gösterildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye Ekonomi Bankası iş birliğiyle kurulan ‘TİM-TEB Girişim Evi’nin gerçekleştirdiği Tekno Kadın Girişimciler Akademisi Programı’nda, 38 kadın girişimci arasında ilk 5’te yer almayı başaran Doç. Dr. Ekim, Paris’te yapılacak olan Avrupa’nın en büyük girişim ve teknoloji fuarı VivaTech’e katılmaya hak kazandı. Doç. Dr. Ekim, 15-18 Haziran’daki fuarda, insan gücüne olan ihtiyacı azaltan otonom robotlar üzerine yaptığı çalışmaları uluslararası girişimcilere anlatma fırsatı bulacak.
 
İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim; öğrencileri Bekir Bostancı, Mehmet Emre Söyünmez ve Sercan Çağdaş Tekkök ile birlikte 2019 yılında ‘Advoard Robotics' şirketini kurdu. Çalışmalarını otonom robotlar üzerine yoğunlaştıran İEÜ’lü ekip, ilk Kovid-19 vakasının görülmesiyle harekete geçerek 5 bin 700 metrekare kapalı alanı 90 dakikada temizleyebilen özel bir ‘sterilizasyon robotu’ geliştirdi.
 
BÜYÜK FİRMALAR İÇİN ‘TAŞIMA ROBOTU’
Fark yaratan çalışmalarını sürdüren Ekim ve öğrencileri, geçtiğimiz yıl da yapay zeka aracılığıyla rota çizebilen, insan gücüne olan ihtiyacı üçte iki oranında azaltan taşıma robotu geliştirdi. İEÜ’de geliştirilen robot, ünlü bir e-ticaret sitesinden ve birçok büyük şirketten sipariş aldı. Akıllı robot; Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin iş birliğinde düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda da Türkiye üçüncüsü oldu.
 
JÜRİNİN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Kurduğu şirketle örnek bir başarı hikayesi yazan Doç. Dr. Ekim, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği’nin desteklediği Tekno Kadın Girişimciler Akademisi Programı’na da damga vurdu. Türkiye’deki birbirinden iddialı kadın girişimcilerin; bugüne yaptıkları çalışmaları, yeni iş fikirlerini ve teknoloji alanındaki hedeflerini aktardıkları programda jürinin dikkatini çeken Doç. Dr. Ekim, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşecek Avrupa’nın en büyük girişim ve teknoloji fuarı VivaTech’e katılma hakkı kazanan 5 kadın girişimciden biri oldu.
 
YURT DIŞI PAZARI VE GENİŞ ÇEVRE
Doç. Dr. Ekim, yurt dışındaki dünyaca ünlü şirketlere projeleri sunmak açısından fuarı çok önemsediğini söyleyerek, “Öğrencilerimle birlikte kurduğum ‘Advoard Robotics', kısa sürede hızlı bir gelişim gösterdi. Öğrencilerimin enerjisi ve heyecanıyla benim tecrübem birleşti; ortaya örnek gösterilecek çok başarılı projeler çıktı. Tekno Kadın Girişimciler Akademisi Programı, hem eğitim alınan hem proje sunumu yapılan bir alan. Programın sonunda jüriye projelerinizi anlattığınız, girişimcilik öykünüzü paylaştığınız bir sunum yapıyorsunuz. Onlar da Fransa’ya gitmeye hak kazanan ekibi belirliyor. Elbette böylesine önemli bir programda başarıya ulaşmak beni çok mutlu etti. Bu fuar, yurt dışı pazarına ulaşmak ve çevremizi geliştirmek açısından bizler için büyük fırsat. Bunu en iyi şekilde kullanmak istiyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gelecek uzmanlaşmada

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

Arşiv