Sansür uygulamaları okuyucuyu gazeteden uzaklaştırıyor

  • 0
  • 486
Sansür uygulamaları okuyucuyu gazeteden uzaklaştırıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı Yazılı Medya İstatistiklerini açıkladı. Haber Hürriyeti Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak, istatistikleri değerlendirdi.

TÜİK 2010 yılından itibaren hazırladığı Yazılı Medya İstatistiklerinin 2014 yılı verilerini tamamladı. Yeni açıklanan rapora göre gazete ve dergi tirajlarında düşüş yaşandığı görüldü. Gazeteci İbrahim Irmak yaptığı değerlendirmede “Gazetelerin tiraj kaybedeceğini hatta zamanla kapanacağını daha önce söylemiştim. Basılı gazeteler zamanla nostalji olacak” dedi. Bunun için 2017’yi işaret eden Irmak, internet gazeteciliğinin ve sosyal medyanın basılı yayınlara ilgiyi azalttığını söyledi. Az gelişmiş ülkelerde bireylerin okuyucu değil bakıcı olduğunun altını çizen Irmak, sansür konusunu da değindi. Gazetelerin esas gündemi vermemesi ile okuyucunun hayal kırıklığı yaşaması sonucu gazeteyi terk ettiğini söyleyen Irmak, “Sansür uygulamaları okuyucuyu gazeteden uzaklaştırıyor” diye konuştu.

Gazete sayısının azalmasını ise halk gazeteciliğinin gelişmesine bağlayan Irmak, “Artık herkesin bir gazetesi, herkesin elinde fotoğraf çekebileceği bir telefonu, iki satır yazabileceği bir hesabı var; ama tabi ki bu gerçek bir gazetecinin yerini tutmaz” dedi.

2013 yılında 4058 olan dergi sayısının 2014 yılında 4176’ya yükselmesini ise Türkiye’nin geçirdiği seçimlere bağlayan Irmak, “Son 2 yılda 3 büyük seçim geçirdik, gelişmeleri, istatistikleri değerlendirmek amacıyla pek çok süreli yayın ortaya çıktı. Süreli yayınlar her gün yayınlanan gazetelere oranla daha çok tercih edildiği için sayılarının da artması normal” diye konuştu. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv