Sahte Radyoloji Teknisyenleri Sağlığı Tehdit Ediyor

  • 0
  • 1.017
Yazı Boyutu:

TümRadyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Ege TemsilcisiEyüp Başaran özel ve kamu hastanelerinde diplomasız sahte radyolojiteknisyenlerinin çalıştırıldığını açıkladı. Başaran, sahte radyolojiteknisyenlerinin yanlış çekim yaparak insan sağlığını da tehdit ettiğinisavundu. TÜMRAD-DER İzmir Temsilcisi Gamze Özkara ise, “Biz hastanın şikayetinegöre çekim yapıyoruz. Sahte teknisyenler ise, tekniğini bilmeden yaptıklarıçekimlerinde kanser vakalarının atlanmasına neden olabilirler” dedi.  

RADYOLOJİTEKNİSYENLERİ SAĞLIK MUHABİRLERİNE SORUNLARINI ANLATTI
TümRadyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Ege TemsilcisiEyüp Başaran, İzmir Temsilcisi Gamze Özkara ve dernek üyeleri SağlıkMuhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilciliği üyeleri ile buluştu.  Özel vekamu hastanelerinde diplomasız sahte radyoloji teknisyenlerinin çalıştığınıbelirten Başaran,  İzmir’de kamu ve özel hastanelerin bir çoğunda en az ikisahte teknisyenin kaçak olarak çalıştırıldığını savundu. Başaran sahteteknisyenlerinin hatalı çekimler nedeniyle insan sağlığını tehdit ettiğiniifade etti.

DENETİMLERDESAHTE TEKNİSYENLER ORTAYA ÇIKARTILAMIYOR
Sahteradyoloji teknisyenlerinin insan sağlığına ve mesleklerine büyük zararlarverdiğini belirten Başaran, “Bu kişiler, yanlış ve hatalı röntgen filmleriçekebiliyorlar. Hatalı çekimler sırasında hastaya fazla radyasyon daverilebilir. Derneğimiz Sağlık Bakanlığı’na kaçak çalışanlar hakkında başvurdu.Ancak bakanlıktan iddialarımızın doğru olmadığı şeklinde yanıtlar geldi. Bakanlığın denetimlerinde çalışma yerinde görülen sahte teknisyenler,‘Benim görevim çekim yapılacak hastaları karşılamak’ diyerek kurtuluyor.Hastane yönetimleri de, ‘Evet onun işi hasta karşılamak’ deyince hiçbir işlemyapılmıyor. Şok denetimler yapılarak bu soruna bir çözüm bulunmalı” dedi.

ŞOKİDDİA : ‘KANSER VAKALARI ATLANABİLİR’
Sahteteknisyenler yüzünden bir çok meslektaşının işinden olduğunu anlatan GamzeÖzkara,  sahte teknisyenlerinin neden olabileceği sağlık sorunlarınıanlattı. Özkara, şunları söyledi: “Diyelim ki bir hastanın akciğerlerinde kitlevar. Ben anatomik olarak bu kitleyi yakalıyorum ve hastayı kurtarıyorum. Sahteteknisyen ise, eğitimsiz olduğu için bu bölgede bir kitle olabileceğinialgılayamıyor. Biz ise vakaya göre kesit atıyoruz, çekim yapıyoruz. Bunubilmeyen sahte teknisyenler, kanser vakalarını atlayabilirler” diye konuştu.

İZMİRSAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DENETİMLERİ SIKLAŞTIRMALI
Radyolojiteknisyenlerinin haklarını her platformda savunduklarını belirten DemokratikSağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, ise şunları söyledi: “Kamuda ve özelsektörde çalışan radyoloji teknisyeni ve teknikeri arkadaşların çok ciddiproblemleri var. Bu iş ne yazık ki eğitimsiz kişiler tarafından da yapılıyor.Bu konuda Sağlık Müdürlükleri’nin denetimleri sıklaştırılmalı. Biz insanahizmet ediyoruz. Derneğin bundan sonraki çalışmalarında üzerimize düşeniyapacağız. Elimizden gelen desteği vereceğiz. Burada emek sömürüsü de var”

BAŞTEKNİSYENLİĞE HEMŞİRE ATANDI !
İzmirTepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde radyoloji teknisyeninin BaşTeknisyenlik görevinden alınarak, birkaç aylık radyoloji eğitimi almışhemşirenin atandığını belirten Başaran, “Bu kadar çok iyi eğitim almış radyolojiteknisyeni ve teknikeri varken, bir hemşire arkadaşın bu göreve atanmasınıyanlış buluyoruz. Hastane yönetiminin bir an önce bu konuya bir çözümgetirerek, bir meslektaşımızı bu göreve atamasını bekliyoruz. Buna benzersıkıntılar bir çok kamu hastanemizde de yaşanmaktadır.” dedi.

İŞTESORUNLAR
Radyolojiteknisyenleri ve teknikerlerinin sorunları:

Özelve kamu hastanelerinde diplomasız, sahte radyoloji teknisyenleriçalıştırılıyor.

SağlıkBakanlığı denetimleri sırasında sahte teknisyenler, röntgen, MR çekimişlemlerinde çalıştırılmıyor.

Bazıözel hastanelerde röntgen çekimlerini geceleri laborantlar yapıyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv