Rudner ve Gençer Viyana Gecesi’nde

  • 0
  • 720
Rudner ve Gençer Viyana Gecesi’nde
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Avustralya'da yaptığı olağanüstü müzikal çalışmaları için  "Yüzüncü Yıl Madalyası" alan İsveçli
Kemancı- Şef Ola Rudner İle İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde solist sanatçılarından Soprano Özgecan Gençer, 10 Şubat 2016 Çarşamba Akşamı Saat 20:30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Olten Flarmoni ev sahipliğinde düzenlenen “Viyana Gecesi”nde müzikseverlerle buluşacak.

OLA RUDNER
Reutlingen Württembergische Filarmoni’nin Baş Orkestra Şefi İsveçli kemancı olan Ola Rudner kariyerine Paganini yarışmasında ödül kazanarak ve efsanevi Sandor Vegh’in asistanı olarak üst düzey kemancı olarak başladı. Camerata Salzburg, Volksopera Viyana ve Viyana Senfoni Orkestra gibi çeşitli orkestralarda orkestra şefliği yaptı.

Philharmonia Wien’i 1995 yılında kurdu. 2001 yılından 2003 yılına kadar Avustralya da Tazmanya Senfoni Orkestrasının, 2003 -2006 yılları arasında Bolzano Haydn Orkestrasının Orkestra şefiğini yaptı. Eylül 2008 den itibaren Reutlingen de Württembergische Filarmoni’nin baş şefliğini yapmaktadır.
Ola Rudner aynı zamanda önemli bir opera orkestra şefi olmakla birlikte Avustralya, Avusturya ve İtalya’nın opera evlerine düzenli olarak davet edilir. Mozart’ın Sihirli Flütü, Così, Figaro, Titus ve Idomeneo, Beethoven’un Fidelio’su; Carmen ve Verdi’nin Il Trovatore ve La Traviata dahil olmak üzere geniş bir repertuara ve Offenbach, Strauss, Lehar ve Kalman tarafından operetler’e sahiptir.
Württembergische Filarmoni’nin Baş şefi olarak göreve başlamasının ardından orkestra’yı Almanya’nın en üst bölgesel orkestra’sına çevirip Almanya da ve uluslar arası alanda tanınmasını sağladı.

Ola Rudner, Bach dan ve orkestrasına ait özel parçalardan oluşan  geniş bir repertuara sahiptir. Haydn’dan Brahms’a kadar sergilemeye özen gösterdiği klasik repertuarı yüksek seviyede övgüye layık görülmüştür. Avustralya'da yaptığı olağanüstü müzikal çalışmaları için o "Yüzüncü Yıl Madalyası" almıştır.

ÖZGECAN GENÇER
Soprano Özgecan Gençer 1982 yılında Mersin'de doğdu. Müzik eğitimine Ankara Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçılarından Sevim Çidamlı'dan şan dersleri alarak başladı. 
1999 yılında kabul edildiği Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Opera-Şan Anasanat Dalı'ndan 2005'te Suna Korad ve Pekin Kırgız ile çalışarak şeref derecesiyle mezun oldu. Mezuniyetinin ardından iki yıl süreyle Oylun Erdayı ile şan, İbrahim Yazıcı ile enterpretasyon çalıştı. 2006 yılında Genç Ses Yarışması'nda 3.lük ödülü kazandı.
2007 yılında Fazıl Say'ın soprano, piyano, ney ve perküsyondan oluşan 'Patara Quartett' eserindeki soprano partisini seslendirerek eserin Milano, Floransa, Bologna, Torino, Treviso şehirlerinde gerçekleştirilen İtalya ve Nürnberg ile Dortmund'da gerçekleştirilen Almanya turnesine katıldı. 2007-2008 sezonunda İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne solist sanatçı olarak katılan Gençer, Bellini'nin 'I Capuleti e I Montecchi' eserindeki 'Giulietta' ve Puccini'nin 'La Rondine' eserindeki 'Lisette' rolleriyle seyirci karşısına çıktı. İbrahim Yazıcı yönetiminde Bilkent Senfoni Orkestrası ve Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu eşliğinde Beethoven'ın 'Korolu Fantezi' adlı eserinin soprano partisini birçok konserde ve eserin İdil Biret ile gerçekleştirilen CD kaydında seslendirdi.
 
2008'de Siemens Opera Yarışması'ndaki 1.lik ödülünün sahibi olan Gençer, 2008-2011 yılları arasında Almanya'da Badisches Staatstheater Karlsruhe'de Opera Stüdyosu'nda çalıştı. Aynı zamanda Hochschule für Musik Karlsruhe'de Prof. Donald Litaker ile şan ve enterpretesyon çalışarak yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2009'da Richard Wagner Vakfı Bursu kazanarak Richard Wagner Bayreuther Festspiele'ye katıldı.

2010'da Konzerthaus Karlsruhe'de Britten'in 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' adlı eserinde 'Tytania' rolünü seslendiren sanatçı, Ileana Cotrubas, Julia Varady, Roman Trekel, Mauro Trombetta ve daha birçok sanatçının ustalık sınıflarına katıldı. 2012-2013 sezonunda Gerhart Hauptmann Theater Görlitz'de misafir solist olarak sahneye çıkan Gençer, şu anda İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde solist sanatçı olarak görev yapmaktadır. Kariyerini hem yurtiçi hem de yurtdışında sürdürmekte olan sanatçı, şan çalışmalarına 2006 yılından beri Ankara Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçılarından Oylun Erdayı ile devam etmektedir.
 
2015 Şubat ayında Alsancak Rotary Kulübü'nün İzmir'de düzenlediği 8. Genç Solistler Yarışması-Profesyonel Kategorisi'nde 1.'lik ödülüne layık görülen Gençer, yine Şubat 2015'te Madrid'te 10. Uluslararası Villa de Colmenar Viejo Şan Yarışması'nda 2.'lik ödülünün sahibi olmuştur.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv