Sanat, gelişmişliğin en güzel göstergesidir

  • 0
  • 669
Sanat, gelişmişliğin en güzel göstergesidir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi (EÜ) 6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında EÜ Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda Heykeltıraş Koray Ariş’in hayatını ve eserlerini anlatan sunum gerçekleştirildi.
 
Etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve çok sayıda sanatsever  katıldı.  Heykeltraş Koray Ariş’in hayatı ve eserleri hakkında oğlu Kerem Ariş tarafından  bilgilendirme yapıldı.  Kerem Ariş;  babasının 1968 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Şadi Çalık Atölyesi’nden mezun olduğunu belirterek,  mezuniyetinin ardından gittiği Roma’da Emilio Greco’nun öğrencisi olduğu bilgisini paylaştı.  1971 yılında Roma’da kendi atölyesini kurduğunu ve ertesi yıl ilk sergisini açtığını söyleyen Kerem Ariş, “Daha sonra eserleri, aralarında Floransa, Belgrad ve Budapeşte’nin de bulunduğu pek çok Avrupa kentinde sergilendi. 1975’te Türkiye’ye dönen Koray Ariş, mezun olduğu Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim görevlisi oldu. 1977 yılında bu görevinden ayrılarak kendi atölyesini kurdu” dedi.

Eserlerinde deri,  ahşap ve kurşun malzemelerini birleştirdiğini söyleyen Kerem Ariş, sanatçı ile özdeşleşen soyut formların ortaya çıkardığını ifade etti.  Ahşap ile oluşturulan formlar, giydirme tekniği kullanarak deri ile kapladığını belirten Kerem Ariş, “Sanatta  devinim, denge ve dokunma unsurlarını oluşturdu. Heykel interaktif bir obje haline getirdi” diye konuştu. 

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Koray Ariş’in eserlerinde toplumda ‘bende yapabilirim’ duygusunu yaratmaya çalıştığını söyleyerek, “İstenirse  nelerin yapılabileceğinin göstergesidir sanatçıların biyografileri. İstenirse her malzeme estetik bir forma dönüştürülebilir. Sanat, gelişmişliğin en güzel göstergesidir. Sanat aslında matematik, fen demektir. Temel bilimler olmadan sanat olmaz. Koray Ariş, deri ile müziği harmanlamıştır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr.  Candeğer Yılmaz, Kerem Ariş’e sunumdan dolayı teşekkür ederek, plaket verdi. İZMİR (Ege Ajans/Peri Bayav/Serhat Velat Dağdelen/ Şükrü Şimdi)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Arşiv