Santa Maria Konserleri’nde Arkas Trio Rüzgarı

Arkas Holding tarafından organize edilen Santa Maria Konserleri’nde ilk gün sahne alan Arkas Trio, performansıyla klasik müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. 

  • 0
  • 694
Santa Maria Konserleri’nde Arkas Trio Rüzgarı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Arkas Holding tarafından organize edilen Santa Maria Konserleri’nde ilk gün sahne alan Arkas Trio, performansıyla klasik müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. 

Arkas Holding organizasyonuyla geleneksel hale gelen Santa Maria Konserleri bu yıl da İzmirli müzik tutkunlarıyla buluştu.
Konserlerin ilk günü 16 Mayıs’ta sahne alan Türkiye’nin ilk kurumsal triosu Arkas Trio, F.Schubert, F. Mendelssohn ve J.Brahms’a ait eserlerini dinleyicilerle buluşturdu.

Arkas Trio, ülkemizde yetişen ve kendi kuşaklarının en iyi sanatçıları olarak tanınan, uluslararası yarışmalarda dereceler ve özel ödüller kazanan keman solist sanatçısı Tuncay Yılmaz ve piyano solist sanatçısı Emre Elivar ile ’Uluslararası Çaykovski Yarışması’nda birincilik kazandıktan sonra dünyaca tanınan Alman çello solisti Gustav Rivinius’tan oluşuyor. Farklı ve tematik projelerin içinde yer almayı ilke edinen Arkas Trio, zaman zaman bu projeleri sosyal  sorumluluk  misyonu ile de birleştirirken geliştirdiği repertuvarı  ile bir araya geliş amacını hiç bir zaman unutmadan klasik müziğe olan ilgiyi artırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.
İkinci akşam ünlü organist ilk kez İzmir’de olacak
Arkas tarafından restore edilen, 19. yüzyıl İtalyasında yapılmış St. Maria kilisesenin tarihi org'u ile son iki yıldır konserler veren usta Alman org sanatçısı Geffert'ten sonra, bu yıl bir başka Alman usta sanatçı olan Wolfgang Abendroth Santa Maria konserler dizisine katılacak.  Organistin 17 Mayıs akşamı vereceği resitaline, ünlü soprano Birgül Su Ariç de konuk sanatçı olarak katılacak. Bach'tan Vivaldi'ye ve Brahms'tan Bellini'ye bir çok eser seslendirilecek.
19. yüzyılda Verona’da yapılmış ve İzmir’de yaşanan depremler ve aradan geçen yılların oluşturduğu hasarlarla zaman içinde kullanılmaz duruma gelmiş olan org, Arkas’ın desteği ile gerçekleştirilen restorasyonun ardından 2014 yılında suskunluğunu bozmuştu.

Arkas Trio Hakkında:
2011 yılında kurulan ve Türkiye’deki ilk kurumsal trio olan Arkas Trio; ülkemizin ender yetişen ve kendi kuşaklarının önde gelen sanatçıları olarak tanınan ve uluslararası yarışmalarda dereceler ve özel ödüller kazanmış keman sanatçısı Tuncay Yılmaz ve piyano sanatçısı Emre Elivar ile Uluslararası Çaykovski Yarışması’nda birincilik kazandıktan sonra dünya çapında tanınan Alman çellist Gustav Rivinius’tan oluşmaktadır.
Arkas Trio Türkiye’de İzmir, İstanbul, Mersin ve Ankara gibi önde gelen şehirlerimizin uluslararası müzik  festivallerinde vermiş olduğu konserlere ek olarak; İstanbul Devlet Senfoni, Bursa Bölge Devlet Senfoni, Bilkent Senfoni Orkestraları eşliğinde Beethoven’in Triple Konçertosu ve Efes Celsus Kütüphane’sinde Franz Liszt Oda Orkestrası eşliğinde Martinu’nun Triple Konçertosu’nu  yorumladı.

Yurt dışında ilk kez Berlin Adlon’da sahne alan Arkas Trio; Saarland ve Köln konserlerinde yorumladığı klasik repertuvarının yanı sıra az bilinen oda müziği eserlerini repertuvarına almayı ve dinleyiciyle buluşturmayı kendisine misyon edindi.
Arkas Trio, kurulduğu yıldan itibaren birçok eserin dünya ve Türkiye prömiyerlerini seslendirmesiyle de biliniyor. Ankara’da Başkent Akademik Orkestra eşliğinde Martinu Üçlü Konçertosu ve İzmir’de Fazıl Say’in ‘Space Jump’ adlı triosunun Türkiye prömiyerleri bunlar arasında yer alıyor. 2014 yılında değerli besteci Kamran İnce tarafından Arkas Trio’ya özel olarak bestelenen “Fortuna Sepio Nos”  adlı eser çağdaş klasik müzik alanında oldukça dikkat çekti. Arkas Trio, eserin dünya prömiyerini İstanbul Süreyya Operası’nda gerçekleştirdi.

Farklı ve tematik projelerin içinde yer almayı da ilke edinen Arkas Trio’nun; ünlü organist Johannes Geffert’in “19. yüzyılda Verona’da  yapılmış  ve 2014’te yeniden restore edilmiş” Santa Maria Kilisesi Orgu performansı eşliğinde vermiş olduğu konser, Santa Maria Konserleri’nin ilkini oluşturdu. Gelenekselleşen Santa Maria Konserleri kapsamında Arkas Trio; Nisan 2016’da Beethoven repertuvarı, Mayıs 2017’de ise Schubert, Brahms ve Mendelssohn’un trioları ile sahne aldı.
Tematik konserlerini sosyal  sorumluluk  misyonu ile birleştiren Arkas Trio; Dünya Kadınlar Günü kapsamında  birçok konser gerçekleştirdi. Kadın bestecilerin klasik müzik dünyasındaki yerine dikkat çekilen bu konserlerde; Clara Schumann ve Mel Bonis gibi daha az bilinen kadın bestecilerin trio eserlerine yer verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv