Sanat, eğitimin ve kültürün tamamlayıcısıdır

  • 0
  • 562
Sanat, eğitimin ve kültürün tamamlayıcısıdır
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi 6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında gerçekleştirilen ve Amerikalı kâğıt sanatçısı Jane Ingram Allen tarafından hazırlanan “Dünya’da Kağıt Yapımı-Bölge Haritaları” sergisi Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi’nde açıldı.

Sergiye; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş, Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi Koordinatörü Nedim Sönmez kâğıt sanatçısı Jane Ingram Allen ve misafirler katıldı.

Sergini açılışında konuşan Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi Koordinatörü Nedim Sönmez, “Bugün çok özel bir sanatçıyı aynı zamanda ülkemiz için çok farklı bir özelliği olan sanatçıyı ağırlıyoruz. Çünkü ilk kez İzmir’in yerel bitkileriyle bir eser bırakan sanatçıyı burada ağırlıyoruz. EgeArt Sanat Günleri kapsamında Jane Ingram Allen  9 gündür burada ağırlıyoruz. Jane’nin özelliği dünyada gittiği bütün ülkeleri, şehirleri gezerek o yerlerdeki yerel bitkileri kullanarak o bölgenin haritasını yapıyor. İzmir’e geldiği günden itibaren ilk işi rektörlük bahçesinden,  Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi bahçesinden ve kampüsden bitkileri toplamak oldu. Jane’in gelişinin 3. Gününde Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi bahçesinde workshop gerçekleştirdik. Sanatçımız bizlere bitkilerden kâğıt yapımını her aşamasını gösterdi. İki günde 250’nin üzerinde ziyaretçi geldi ve çok verimli oldu. Herkes neredeyse kâğıt yapabilir duruma geldi. EgeArt’ın sanatsal boyutunun ötesinde eğitim boyutu da vardı. Ekipmanlar hazırlayarak müzemizde kâğıt atölyesinin kurulmasının ilk adımı atacağız. Sanatçımız sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar inanılmaz bir özveriyle çalıştı. Özverilerinden ve bizlere katkılarından dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

İZMİR ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR
 İzmir’de ve Ege Üniversitesi’nde olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Amerikalı kâğıt sanatçısı Jane Ingram Allen, en zorlandığı haritanın İzmir haritası olduğunu söyledi. İzmir’in sıcakkanlı insanlarını ve yerleşim yeri olarak İzmir’i çok beğendiğini belirtti. Çalışmasında rektörlük bahçesinden,  Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi bahçesinden ve kampüsten topladığı endemik bitkilerden boya oluşturduğunu belirten kâğıt sanatçısı Jane Ingram Allen,  bu oluşturduğu boyalarla haritaları yaptığının altını çizdi. Amerikalı kâğıt sanatçısı misafirlerle yakından ilgilenerek eserlerini tanıttı.

“SANAT TEDAVİ EDİCİDİR”
EgeArt Sanat Günlerini tüm yıla yayarak yaptıklarını belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Bu yıl 6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri’ni düzenliyoruz. Biz çok heyecanlıyız. Çünkü sanatı yaşamın kendisi olarak algılıyoruz. Bizim değişimimiz ve algımızın değişmesi olarak algılıyoruz. Dolayısıyla bu yılki temamızı algısal farklılaşma olarak belirledik. Bugün algısal farklılaşmayı değişik malzemelerle, değişik bir ortamda sizlerle paylaşıyoruz. Ege Üniversitesi sanatı eğitimin ve kültürün tamamlayıcı olarak görüyor. Biz eğitimde başarıyı sanat ve kültürle birleştirmeden olmaz diye düşünüyoruz. Ben sanata hekim olarak sanatın tedavi edici tarafından bakıyorum” diye konuştu.

“KÂĞIT ÇOK DEĞERLİ BİR MALZEME”
Prof. Dr. Yılmaz, “Sanatçıların bize sunduğu güzellikleri hatırlamamız gerekiyor. Bakmamız, anlamamız ve anlatmamız gerekiyor. Biz EgeArt Sanat Günleri’nde bunu yapmaya çalışıyoruz. Algısal farklılaşması olan insanları gençlerimizle ve toplumumuzla bütünleştirmek için bir köprü görevi görüyoruz. Eğitim bizim için çok önemli dolayısıyla yaptığımız toplumsal hizmette de eğitime öncelik veriyoruz. Bugün bu eğitim boyutunda sanatı sizlerle paylaşıyoruz. Sanatı ve müzeyi bir laboratuar olarak görüyoruz. Kâğıt hayatımızın vazgeçilmezi ve biz onu tekrar hatırlatmak istiyoruz. Artık kâğıdı buruşturarak bir kenara atılmayacak kadar değerli bir malzeme olduğunu göstermek istiyoruz. Amerika’dan gelerek bizlere bu güzel çalışmaları sunan kâğıt sanatçımıza ve eşine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılışın ardından Amerikalı kâğıt sanatçısı Jane Ingram Allen’a Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından teşekkür plaketi verildi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv