Sanatsever “Küçük Şeyler!..

  • 0
  • 537
Yazı Boyutu:

Verdiği ‘suflörsüz eğitim’ ile dikkatleri üzerine çeken Bornova KüçükŞeyler Anaokulu öğrencileri kültür turları kapsamında bu kez Arkas SanatMerkezi’nde açılan “Camın Şairleri” sergisini gezdiler.
 
Sergilenen cam sanatınailişkin yapıtları büyük bir ilgi ve merakla izleyen öğrencilerden bazılarıbüyüyünce ‘cam sanatçısı’ da olmaya karar verdiler. Dekoratif cam yapıtlarınyanı sıra merkezdeki tabloları da ilgiyle izleyen öğrencilerin sanatçılarınoluşturdukları renkleri tanıyarak birbirlerine anlatmaları da görülmeyedeğerdi.
 
Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri, 20.Yüzyıl’ın başlarında Fransa'da filizlenen Art Nouveau akımının cam sanatındakien önemli üç temsilcisi: Emile Galle, Daum kardeşler ve Rene Lalique'e ait yapıtlarınizleyenlere sunulduğu, Arkas Sanat Merkezi’nde açılan sergiyi gezdiler.
Öğrenciler, Art Nouveau akımının dekoratifsanatlar alanındaki en büyük temsilcisi Emile Galle’in öncülüğünü üstlendiğicam sanatındaki yenilikçi anlayışı belirleyen, Nancy Ekolü'nin (Ecole de Nancy)en büyük temsilcilerinden Daum Kardeşler ve ünlü tasarımcı Rene Lalique'indünyanın çeşitli noktalarından bir araya getirilmiş örneklerini görme şansınıyakaladılar. Yapıtların renkleri, şekilleri ve sunuluşları konusunda öğretmenlerinisoru yağmuruna tutan öğrenciler, camın deniz kumunun eritilerek elde edilencamın ısıtılarak yapıldığını öğrendiklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediler.Bir öğrencinin “Ben deniz kenarında kumdan kaleler yapıyordum. Şimdi de kumdanyapılan camları boyayarak, şekil vererek vazolar yapacağım…” demesi deçevredekileri şaşırttı.


Okul Müdürü Emel Ergüven, “Çocuklarımızdüzenli bir şekilde katıldıkları kültür turlarında okulda öğrendiklerininyaşamdaki yansımalarını görüyorlar. Merak ettiklerini soruyor öğreniyorlar.Yaşama daha bilinçli bir şekilde hazırlanıyorlar” dedi.
 
 


ARKAS SANAT MERKEZİ

 
20. yüzyılın başlarında İzmir Operası (LeGrand Théâtre de Smyrne) ünlü Fransız tiyatro sanatçısı Sarah Bernhardt’ısahnesinde coşku ile ağırlarken İzmir kültür hayatı en parlak dönemlerindenbirini yaşamaktaydı. 1924 yılındaki yangın İzmir’in birçok önemli birçok binasıile birlikte İzmir Operasını da tarihe gömdü. Ancak; bitişiğindeki FransaBaşkonsolosluk binası zarar görmedi ve uzun yıllar boyunca Ege Bölgesi’ndekiFransız vatandaşlarına hizmet verdi ve vermeye devam ediyor. 


7 Eylül 1875 yılında Fransız Hükümeti’ninhizmetine verilen bina, 11 Ağustos 1904 yılında meydana gelen depremde zarargörüp yeniden inşa edilmiştir. Beyaz mermerden yapılan yeni binanın inşaatı1905-1906 yıllarında tamamlanmıştır.


Geçmişte rezidans, konsolosluk ve döneminmüthiş resepsiyonlarının kabul salonu olarak kullanılan binanın denize bakanbölümünün Arkas Sanat Merkezi’ne dönüştürülmesi ile izleyiciyi sanatlabuluşturmak adına önemli bir adım atıldı. 
Yüksek Mimar Niko Filidis danışmanlığında,Altera Mimarlık tarafından uluslararası standartlara sahip bir sanat merkezinedönüştürülen bina, Kasım 2011 tarihinde sanatseverlerin hizmetine açıldı. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv