Sanatseverler “Kabuk” bağladı

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Sanat Galerisi’nde,  Gürdal Bike Sevinçli Sağduyu’nun İlk  Kişisel Sergisi “Kabuk” sanatseverlerle buluştu.

  • 0
  • 787
Sanatseverler “Kabuk” bağladı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Sanat Galerisi’nde,  Gürdal Bike Sevinçli Sağduyu’nun İlk  Kişisel Sergisi “Kabuk” sanatseverlerle buluştu.
Serginin açılışını yapan Ege Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Şemsi Yazıcı, Ege Üniversitesi olarak her daim sanat ve sanatçının yanında olduklarını belirterek  “Ege Meslek Yüksekokulu Sanat Galerisinde bu tür sergilere ev sahipliği yapmaktan  gurur duyuyoruz” dedi. 
Sağduyu, “Sanat eğitimimin bir gün, bir şekilde karşıma çıkacağına emindim. Şimdi bunu bu sergiyle yapmış olmanın gururunu  yaşıyorum” dedi. Kişisel gelişimi için bu serginin gerekliliğine değinen sanatçı, sergiyi oluşturan giysi formlu ve heykelsi çalışmaları için bir yıldır emek harcadığını belirtti.
Serginin büyük bir kısmını abaka ve kabak lifleri; bunların yanı sıra dantel, örme kumaşı, triko kumaş, rafya ve jüt oluşturuyor. Sağduyu, aslında bu dokuların giyilmeye uygun olmadığını ancak “giyilemeyen kıyafetler” formuna sokulduğunu söyledi.
Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği sergi 7 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

 ABAKA NEDİR?
Abaka (Musa textilis), muzgiller (Musaceae) familyasından Filipinler'de görülen bir muz türü. 8-20 yıl yaşayan tropik bir bitki. Dünya üretiminin  yüzde 94'ünü Filipinler karşılıyor. Yarım ay şeklindeki yapraklarında kın içerisinde lif demetleri bulunuyor.
Bitkinin çiçeklenme zamanından önce yaprak kınları eğri olarak kesiliyor. Bıçak veya makine ile yaprakların etli kısımları lifli bölgeden ayrılıyor. Kuruyan lifler su ile havuzlanıyor. Makine veya bıçakla çırpma suretiyle lif demetleri ayrılıyor. Beyazdan kahverengiye kadar giden renklerde parlak ve sağlam bir lif elde ediliyor. Manila keneviri, liflerinin sağlamlığı ve nem çekici özelliğinin azlığından dolayı yelken bezleri, gemici halatları ve gemici eşyası yapımında kullanılıyor.   İZMİR (Ege Ajans/Debi Keskin-Sertaç Erdi Aydın-Şeref Barış Taşkıran)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv